duminică, 28 septembrie 2008

Tortul cu nr. 2

facut cu ocazia luarii motului, ruperii turtei si a altor distractii.


si sectiunea:

marți, 23 septembrie 2008

Masura iubirii

- Mami, miine vreau sa ne pupacim si sa ne lipim unul de altul toata ziua..
- Toata ziua?
- De fapt, nu chiar toata, la prinz facem pauza..

Sectiunea tortului

pentru cine e curios

luni, 22 septembrie 2008

Ziua placintutei cu miere

Asa o dezmiarda frate-sau :-)


Tortul se vrea un fluture, imi pare rau daca se intelege altceva :-D


Compozitia tortului: pandispan cu suc de portocale, portie din 4 oua, si crema de la brownies cappuccino. Blaturile le-am insiropat cu sirop de la dulceata de prune. Ornamente: bilute argintii si colorate din comert.

miercuri, 3 septembrie 2008

Prajitura “Krem a la krem”

O prajitura savuroasa, reteta a avut un succes nebun pe forumul unde am postat-o prima data, dovada e ca s-a raspindit deja in tot netul romanesc ;-) sub diverse variatii ale denumirii: de la krem, crem pina la creme si kreme :))). Aceasta este reteta originala, tradusa de mine acum citiva ani din limba rusa. Dovada e sursa de mai jos.

Sursa aici.

Blat:
6 oua
6 linguri de zahar
1 plic (80 g) Creme Ole de ciocolata (de la Dr Oetker)

Crema:
200 ml smintina dulce 32% grasime (Dorna rosu sau milli)
200-220 ml lapte
1 plic (80 g) Creme Ole de vanilie

Glazura:
2 linguri apa
2 linguri zahar
2 linguri brandy (eu am pus lichior)
100 g ciocolata
100 g unt

Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri. Primele se bat spuma cu zaharul, ca la bezea. Apoi se adauga cite un galbenus si se bate un pic dupa fiecare. La sfirsit se adauga praful Creme Ole de ciocolata si se mai bate un pic (maxim 30-45 de secunde), cit sa se omogenizeze. Se toarna aluatul intr-o tava de 20/30 cm unsa cu unt sau asternuta cu hirtie de copt. Se coace la foc mediu (180 grade) cam 25-30 minute. Se apasa blatul cu degetul, daca adincitura dispare imediat, inseamna ca e copt. Se lasa la racit.

Crema:
Se pun intr-un bol smintina, laptele si praful de vanilie. Se bate cu mixerul cam 1 minut, crema trebuie sa se intareasca destul de bine. Se intinde uniform pe suprafata blatului racit si se baga la frigider.

Glazura:
Se infierbinta apa, se adauga zaharul, amestecind. Dupa ce s-a topit zaharul, se adauga lichiorul si ciocolata rupta bucatele. Se amesteca pina la topirea ciocolatei, apoi se adauga untul. Se mai tine pe foc amestecind pina se topeste si untul. Se lasa la racit. Cind a ajuns la temperatura camerei, se toarna pe prajitura si se intinde uniform. Se da la rece pentru 2-3 ore.
Apoi se portioneaza si se savureaza.

Fursecuri de cocos


Simplu de facut si bune tare. Nu contin faina.


150 g fulgi de cocos (cam 2 pahare)
2 oua
100 g zahar (1/2 pahar)
vanilie

Se amesteca toate componentele si se modeleaza bilute cam de marimea unei nuci. Se pun pe o tava tapetata cu hirtie de copt si se coc la foc mediu pina se rumenesc (15-20 minute).

Fursecuri “Trufe”


Cu aspect festiv si gust intens de ciocolata. Sursa aici.

Pentru circa 40 de bucati:

200 g ciocolata, rupta bucatele
90 g unt
100 g zahar
un virf cutit sare
2 oua (in reteta originala sint 3)
o fiola vanilie
200 g faina (un pahar si jumatate)
25 g cacao (adica 2 linguri)
1/2 lingurita praf de copt
3/4 pahar zahar pudra

Intr-un ibric se topeste untul si ciocolata, pe foc mic, amestecind mereu, pina se obtine o compozitie omogena. Se ia de pe foc, se adauga zaharul si se amesteca bine pina ce acesta se topeste.
Se adauga ouale pe rind, batind bine cu mixerul (sau telul) dupa fiecare. Se adauga vanilia.
Se cerde faina, cacaua, sarea si praful de copt intr-un bol, se adauga compozitia de ciocolata si se amesteca bine cu lingura. Se acopera vasul cu folie si se da la rece pentru minim 2 ore. In acest timp aluatul se va intari simtitor. Se preincalzeste cuptorul. Se asterne hirtie de copt in tava sau se unge tava cu ulei.

