miercuri, 22 septembrie 2010

Cheesecake cu ciocolata - un alt tortulet aniversar


Acest cheesecake cu ciocolata l-am facut cu o ocazie speciala in familia noastra. ;) Este de ciocolata, pentru ca asta e preferinta sarbatoritei, si este cheesecake din motivul ca din orice prajitura sau tort, aceeasi sarbatorita prefera mereu crema si glazura. De aceea am decis sa-i fac un tort cu putin blat si multa crema, bineinteles de ciocolata. Daca v-am tentat cu poza sectiunii, va invit sa incercati reteta: se face relativ usor, partea cea mai grea este asteptarea.

Aveti nevoie de:

Blat:
80 g unt
80 g zahar
esenta de vanilie
170 g faina
30 g cacao
1 plic praf de copt
un praf de sare
1 ou
(se foloseste 2/3 de aluat, din restul puteti sa faceti citeva fursecuri :) )

Umplutura:
250 g ciocolata neagra
500 ml smintina dulce (30% grasime)
450 g crema de brinza almette sau philadelphia
100 g zahar
4 oua
1 lingura de amidon

Glazura:
50 g ciocolata
1 lingura de smintina dulce
un cubulet de unt

Faina se cerne cu praful de copt, sarea si cacaua. Se adauga peste unt, zahar, vanilie si ou si se framinta un aluat nelipicios. Daca mai e nevoie, se adauga 1 lingura de apa. Se tine la rece o jumatate de ora, apoi 2/3 din el se intinde intr-o forma cu pereti detasabili, cu diametrul de 24 cm. Se tine forma la rece pina e gata umplutura.
Ciocolata se rupe bucatele, se pune cu smintina dulce intr-un ibric si se tine pe foc mic, amestecind, pina se topeste. Se lasa la racit, apoi se rastoarna intr-un bol, se adauga zaharul si se bate cu mixerul. Apoi se adauga, alternativ, ouale si crema de brinza, iar la sfirsit amidonul, batind cu mixerul, pina la omogenizare. Compozitia nu trebuie sa fie spumoasa, asa ca nu se va exagera cu batutul.
Forma cu blatul se inveleste pe dinafara cu folie de aluminiu si se aseaza intr-o forma mai mare. Se toarna umplutura peste blat. Apoi, cu mare atentie, se toarna apa clocotita, in forma mare, cam pina la jumatatea formei mici. Folia de aluminiu are rolul de etansa forma cu prajitura, sa nu patrunda apa in timpul coacerii. Se da prajitura la cuptor, mai intii la foc mare, vreun sfert de ora, apoi se micsoreaza focul pina la mediu spre mic (160-170 C) si se tine pina cind umplutura se prinde, dar nu de tot, pe la mijloc trebuie sa mai tremure nitel, cind miscati forma. La mine a durat circa o ora si jumatate. Se inchide focul, se trece cu lama unui cutit pe la marginile prajiturii, sa se desprinda de peretii formei, apoi se lasa in cuptor pina la racirea completa. Se baga in frigider pentru o noapte, iar a doua zi se scot peretii detasabili si se muta pe un platou. Se orneaza dupa preferinte. Eu am turnat o glazura facuta din ciocolata, frisca si putin unt.