marți, 29 iunie 2010

Tort de inghetata in 3 straturi


Am facut acest tort pentru ziua mea si cea a unei prietene (le-am serbat impreuna). A iesit mare si foarte bun, va spun cu modestie ca a placut la toata lumea. :) Blatul tortului a fost cel de la krem a la krem, taiat pe grosime, iar straturile au avut la baza reteta inghetatei cu lapte condensat.


Pentru baza tortului:
3 oua
3 linguri de zahar
1/2 plic de Creme Ole de ciocolata (de la Dr Oetker)

Pentru stratul 1 de inghetata:
1 cutie de lapte condensat (360-400 g)
400 ml smintina dulce pt frisca (30-35% grasime)
300 ml iaurt sau lapte batut
3 linguri de cacao

Pentru stratul 2 de inghetata:
1 cutie (360-400 g) de lapte condensat caramelizat, i se mai spune dulce de leche, arata ca un caramel foarte gros, se obtine prin fierberea intr-un vas cu apa a unei cutii de lapte condensat, la foc mic, timp de 2-3 ore
400 ml smintina dulce pt frisca (30-35% grasime)
300 ml iaurt sau lapte batut

Pentru stratul 3 de inghetata:
1 cutie de lapte condensat (360-400 g)
400 ml smintina dulce pt frisca (30-35% grasime)
300 ml iaurt sau lapte batut

Acest tort l-am facut timp de 4 zile: intr-o zi blatul, apoi in urmatoarele zile, straturile, cite 1 pe zi. Forma a avut 28 cm in diametru si e cu pereti detasabili.
Pentru blat se bat spuma albusurile cu zahar, apoi se adauga galbenusurile pe rind, batind mereu. La sfirsit se adauga praful creme ole, omogenizind compozitia, care se toarna intr-o tava tapetata cu hirtie de copt. Se coace pina suprafata isi revine daca e apasata cu degetul. Se lasa la racit, apoi se pune in forma in care se va asambla tortul. Se da la congelator.
Se mixeaza componentele pentru primul strat de inghetata, se congeleaza fie in aparat, fie la congelator, spargind acele de gheata dupa vreo 2 -3 ore. Apoi se toarna compozitia congelata, dar inca moale, peste blat. Se niveleaza si se lasa la congelator pina a doua zi.
Se procedeaza identic si cu celelalte 2 straturi. La sfirsit se orneaza dupa preferinte. Eu am folosit biscuiti amaretti si glazura de cioco.
Inainte de servire, tortul se lasa la frigider pentru circa 1 ora, ca sa se inmoaie, sa poata fi taiat si servit.

Inghetata cu lapte condensat

De cind mi-am luat masina de facut inghetata, am facut inghetata de casa de multe ori, incercind diverse retete. Cel mai tare ne-a placut inghetata facuta din lapte condensat. E o reteta simplisima (bineinteles, daca detineti lapte condensat, dar am scris unde se poate gasi in Bucuresti), cu rezultat extraordinar de bun.

Reteta de baza e urmatoarea:
1 cutie de lapte condensat (360-400 g)
400 ml smintina dulce pt frisca (30-35% grasime, am folosit cu succes si de 15%, de la dorna)
300 ml iaurt sau lapte batut
3 linguri de cacao/alte arome - absolut optional, inghetata iese delicioasa si fara ele.

Se bat cu mixerul intr-un bol toate componentele retetei, apoi se toarna compozitia in aparatul de inghetata pentru 20-30 de minute. Dupa ce compozitia s-a congelat/ingrosat, marindu-si si volumul, se scoate din aparat si se muta intr-o casoleta, care se da la congelator pentru 30-60 de minute, daca doriti ulterior sa o serviti sub forma de cupe. Eu o pun direct in paharute, mi-e mai comod sa o servesc copiilor. Din cantitatile de mai sus, imi ies cam 8-9 paharute a cite 100 g de inghetata.
Daca nu detineti aparat de inghetata, congelati compozitia timp de 1-2 ore, apoi spargeti acele de gheata cu ajutorului unui mixer vertical. Repetati procedeul peste inca 1 ora.