Se toarna zaharul pudra intr-o farfurie. Se ia cite putin din aluat si se modeleaza bilute de marimea unei nuci, se tavalesc prin zahar pudra, sa se acopere uniform cu un strat gros. Se pun bilutele la distanta de circa 4 cm intre ele (restul aluatului se tine la frigider, daca se coace in 2 serii). Se coc la foc mic (circa 160 C) timp de aproximativ 15 minute. Fursecurile vor creste la copt, iar suprafata trebuie sa crape. Daca consistenta aluatului este corecta, zaharul pudra va ramine pe suprafata fursecului, fara sa se imbibe in aluat. Fursecurile coapte se racesc complet. Se pastreaza intr-un vas cu capac.

Fursecuri cu nuca si bezea


Melcisori / trandafirasi. Sursa aici.

Pentru aluat:
250 g brinza de vaci
200 g unt sau margarina
2 - 2.5 cani faina
2 galbenusuri
o lingurita praf de copt cernut cu faina

Umplutura:
2 albusuri
1 pahar de zahar
0.5 pahar miez de nuca macinat

Se freaca untul/margarina cu 3/4 din faina, apoi se adauga galbenusurile si brinza de vaci, se framinta, adaugind restul de faina cite putin, pina iese un aluat elastic, care nu se lipeste de miini. Se pune intr-o punga si se lasa la rece pentru citeva ore (sau pentru minim o ora).

Se bat albusurile cu zaharul si se adauga nuca macinata.
Aluatul se imparte in bucati egale si se intind dreptunghiuri. Acestea se ung cu bezea (atentie, nu se exagereaza), se ruleaza nu f. strins si se taie segmente de circa 2 cm lungime. Se pun fursecurile cu atentie pe o tava tapetata cu hirtie de copt, asezindu-se pe una din partile taiate. Daca s-a scurs putina bezea pe masa, se ia cu cutitul si se unge suprafata fursecului. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 C pina se rumenesc (cam 20-30 minute).

In reteta originala scrie 3 oua, dar mie personal imi iese prea multa bezea, care ramine nefolosita. Din 2 oua iese perfect, si aluatul, si umplutura.

Prajitura cu ciocolata si bezea


Sursa aici.

Baza
80-100 g unt/margarina
0,5 pahar zahar (100 g)
3 galbenusuri
1 pahar faina (140-150 g)

Umplutura
150 g ciocolata
0,5 pahar stafide
0,5 pahar miez de nuca

Bezeaua
3 albusuri
0,5 pahar zahar
0,5 pahar faina

Se framinta un aluat din componentele enumerate. Se intinde un blat intr-o forma de 20-30 cm, in care s-a asternut in prealabil hirtie de copt. Se imprasite pe blat ciocolata taiata bucatele sau data prin razatoarea mare, stafidele si miezul de nuca.
Se bat albusurile cu zaharul pina se face o spuma mai fluida. Se adauga faina si se mai bate putin. Se toarna uniform pe toata spurafata blatului. Se da la cuptor, la foc mediu (180-200 C), pentru circa 30 minute, pina ce se rumeneste usor suprafata. Se portioneaza dupa ce s-a racit, cu un cutit inmuiat in apa rece.

Triunghiuri cu cocos


Prajitura delicioasa cu fulgi de cocos

Blat:
200 g faina
1 lingurita praf de copt
65 g zahar
1 pliculet zahar vanilat
1 ou
60 g unt (taiat bucatele)

2 linguri de gem sau dulceata pentru uns

Pentru stratul de deasupra:
80 g unt
100 g zahar (se poate si mai putin)
1 pliculet zahar vanilat
2 linguri apa
150 g fulgi de cocos

