miercuri, 28 ianuarie 2009

Chec de portocale insiropat


Aromat si delicios
La masurat am folosit o cana cu capacitatea de 250 ml. In paranteze am dat gramajul componentelor, pentru comoditatea celor care au cintar.


100 g unt sau margarina
1 pahar zahar (200 g)
2 oua
2 pahare faina (280 g)
1 lingurita praf de copt
1 pahar lapte batut (250 ml)
1 pahar stafide (150 g)
coaja de portocala (rasa acasa sau din comert)
toate la temperatura camerei

Pentru sirop:

0,5 pahar de suc de portocale (125 ml)
0,5 pahar zahar (100 g)

Untul moale, la temperatura camerei, se bate cu zaharul pina devine pufos. Se adauga mai intii ouale cite unul si se bate in continuare, apoi laptele batut. Se mai bate putin.
Stafidele se spala, se usuca cu ajutorul unui prosop de hirtie si se amesteca cu faina, praful de copt si coaja de portocala.
Se amesteca ambele compozitii. Se unge o forma de guguluf (sau doua mai mici de chec) cu unt, se toarna aluatul si se da in cuptorul preincalzit la 180 C. Se coace circa 50 de minute, la sfirsit se face testul cu scobitoarea. Se scoate forma din cuptor si se lasa 10 minute.
Pina se coace checul, se prepara siropul: se da in clocol sucul de portocale in care se dizolva zaharul. Se lasa deoparte la racit. Se insiropeaza checul. Se lasa pina intra tot siropul, apoi se rastoarna forma. Se poate orna cu zahar pudra.

Desert de frisca si zahar ars

Racoritor si delicios

500 g smintina de 20% grasime
25-30 g gelatina
4 linguri zahar
4 linguri zahar pudra
100 g biscuiti
vanilie

Gelatina se pune la umflat cu citeva linguri de apa.
Zaharul se topeste intr-un ibric, tinindu-se pe foc doar pina capata o culoare aurie. Apoi se adauga putina apa (mare atentie ca stropeste) si se tine pe foc pina se dizolva zaharul ars. Se ia de pe foc, se raceste putin, apoi se adauga gelatina umflata si se amesteca pina la dizolvarea acesteia.
Smintina se bate cu zaharul pudra. Se incorporeaza lichidul de zahar ars si gelatina, se amesteca bine si se toarna intr-o forma unsa cu ulei sau tapetata cu celofan.
Biscuitii se rup bucati si se arunca aleatoriu in crema din forma.
Se lasa la rece pentru citeva ore, apoi se rastoarna pe un platou si se taie.

Prajitura "O noapte la Venetia"

Sursa

Pentru blatul alb:
6 albusuri
6 linguri de zahar
100 g cocos
5 linguri faina

Pentru blatul maro:
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
1/2 plic praf de copt
2 linguri cacao

Pentru crema:
6 galbenusuri
150 g zahar
5 linguri lapte
200 g unt

Pentru glazura:
100 g ciocolata
50 g unt
2-3 linguri lapte

Se prepara aluatul alb: se bat albusurile cu zaharul, se adauga cocosul si faina. Se toarna aluatul intr-o tava unsa sau tapetata cu hirtie de copt. Peste el se toarna aluatul maro, care se prepara ca un pandispan. Se coace la foc mediu pina iese scobitoarea uscata.
Se prepara crema:
Se fierb la bain marie galbenusurile cu zaharul si laptele, amestecind continuu, pina se ingroasa. Cind s-a racit crema, se incorporeaza treptat in untul batut.
Se toarna crema peste blatul racit. Deasupra se toarna glazura. Pentru prepararea ei, se topesc ingredientele la bain marie sau la microunde, amestecind din cind in cind. Se lasa prajitura la rece citeva ore, apoi se portioneaza.

Foietaje cu piersici/caise



Simple si rapide, se pot face impreuna cu copiii. Sursa de inspiratie si instructiunile

E nevoie de:
aluat de foietaj
compot de piersici/caise
gem de piersici/caise sau altul

Poze explicite pas cu pas aici.

Mere in foietaj


sursa de inspiratie

aluat foietaj din comert (sau preparat in casa)
mere
gem, dulceata/miere

Se intinde foietajul un pic cu sucitorul, ca sa se subtieze si sa se mareasca suprafata. Se taie patrate, cu latura aproximativ de 10 cm. Fiecare patrat se unge in mijloc cu putin gem. Merele se taie in jumatate, se curata de seminte si de coaja si se taie acordeon (feliute subtiri, dar nu pina la capat). Se pun jumatatile de mar pe aluat si se cuprind cu marginile aluatului de prin parti. Se unge suprafata cu dulceata sau miere si se baga in cuptorul incins pentru vreo 20-25 min, la foc mare. Dupa ce s-au rumenit, se scot din cuptor si se mai ung cu dulceata/miere. Se poate presara nuca macinata.
Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.