vineri, 16 aprilie 2010

La plimbare

miercuri, 14 aprilie 2010

Gofre subtiri si crocante

Reteta din carticica aparatului de facut gofre subtiri. Am modificat-o doar un pic.

Aveti nevoie de:
20 g drojdie proaspata
100 g zahar
250 ml lapte
100 g unt topit
200 g faina
arome

Drojdia se freaca cu zaharul si o jumatate din cantitatea de lapte. Apoi se adauga restul laptelui, faina si untul topit, iar la sfirsit aromele, amestecind bine. Se lasa la loc cald o ora, sa creasca. Se infierbinta aparatul de facut gofre, se unge cu putin ulei (doar inainte de prima gofra), se toarna aluat cite putin si se inchide cu partea de sus. Se tine pina se rumenesc gofrele bine, apoi se scot si se modeleaza dupa forma dorita.

O noua achizitie

...in bucataria mea: aparatul de facut gofre subtiri. Nu stiu sincer unde s-ar putea gasi in Ro, mie mi-a fost adus din Rusia de catre o prietena. Dar daca vedeti undeva un aparat asemanator, va recomand sa-l luati fara ezitare. Pentru ca puteti face cu el atit rulouri gen tigarete si sa le umpleti cu crema dupa racire, cit si cosulete pentru servit inghetata sau alte deserturi. Se pot face si cornete de inghetata, dar e nevoie de o forma de con.
Cum functioneaza:
Aparatul se baga in priza, se lasa pina se infierbinta bine, apoi se unge suprafata de jos cu putin ulei (doar prima data), se toarna aluat (revin cu reteta), nu mult, altfel da pe afara. Apoi se inchide capacul si se lasa citeva minute, verificind din cind in cind. Dupa ce gofra s-a rumenit, se scoate cu ajutorul unei palete si se prelucreaza f rapid, cit e fierbinte si maleabila: fie se ruleaza sul (mie mi-au iesit cam rumenite pe la margini, data viitoare o sa micsorez treapta de incalzire), fie in forma de cornet, fie se muleaza pe fundul unui pahar. Se lasa la racit, pina cind gofra devine crocanta si delicioasa (mi s-a povestit, eu n-am ajuns sa le gust inca).

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Cosulet de ceapa verde


O idee de servire a salatelor, preluata de aici si de aici. Este de efect si e potrivita pentru mese festive.

Aveti nevoie de:

- 1 felie de piine
- 1 felie de sunca
- sticsuri
- ceapa verde (cozile sa fie cit mai lungi si mai fragede cu putinta)

Felia de piine se taie mai gros, se aseaza peste ea felia de sunca (aceasta e necesara atit pentru stabilitatea sticsurilor, cit si pentru ca salata sa nu inmoaie piinea). Se infig pe margine sticsurile (care trebuie sa fie in numar par, ca sa va iasa impletitura ;) ), la distanta egala. Se face impletitura cu cozi de ceapa spalate si uscate. Mie la jumatatea procesului mi s-a rupt un stics, asa ca le-am rupt si pe restul, si de aceea mi-a iesit un cosulet mai scund. Daca aveti noroc de sticsuri mai rezistente, o sa va iasa un cos mai inalt. Succes si rabdare la impletit cosulete! :-)

joi, 1 aprilie 2010

Placinta de post cu mere


Stiu ca postul este pe sfirsite, dar aceasta placinta este atit de buna, incit merita sa fie pregatita oricind.

Aveti nevoie de:

Pentru aluat:
- 250 ml lapte de soia
- 25 g drojdie proaspata
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita de sare
- 100 g ulei de palmier usor incalzit
- 500 g faina (eu am adaugat si tarite, ca de obicei, nu m-am putut abtine :D)

Pentru umplutura:
- 1 kg mere
- 50 g zahar (sau mai mult, daca merele sint acrisoare)
- 2-3 linguri de stafide
- 1 lingura de virf de amidon
- vanilie
- sucul de la o jumatate de lamiie

Drojdia se dizolva cu zaharul in laptele de soia caldut, apoi se adauga faina, sarea si uleiul. Se framinta un aluat elastic si complet nelipicios. Se lasa la crescut vreo ora.
Se pregateste umplutura: merele se spala, se curata de coaja si cotor, se taie cubulete nu foarte marunte. Se toarna peste ele sucul de lamiie, ca sa se evite oxidarea, apoi se adauga stafidele, zaharul, vanilia si amidonul. Se amesteca bine.
Se imparte aluatul in 2 parti: de 2/3 si 1/3. Cea mare se intinde cu sucitorul, apoi se transfera intr-o tava teflonata neunsa, formind margini de 2-3 cm inaltime. Se toarna umplutura si se imprastie uniform. Se intinde si bucata de mica de aluat si se acopera placinta, sigilind marginile. Se inteapa din loc in loc cu furculita si se da tava in cuptorul incins pina se rumeneste suprafata. Initial, placinta iese cu blatul mai tare, dar daca se tine sub folie de aluminiu, se inmoaie, mai ales pina a doua zi. Se taie neaparat rece, altfel se imprastie umplutura.

Cugetari

Se uita la placutele de inmatriculare ale masinilor de pe strada:
- Mami, BZ vine de la Brazilia?


Ne-a prins ploaia afara:
- Mami, parca sintem la Ploiesti! Mami, dar in Ploiesti ploua tot timpul??
Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.