Se amesteca toate ingredientele pentru blat si se framinta un aluat care nu se lipeste de miini.
Se intinde intr-o tava 20/30 cm unsa cu putin unt.
Se unge suprafata cu gem/dulceata.
Se prepara compozitia pentru stratul de deasupra: se amesteca apa untul, zaharul si vanilia intr-un ibric. Se tine pe foc mic, amestecind mereu, pina se topeste untul. Nu se da in clocot! Se stinge focul si se adauga fulgii de cosos. Dupa ce s-a racit un pic, se imprastie uniform compozitia pe suprafata unsa cu gem.
Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade (foc mediu) si se coace circa 25-30 minute, pina se rumeneste suprafata.
Dupa ce s-a racit un pic, se taie prajitura patrate, apoi triunghiuri.
Evident, prajitura poate fi taiata si in forme dreptunghiulare sau patrate:

marți, 2 septembrie 2008

Mini-budinci cu brinza


Un desert rapid si foarte potrivit pentru copii

700 g brinza de vaci
3 oua
100 g zahar
1 lingura amidon
esenta de vanilie

Se amesteca bine toate componentele si toarna compozitia in forme de briose, unse in prealabil cu putin unt. Se coc la foc mediu spre mic cam 30-40 minute.
Se servesc cu dulceata, smintina, iaurt de fructe. Varianta mea e cu sirop de artar.

Clatite pufoase (Buttermilk Pancakes)



O reteta de clatite americane, pufoase si bune.

1 pahar lapte batut / iaurt / sana
1 ou
2 linguri unt topit sau ulei (se poate foarte bine si fara)
esenta de vanilie
1 pahar faina
2 linguri zahar
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt

Se amesteca intr-un vas laptele batut cu oul, untul/uleiul, vanilia si zaharul.
Intr-un alt vas se cerne faina cu sare, bicarbonat si praf de copt.
Acum urmeaza cel mai important lucru: se toarna amestecul lichid in cel uscat, amestecind lejer de citeva ori, dar nu de tot, adica aluatul trebuie sa arate ca avind cocoloase de faina. Se lasa aluatul sa stea cam 15-20 minute, timp in care cocoloasele vor disparea. Daca nu se respecta acest detaliu, clatitele nu vor iesi pufoase.
Se toarna aluatul cu lingura intr-o tigaie teflonata incinsa, unsa cu putin ulei. Se prajesc pe ambele parti pina se rumenesc. In aluat se pot pune bucatele de fructe. Se servesc cu dulceata, smintina sau cu crema de lamiie.

Crema de lamiie (Lemon curd)


E foarte populara atit in State, cit si in Europa. O crema ce se face din suc de lamiie, zahar si unt. Se poate face pe aragaz, dar si la microunde. Personal, am preferat a doua varianta, ca fiind mai rapida si mai simpla.

Pentru 450 g de crema:
75 unt taiat cubulete
3 oua
225 g zahar
coaja rasa si sucul de la 2 lamii

Pe aragaz:
Intr-un vas se amesteca ouale, zaharul si sucul de lamiie. Se tine la bain marie, amestecind continuu, pina se ingroasa (cam 10-15 minute). Se inchide focul, se adauga untul si coaja rasa de lamiie. Se amesteca pina la topirea untului.

La microunde:
Se pune untul intr-un vas potrivit pentru microunde si se tine la putere maxima 50-60 secunde, pina se topeste.
Se bat spuma ouale cu zaharul si se toarna peste untul topit. Se adauga sucul si coaja rasa de lamiie si se baga din nou la cuptor, la putere maxima, pentru 3 1/2 – 4 minute, pina se ingroasa, scotind la fiecare minut si batind un pic cu telul.

Crema gata preparata se toarna in borcanele si se pastreaza la rece pina la 2 saptamini.

Merge perfect la clatite, inghetata, torturi, prajituri. Se poate amesteca cu frisca batuta si folosita ca o crema de tort sau prajitura.

Desert cu fructe



Se poate face cu orice fel de fructe. Pentru o forma chec de 24 cm lungime eu am folosit urmatoarele:

2 portocale
1 banana
1 cutie compot ananas
1 compot pere
15 g gelatina
zahar

Se curata banana si portocalele si se taie felii subtiri. Fructele din compot se taie mai marunt, daca e cazul. Se aseaza fructele intr-un vas in ordinea dorita (e poate tapeta forma cu folie alimentara inainte de a pune fructele, mie insa nu mi-a trecut prin cap chestia asta la momentul potrivit). Compotul scurs din cutii se completeaza cu apa pina la 500 ml si se indulceste cu zahar dupa gust. Se da in clocot si se lasa sa se raceasca un pic. Separat se pune la umflat gelatina intr-o jumatate de pahar de apa rece. Dupa citeva minute, se topeste gelatina la bain marie sau microunde (putere mica). Se adauga in compotul de fructe si se amesteca bine. Dupa ce s-a mai racit un pic, se toarna cu atentie peste fructe. Se baga la rece pentru citeva ore, sa se prinda. Inainte de servire, se rastoarna pe un platou. Daca forma nu a fost tapetata cu folie alimentara, se cufunda in apa fierbinte pentru citeva secunde.

