miercuri, 13 mai 2009

Prajitura cu ciocolata si banane


Un nou deliciu pentru amatorii de ciocolata. Sursa aici.

Pentru blat:
112 g ciocolata rupta bucatele (o tableta + 2 patratele)
60 g unt
1,5 pahare faina (210 g)
3/4 pahare zahar (150 g)
2 lingurite ness
2 lingurite praf de copt
un praf de sare
1 pahar lapte batut/iaurt/smintina (250 ml)
1 banana de marime medie, pasata
2 oua

Glazura:
0,5 pahar smintina dulce de minim 30% grasime (de ex. Dorna rosu)
112 g ciocolata rupta bucatele

Untul si ciocolata se topesc intr-un vas, amestecind pina la omogenizare.
Intr-un bol se amesteca faina, zaharul, nessul, prafuld e copt si sarea. Se adauga laptele batut, banana pasata, ouale si se bate putin cu mixerul. Se adauga amestecul de ciocolata cu unt si se omogenizeaza.
O forma cu diametrul de 22 cm (eu am folosit una dreptunghiulara de 20/30 cm) se unge cu unt si se tapeteaza cu faina sau cu hirtie de copt. Se toarna aluatul in forma. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 C timp de circa 40 de minute. Se verifica daca e gata cu o scobitoare. Se lasa la racit.

Se prepara glazura:

Smintina se infierbinta intr-un ibric pina aproape de punctul de fierbere. Se ia de pe foc, se adauga ciocolata si se amesteca pina la omogenizare. Se raceste pina la tempartura camerei si toarna pe prajitura racita si ea. Dupa vreo ora la rece se poate taia.

duminică, 10 mai 2009

Negresa cu inima de cocos


Reteta de la Laura Adamache. O nebunie de prajitura, super ciocolatoasa, a creat furori printre musafiri. Atentie insa, e o bomba calorica! :))) Multumesc, Laura!

Tort cu crema de brinza, ciocolata alba si capsuni



Un tort delicios si parfumat, improvizat din ce aveam prin casa.

Pentru blat:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
1 praf de copt
3-4 linguri ulei
50 ml apa minerala
1 fiola vanilie

Pentru crema:

2 cutii fagaras (fiecare de 200 g)
200 g zahar fin
200 ml smintina lichida
1 ciocolata alba de 100 g
1 fiola vanilie
1 plic si jumatate de gelatina dr oetker
o mina buna de capsuni

Pentru glazura:

100 g unt la temperatura camerei
4-5 linguri lapte condensat indulcit

Pentru ornare:
alune macinate, capsuni

Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri. Primele se bat spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se bat cu zaharul, uleiul, apa minerala si faina amestecata cu praful de copt. Se adauga albusurile spuma, in citeva reprize, amestecind usor, ca sa nu se lase aluatul. Se toarna intr-o forma de 26 cm in diametru, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace la foc mediu pina iese scobitoarea curata. Se lasa la racit citeva ore, sa se "aseze" pandispanul.

Pentru crema se trece prin blender fagarasul impreuna cu zahara si vanilia. Separat se topeste ciocolata alba si se bate frisca. Gelatina se pune la umflat in citeva linguri de apa rece, apoi se topeste la microunde sau la bain-marie. Se unesc toate 3 compozitii, apoi se incorporeaza gelatina. Se bate bine cu mixerul, dupa aceea se adauga capsunile taiate bucatele.

Blatul se taie in 2 pe grosime. Primul blat se aseaza intr-o forma cu pereti detasabili, se insiropeaza la dorinta cu suc sau compot de fructe. Se toarna crema, iar deasupra se pune al doilea blat. Se da forma la rece pentru citeva ore. Se scoate inelul detasabil al formei, se unge tortul cu glazura si se orneaza dupa preferinta.

Pentru glazura se bate untul cu o lingura de lemn. Se incorporeaza treptat laptele condensat. Daca crema are tendinta de a se taia, se incalzeste putin (de ex. la bain-marie), batind incontinuu.

Piine integrala


Reteta de pe culinar, de la nico-vya. Excelenta piinica, se face rapid, fara batai de cap, iese foarte buna, cu miez dens, nesfarimicios. Se mentine proaspata mai multe zile la rind. Nu mai copiez reteta, o gasiti aici.

joi, 7 mai 2009

Clatite cu visine si frisca


Postez special pentru Miha.
Un desert din copilaria mea, nelipsit de la mesele festive. Constrastul intre dulce si acrisor, in combinatie cu gustul clatitelor, e ceva de neuitat.


De data asta vin fara cantitati exacte. Aveti nevoie de:
clatite
visine (proaspete sau congelate, NU din compot)
smintina fermentata (de preferat)
zahar, dupa gust
intaritor de frisca, numai daca e nevoie.
arome
Clatitele se fac dupa reteta dorita.
Visinele se spala si li se scot simburii. Se presara cu putin zahar si se lasa la scurs. Cele congelate se pot folosi direct, fara decongelare.
Se bate smintina cu zaharul pina acesta se topeste, se adauga vanilia si intaritorul de frisca, daca e prea lichida crema.
Se ia cite o clatita, se unge un pic cu frisca, se pune un rind de visine la o margine si se ruleaza. Rulourile se aseaza pe un platou sub forma de piramida (mai intii 5, apoi 4, 3, 2, 1), ungindu-le cu frisca. Piramida se unge cu crema si pe dinafara. Se da la rece pentru citeva ore, iar inainte de servire se presara cu cacao sau cu ciocolata rasa.