marți, 11 mai 2010

Briose de ciocolata cu crema de brinza si ciocolata alba

Briose pufoase si ciocolatoase, care in interior ascund o surpriza de ciocolata alba. Crema in sine este dementiala, iti vine sa o maninci pe toata, iar combinatia cu aluatul de ciocolata este mai mult decit reusita! Sursa aici.

Pentru umplutura:
100 g crema de brinza (almette sau philadephia)
2 linguri zahar pudra
1 plic zahar vanilat
90 g ciocolata alba

Pentru aluat:
280 g faina
40 g cacao
1 lingurita bicarbonat de sodiu
160 g zahar
1 plic zahar vanilat
185 ml lapte (eu am pus 220 ml)
185 ml ulei (eu am pus 150 ml)
zahar pudra pentru ornat

Pentru umplutura se bate crema de brinza cu zaharul pudra si cu cel vanilat, se adauga ciocolata alba topita, se omogenizeaza si se lasa deoparte un sfert de ora.
Intre timp se pregateste aluatul. Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate: faina, cacaua, bicarbonatul, zaharul + cel vanilat. Se face o adincitura in mijloc si se toarna amestecul de lapte cu ulei. Se amesteca putin, dar nu constiincios, trebuie sa mai ramina ceva cocoloase.
Se umplu formele de briose cu aluat la 1/3 din volum, se adauga cite o lingurita sau o biluta modelata de umplutura (care intre timp se intareste si se poate modela), apoi se acopera cu aluat. Se coc in cuptorul incins la 180 C circa 20-25 de minute. Se orneaza cu zahar pudra (eu le-am lasat simple).

Comentariile mele:
- mie aluatul mi-a ajuns fix pentru 12 forme de briose, in schimb umplutura mi-a ramas cam jumatate, desi am pus cite o lingurita. Asa ca am facut inca o portie de aluat si am utilizat si restul de umplutura (bineinteles, era mai simplu de mincat ce a mai ramas din umplutura :-D dar asa cum aveam nevoie de o cantitate mai mare de briose, a fost la fix).
- deoarece mi s-a parut ca s-a cam simtit gustul de ulei, am zis ca data viitoare o sa inlocuiesc uleiul cu smintina dulce grasa (din aia pentru frisca).

7 comentarii:

  1. Abia asteptam reteta. :)
    Le voi face cat de curand, ca prea am salivat cu gandul la ele. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Uf, sper sa merite asteptarea.. Alor ai mei le-au placut ("mai veau o bioaşă"), la fel si celorlalte persoane care au mincat din ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare bine arata briosele asta black and white!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mneam, mneam,arata foarte apetisant si eu asteptam cu nerbadare reteta - cu siguranta le voi incerca si eu. Vroiam sa te intreb de formele pt briose, cumperi din alea din hartie si le pui in tava de briose sau asa pe o tava de cuptor simpla? Sunt inca incepatoare la capitolul de briose :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Lena, formele din poza sint din silicon, le am de la Miha. Ea la rindul ei le-a cumparat mai demult din Carrefour. Am folosit forme din hirtie mai demult, dar trebuie sa pui citeva, altfel se intinde aluatul in timpul coptului si se modifica forma. Mai poti pune forme de hirtie intr-o tava speciala de briose, din aia cu adincituri.
    Astept impresiile, daca le faci si tu. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Liana, te invit sa le faci si tu!

    RăspundețiȘtergere
  7. am facut si eu: au iesit dementiale!!! le-as fi mancat pe toate :-) multumim de reteta. mai fac :-D

    RăspundețiȘtergere