Tort cu miere si lamiie


O combinatie mai putin comuna: blaturile cu gust de miere si crema cu gust de lamiie, merita sa incercati. Sursa aici.


Blat:
2 oua
150 g unt (sau margarina)
3 linguri miere
1 pahar zahar (200 g)
1 lingurita de praf de copt sau bicarbonat de sodiu
3 pahare faina, aproximativ (la mine aluatul a “inghitit” 470 g)

Crema:
800 ml smintina (eu am folosit 1 l)
1,5 pahare zahar (eu am pus doar 1 pahar)
o jumatate de lamiie (daca lamiia e mica, se poate pune si intreaga)
gelatina (15 g)

Se amesteca bine mierea cu zaharul si ouale. Se adauga untul (margarina) topit(a), faina si praful de copt (bicarbonatul). Se framinta un aluat elastic, care nu se lipeste de miini.
Se imparte in 5 bucati. Fiecare bucata se intinde cu sucitorul pe hirtie de copt, intr-un cerc, de 2-3 mm grosime. Se pune hirtia pe tava si se coace la foc mediu (180 grade) timp de citeva minute, pina se rumeneste. Imediat dupa ce s-a copt, se pune o farfurie de marimea dorita peste blat si se decupeaza cu cutitul. Se face asta acum, pentru ca dupa racire blaturile devin crocante. Resturile de blat pot fi macinate si folosite la ornarea tortului.

Se bate smintina cu zaharul. Se da lamiia prin razatoare si se incorporeaza in frisca. Se pune gelatina la umflat intr-o jumatate de pahar de apa. Dupa ce s-a umflat, se topeste la bain marie. Se raceste pina la temperatura camerei, apoi se incorporeaza in frisca, amestecind cu mixerul. Se lasa crema la rece, amestecind din cind in cind. Trebuie sa se ingroase considerabil.
De fapt, mai intii se face crema si se lasa la rece, apoi se coc blaturile.

Blaturile racite se aseaza pe un platou, alternindu-le cu crema (multa :-) ). Se baga la frigider pentru minim 8 ore. Se pastreaza numai la rece.

Cheesecake a la Natalia


O consistenta fina si un gust special, greu de redat prin poza.

Blatul este cel de la Tortul nemtesc cu brinza.
200 g faina
1 plic de praf de copt
75 g unt
75 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou
Se amesteca toate componentele si se framinta un aluat care nu se lipeste de miini.

Umplutura:
500 g crema de brinza (Almette cu smintina sau Philadelphia)
4 oua
100 g zahar
200 ml smintina dulce (eu am folosit Dorna cutie rosie, de 32% grasime)
2 linguri amidon
vanilie
fructe pt. ornat

Blatul:
Se amesteca toate componentele pentru aluat. Iese aluat pentru baza tortului. Se ia o forma cu pereti detasabili (diametrul optim – 26 cm, eu am folosit de 28 cm), se unge cu un pic de unt si se intinde aluatul in ea cu miinile, formind de jur inprejur o bordura de circa 3 cm. Daca se lipeste aluatul de miini, se umezesc periodic cu apa. Pina se pregateste umplutura, se pune forma cu blat in frigider.

Umplutura:
Se bate crema de brinza cu zaharul, galbenusurile, vanilia si amidonul. In al doilea vas se bat albusurile, iar intr-un al treilea – smintina dulce (frisca). Se amesteca atent toate trei compozitii. Se toarna peste blat. Se baga la cuptor la foc moderat spre mic (160-170 grade). Se coace pina ce se prinde umplutura pe toata suprafata (se scutura forma usurel, se vede daca mai exista portiuni lichide in umplutura).
Se serveste dupa racirea completa. Se orneaza dupa preferinte.