duminică, 27 iunie 2010

Lapte condensat in Bucuresti

Recent am aflat despre existenta unui magazin pe bd. Magheru, cu produse traditionale moldovenesti si rusesti. L-am vizitat saptamina trecuta si am gasit acolo lapte condensat, la 8.5 ron cutia. Are 397 g (ca si cutia de la Nestle, apropo) si e produs in Germania, din cite am inteles. Magazinul se afla in apropiere de intersectia cu galeriile Orizont, vizavi de biserica catolica de pe partea opusa a strazii. Nu vreau sa se inteleaga ca ii fac reclama, de aceea nu dau nici denumirea magazinului, nici adresa exacta. Cine va dori, va gasi cu usurinta. :)




Se mai poate gasi lapte condensat la magazinele Kaufland, marca Vian, la tuburi de 150 g. Exista simplu, de ciocolata si de capsuni. Nu am avut ocazia sa gasesc decit din cel de capsuni, care din pacate este plin de coloranti si arome. Imi place sa cred ca cel simplu nu detine asa ceva, sau cel putin intr-o cantitate mai mica.

marți, 22 iunie 2010

Acu 6 ani fix...

Adica la ora 23.55, se nastea baietelul meu Vlad, care acum e ditai baietoiul, frumos si istet (cine sa mi-l laude, daca nu eu:)). Ii dorim sa creasca mare, sa aiba o viata frumoasa si sa-si vada indeplinite visele. Sa se impace minunat cu surioara, macar asa ca acum (cele citeva ciufuleli zilnice nu se pun :)), iar atitudinea plina de iubire pe care o are fata de noi sa nu fie atenuata de trecerea timpului.

Tortul a fost unul simplu si rapid, celebrul deja krem a la krem, o bunaciune extraordinara!


P.S.: Tocmai am primit o dedicatie dulce simpatica de la o prietena draga, Miha. Multumesc, draga mea, nu mai am cuvinte sa-mi exprim emotiile!

joi, 17 iunie 2010

Prajitura marmorata de ciocolata cu brinza

Combinatia de ciocolata cu brinza poate fi una extrem de reusita, s-a vazut deja. Azi am pus la cale o improvizatie, care s-a dovedit a fi surprinzatoare si pentru mine: un blat umed si compact, ca de brownies, cu insertii de crema fina de brinza dulce. Dupa ce mai a mai stat la rece, a capatat gust de cheesecake. Am notat repede ingredientele, sa nu le uit, pentru ca voi mai face negresit aceasta prajitura!

Pentru blatul de ciocolata:
100 g unt
150 g zahar
300 g smintina
2 oua
150 ml lapte
280 g faina (= 2 cani cu volumul de 250 ml)
1 plic de praf de copt
un praf de sare
3 linguri cu virf de cacao

Pentru umplutura de brinza:
450 g brinza de vaci
100 g zahar
2 oua
1 lingura de amidon
vanilie

Se prepara blatul: se bate untul cu zaharul, apoi se adauga smintina, ouale pe rind si laptele, batind mereu. Faina se amesteca cu cacaua, praful de copt si sarea. Se adauga peste compozitia lichida si se omogenizeaza bine, trebuie sa iasa o compozitie mai groasa decit cea de chec. Se toarna intr-o tava tapetata cu hirtie de copt. Tava folosita de mine are dimensiunile 25 x 35 cm.

Se prepara crema de brinza: toate componentele se pun intr-un bol si se mixeaza cu blenderul vertical la viteza maxima, pina se obtine o crema fina, usor mai fluida decit aluatul.

Se toarna umplutura cu lingura peste aluatul din forma, apoi se fac ornamente cu o scobitoare.Se coace prajitura in cuptorul incins la 180 C, pina iese scobitoarea curata.Se scoate pe un gratar si se raceste, apoi se portioneaza. Se tine la rece.

marți, 15 iunie 2010

Placintele ca la Elena

Acum citeva zile am mincat niste placintele facute de o prietena de-a mea, care au fost absolut delicioase. I-am cerut reteta si le-am facut si eu azi, sint o minune! Moi si foietate, sa le tot maninci! Multumesc, Elena, pentru reteta!Aveti nevoie de:
1 ou
100 g smintina
1 lingurita sare
circa 100-120 ml apa
faina cit cuprinde (cam 3 pahare sau vreo 450 g)

60-80 g unt moale la temperatura camerei (in reteta originala e margarina) pentru uns aluatul
100 g smintina pentru uns placintelele

Pentru umplutura:
600 g brinza de vaci
1 ou
sare/zahar+arome
o legatura mica de marar + citeva fire de ceapa verde
stafide

Din ou, smintina, apa, sare si faina se framinta un aluat ca de piine, nitel lipicios. Se lasa sa se odihneasca pe masa vreun sfert de ora.
Apoi, tot presarind faina, se imparte aluatul in 3 parti egale. Fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, care se unge cu unt moale.
Se string rulou si se dau la rece pentru vreo jumatate de ora cel putin.
Pentru umplutura, se amesteca brinza de vaci cu oul, apoi se imparte in 2 castroane: in unul se pune sarea si verdeata tocata marunt, iar in celalalt, zaharul, aromele si stafidele. Se amesteca bine.

