joi, 1 aprilie 2010

Placinta de post cu mere


Stiu ca postul este pe sfirsite, dar aceasta placinta este atit de buna, incit merita sa fie pregatita oricind.

Aveti nevoie de:

Pentru aluat:
- 250 ml lapte de soia
- 25 g drojdie proaspata
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita de sare
- 100 g ulei de palmier usor incalzit
- 500 g faina (eu am adaugat si tarite, ca de obicei, nu m-am putut abtine :D)

Pentru umplutura:
- 1 kg mere
- 50 g zahar (sau mai mult, daca merele sint acrisoare)
- 2-3 linguri de stafide
- 1 lingura de virf de amidon
- vanilie
- sucul de la o jumatate de lamiie

Drojdia se dizolva cu zaharul in laptele de soia caldut, apoi se adauga faina, sarea si uleiul. Se framinta un aluat elastic si complet nelipicios. Se lasa la crescut vreo ora.
Se pregateste umplutura: merele se spala, se curata de coaja si cotor, se taie cubulete nu foarte marunte. Se toarna peste ele sucul de lamiie, ca sa se evite oxidarea, apoi se adauga stafidele, zaharul, vanilia si amidonul. Se amesteca bine.
Se imparte aluatul in 2 parti: de 2/3 si 1/3. Cea mare se intinde cu sucitorul, apoi se transfera intr-o tava teflonata neunsa, formind margini de 2-3 cm inaltime. Se toarna umplutura si se imprastie uniform. Se intinde si bucata de mica de aluat si se acopera placinta, sigilind marginile. Se inteapa din loc in loc cu furculita si se da tava in cuptorul incins pina se rumeneste suprafata. Initial, placinta iese cu blatul mai tare, dar daca se tine sub folie de aluminiu, se inmoaie, mai ales pina a doua zi. Se taie neaparat rece, altfel se imprastie umplutura.

7 comentarii:

  1. foarte bine si delicios arata placinta ta cu mere , am salvato pe blogul meu sper sa gasesc timp sa o prepar, felicitari pentru reteta delicoasa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Anastasia, deci tu esti cea cu torturile ireal de frumoase de pe bucataras. Ma simt onorata ca mi-ai vizitat blogul si ca ti-a placut o reteta. Sper sa-ti placa si rezultatul, daca te vei hotari sa o prepari. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu ma simt onorata ca-ti plac torturile mele :) vreau sa te intreb daca as putea inlocui cu ceva laptele de soia si uleiul de palmier, ca sa nu caut produse exotice in magazin, ca la noi pana gasesti ceva :)) ma gandeam ca laptele de soia s-ar putea inlocui cu cel de cocos ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Hihi, Anastasia, reteta asta tocmai ca s-a vrut o inlocuire, pentru o alta, care nu era de post. Uleiul de palmier a fost in loc de untura sau unt (chiar are consistenta unturii, cind e rece), iar laptele de soia l-am pus in loc de lapte simplu. :) Sigur poti pune orice alt lichid, chiar si lapte de cocos, de ce nu.
    Ia zi-mi, esti cumva din Chisinau? Am vazut dupa specificul retetelor. Te intreb pentru ca si eu sint din Md, dar locuiesc in Bucuresti de mai multi ani. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Da Nati, sant din Chisinau si caut si eu fete din Moldova in blogosfera culinara, dar nu gasesc din pacate prea multe, mi-as dori sa mai discut o reteta sau alta de origine, dar nu am cu cine, uite ca te-am gasit pe tine :) pupici !

    RăspundețiȘtergere
  6. Anastasia, o gospodina moldoveanca este si Lena de pe http://www.lalena.ro/ vezi ca am linkul si in blogroll. Intra si ai sa gasesti la ea o multime de retete minunate.

    RăspundețiȘtergere