Tort Medovik (cu miere, adica)


Pentru foi:
2-3 oua
1 pahar de zahar (200 g)
2-3 linguri pline cu miere
60 g unt (sau margarina)
1 lingurita cu putin virf de bicarbonat de sodiu
faina cit cuprinde (cam 3-4 pahare)

Pentru crema:
1.5 kg smintina fermentata (acrisoara), cantitatea este minima, recomandarea e sa aveti 2 kg de smintina
merge si smintina dulce de frisca, dar cu cea clasica foile se inmoaie mai bine, datorita continutului mai mare de zer
1 pahar zahar
nuca macinata si/sau lamiie
vanilie

Intr-un ibric se bat impreuna ouale, zaharul, untul si mierea. Se pune la bain-marie si se amesteca pina incepe sa fiarba apa, iar zaharul din compozitie s-a topit. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur. Compozitia devine spumoasa si creste in volum.
Intr-un bol se pune faina (nu toata, cam 2-3 pahare), se toarna amestecul de mai sus si se omogenizeaza. Se framinta si se adauga faina, cit sa iasa un aluat ca plastilina (merge de minune framintatul in masina de piine, programul "aluat de taitei"). Se imparte in 10 parti egale, care se tin acoperite cu folie, sa nu se usuce. Din fiecare bucata de aluat se intinde o foaie subtire, cit e posibil de subtire, sa se vada masa. Se presara faina dedesubt, sa nu se lipeasca. Se taie foaia cu o forma rotunda sau patrata (de ex. cu un platou), se ia de pe masa si se transfera pe tava (in care se pune hirtie de copt). Resturile de la taiat se pun si ele in tava, dupa ce se vor coace, se macina la robot, ca sa se orneze tortul cu firimiturile. Foile se coc la foc mediu spre mare (180-200 C), efectiv citeva minute, cit sa devina foaia auriu-maronie. Atentie, se ard foarte usor.Foile se pot decupa si imediat dupa copt, cit sint inca moi. Dupa ce se racesc, devin crocante.
Tip: aluatul se intinde mai usor cind e cald. Daca s-a racit intre timp, e suficient sa se incalzeasca fiecare bucata de aluat cam 10 secunde la microunde, inainte de a fi intinsa.

Pentru crema se bate smintina cu zaharul si se adauga, dupa preferinte, nuca macinata sau lamiie data prin masina de tocat, sau vanilie.

Pentru asamblarea tortului, se ung foile din belsug cu crema si se pun una peste alta. Nu se apasa cu nimic, foile se voi inmuia de la crema si se vor aseza ele singure. Resturile de blat coapte se macina in robot si se orneaza tortul cu ele, de preferat a doua zi.
Se poate tapeta o oala cu folie si sa se asambleze tortul in ea, ca sa nu se scurga crema dintre foi. A doua zi se rastoarna tortul pe platou si se orneaza.

Desi reteta cere timp destul pentru a fi preparata, merita sa o incercati, iese un tort absolut delicios.

Prajitura cu miere

Sursa aici.
Blatul:
3 oua
1 pahar zahar
2 linguri miere
1 lingurita bicarbonat de sodiu
3-3,5 pahare faina

Crema:
800 g smintina mai groasa
zahar dupa gust
intaritor pt. frisca, daca e nevoie

Intr-un vas se amesteca ouale cu zaharul si mierea.
Se pune vasul intr-o cratita cu apa ce se pune pe foc (bain-marie). Se amesteca cu lingura mereu, pina la dizolvarea zaharului.
Se adauga bicarbonatul. Compozitia se va face spuma si isi va mari semnificiativ volumul.
Intr-un alt vas se pune faina, peste care se toarna compozitia de mai sus. Se amesteca aluatul cu lingura, trebuie sa fie de o consistenta groasa, ca un aluat de chec. Eventual, se mai adauga faina.
Se unge o tava cu unt sau se presara un strat de faina.
Se intinde aluatul cu miinile in tava, presarind faina din belsug, altfel se lipeste de miini.
Se coace la foc mare pina se rumeneste. Dupa coacere se scutura faina de pe blat cu ajutorul unui prosop de bucatarie sau cu o pensula.
Se taie blatul in 4 parti, apoi fiecare parte se taie pe grosime in 2 blaturi.
Se bate smintina cu zaharul si eventual, cu intaritorul de frisca.
Se formeaza 4 dreptunghiuri de prajitura, ungind blaturile cu crema (cu cit se pune crema mai multa, cu atit iese prajitura mai buna).
Se decoreaza dupa preferinta. Se da la rece pentru minim 6-8 ore, dupa care se portioneaza si se serveste.
Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.