Se scot rulourile de la rece, se taie fiecare in circa 10-12 bucatele,
fiecare din ele se intinde cu sucitorul,
se pune umplutura,
se aduc colturile spre centru, lipind bine, apoi se intoarce placintuta cu marginile in jos. Se pun pe o tava, neaparat pe hirtie de copt,se unge suprafata cu smintinasi se coc in cuptorul incins mai intii la 220 C pina incep a se rumeni, apoi se scade focul la 150 C si se mai tin vreo 10 minute. Se scot din tava si se acopera cu un prosop, ca sa se inmoaie.

miercuri, 9 iunie 2010

Cheesecake "Cremos"


Un gust fantastic, o consistenta cremoasa si fina, sigur va placea amatorilor de cheesecake-uri. Sursa aici. Fiind o reteta mai veche, pozele sint si ele cu vechime.

Pentru blat:
1/3 cana unt topit
1 cana si 1/4 de biscuiti macinati
1/4 cana zahar
Se amesteca toate componentele

Eu am folosit blatul de la tortul nemtesc cu brinza:
200 g faina
1 plic de praf de copt
75 g unt
75 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou
Se amesteca toate componentele si se framinta un aluat care nu se lipeste de miini.

Pentru umplutura:
450 g crema de brinza (cream cheese de tip Philadelphia, eu am folosit Almette cu smintina – 3 cutii)
1 cutie de 400 g lapte dulce condensat (consistenta caruia arata asa - poza nu-mi apartine)
3 oua
sucul de la o lamiie

Pentru ornat:
150-200 g smintina
1 lingura zahar pudra
vanilie
fructe, nuci, cioco rasa sau altele

Se formeaza baza prajiturii fie din biscuiti macinati, fie din aluat. Se intinde pe fundul si un pic pe peretii unei forme cu pereti detasabili.
Se bate intr-un bol, cu mixerul, mai intii crema de brinza, apoi se adauga laptele condensat, pe urma ouale si sucul de lamiie. Trebuie sa iasa o consistenta destul de lichida. Se toarna in forma tapetata cu blat/biscuiti. Se da in cuptorul preincalzit si se coace circa 50 de minute la foc mic (150 C), pina se prinde toata suprafata umpluturii. Se stinge focul si se lasa o ora in cuptor, apoi se scoate si se lasa pina la racirea completa. Se baga in frigider pentru 5-8 ore (eu am rabdat doar 2 ore, hihi). Se amesteca smintina cu zaharul pudra si vanilia, se unge suprafata prajiturii, apoi se orneaza cu fructe sau alte chestii, dupa preferinta.

P.S.: In Bucuresti, lapte condesat indulcit marca Nestle puteti gasi in macelariile arabesti. Am inteles ca exista si la Kaufland, in tuburi de 150 g. Sau puteti prepara in casa, de exemplu dupa o reteta de-a Mihaelei.

marți, 1 iunie 2010

Crostoli

Un desert crocant si foarte simplu de executat. Inspirat de la Laura, via Miha.

Aveti nevoie de:
200 ml frisca lichida
250 g faina
esenta vanilie/rom
ulei pentru prajit
zahar pudra pentru ornat

Se framinta un aluat din frisca, faina si arome. Va sfatuiesc sa nu puneti de la inceput toata faina, ci cam 2/3 din toata cantitatea, restul adaugind pe parcurs, in timpul framintarii. Trebuie sa iasa un aluat nelipicios si f placut de modelat. Se lasa un pic sa se odihneasca, apoi se intinde in foi subtiri, se taie dreptunghiuri sau romburi, iar pe mijloc se mai face o taietura sau doua. Se prajesc in ulei incins, pe ambele parti, pina la rumenire. Se scot pe servetele, sa se mai scurga de ulei, apoi se presara cu zahar pudra.

Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.