marți, 22 septembrie 2009

Tortul aniversar



La multi ani, Vanda!


Astazi fetita noastra dulce si poznasa face 2 ani! Citindu-l pe fratiorul mai mare, "ii doresc multa sanatate si bine!"

luni, 14 septembrie 2009

Papanasi moldovenesti


Papanasii acestia reprezinta pentru mine gustul copilariei. Ii fac si eu acum pentru copiii mei, care ii papa cu miere, iaurt si cu multa placere!

Daca vreti sa-i faceti si voi, aveti nevoie de:

500-600 g brinza de vaci (mai cremoasa, daca se poate)
1 ou
1 lingura de zahar
2-3 linguri de faina

Se amesteca intr-un castron ingredientele. Faina se pune putina (eu am pus 1 lingura cu virf), atit cit se leaga aluatul si incepe sa se dezlipeasca de pe lingura si castron. Se ia cite o lingura de aluat, se pune intr-o farfurie cu faina si se modeleaza papanasii rotunzi sau ovali, de forma turtita, ca snitelele. Se prajesc pe tigaie in ulei putin, pina se rumenesc pe ambele parti.
Se scot pe servetele absorbante. Se servesc cu ce vreti voi. Noi preferam cu miere/smintina/iaurt/dulceata. Aici o sectiune, e practic brinza inchegata, curata sanatate pentru copii. :-)

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Placinta cu mere


Aluatul acestei placinte e o improvizatie dupa o reteta de fursecuri pe care ni le facea mama in copilarie. Era vorba de cantitati egale de untura si smintina, plus faina cit cuprinde. Ieseau niste fursecuri extrem de fragede, care se topeau un gura. Mi-a venit ideea sa inlocuiesc untura cu... ulei de palmier, care la rece se solidifica si chiar seamana cu untura. Rezultatul a fost mai mult decit multumitor: a iesit un blat fraged foarte bun, iar combinatia cu merele e chiar una cistigatoare. Va recomand sa incercati!


Pentru aluat, aveti nevoie de:

200 g ulei de palmier (l-am tinut la rece in prealabil, ca sa se solidifice)
200 g smintina (eu am avut un fagaras, dar cu aspect de smintina, nu avea deloc granule de brinza in el)
faina cit cuprinde (mie mi-a luat fix 400 g)
1 lingurita bicarbonat de sodiu sau praf de copt (nestinse)

Intr-un bol sau in cuva masinii de piine se pun toate ingredientele si se framinta pina se obtine un aluat nelipicios. Se formeaza o bila si se da la rece pentru vreo ora.
Intre timp, se spala vreo 4 mere mai maricele. Se curata de coaja si seminte, se taie felii, apoi bucatele mai mici. Eu folosesc o scula de la Ikea, care imparte marul in feliute si scoate in acelasi timp cotorul, imi ramine doar sa curat feliutele de coaja si sa le tai mai marunt. Se pune zahar (150 g), scortisoara si vanilie (dupa gust) si se amesteca bine.
Se imparte aluatul in 2, o bucata mai mare si una mai mica. Bucata mare se intinde intr-o tava de 20x30 cm, cu mici margini. Se intinde umplutura de mere, se acopera cu cealalta bucata de aluat, intinsa. Se inteapa din loc in loc cu furculita si se da mai intii la foc mediu (180 C), apoi mai mic (150 C), acoperita cu folie de aluminiu. Se tine cam o ora, pina se rumeneste suprafata. Se taie abia dupa racirea completa si se presara cu zahar pudra.
Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.