Un tort delicios si parfumat, improvizat din ce aveam prin casa.Pentru blat:5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
1 praf de copt
3-4 linguri ulei
50 ml apa minerala
1 fiola vanilie
Pentru crema:2 cutii fagaras (fiecare de 200 g)
200 g zahar fin
200 ml smintina lichida
1 ciocolata alba de 100 g
1 fiola vanilie
1 plic si jumatate de gelatina dr oetker
o mina buna de capsuni
Pentru glazura:100 g unt la temperatura camerei
4-5 linguri lapte condensat indulcit
Pentru ornare:alune macinate, capsuni
Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri. Primele se bat spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se bat cu zaharul, uleiul, apa minerala si faina amestecata cu praful de copt. Se adauga albusurile spuma, in citeva reprize, amestecind usor, ca sa nu se lase aluatul. Se toarna intr-o forma de 26 cm in diametru, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace la foc mediu pina iese scobitoarea curata. Se lasa la racit citeva ore, sa se "aseze" pandispanul.
Pentru crema se trece prin blender fagarasul impreuna cu zahara si vanilia. Separat se topeste ciocolata alba si se bate frisca. Gelatina se pune la umflat in citeva linguri de apa rece, apoi se topeste la microunde sau la bain-marie. Se unesc toate 3 compozitii, apoi se incorporeaza gelatina. Se bate bine cu mixerul, dupa aceea se adauga capsunile taiate bucatele.
Blatul se taie in 2 pe grosime. Primul blat se aseaza intr-o forma cu pereti detasabili, se insiropeaza la dorinta cu suc sau compot de fructe. Se toarna crema, iar deasupra se pune al doilea blat. Se da forma la rece pentru citeva ore. Se scoate inelul detasabil al formei, se unge tortul cu glazura si se orneaza dupa preferinta.
Pentru glazura se bate untul cu o lingura de lemn. Se incorporeaza treptat laptele condensat. Daca crema are tendinta de a se taia, se incalzeste putin (de ex. la bain-marie), batind incontinuu.