marți, 15 iunie 2010

Placintele ca la Elena

Acum citeva zile am mincat niste placintele facute de o prietena de-a mea, care au fost absolut delicioase. I-am cerut reteta si le-am facut si eu azi, sint o minune! Moi si foietate, sa le tot maninci! Multumesc, Elena, pentru reteta!Aveti nevoie de:
1 ou
100 g smintina
1 lingurita sare
circa 100-120 ml apa
faina cit cuprinde (cam 3 pahare sau vreo 450 g)

60-80 g unt moale la temperatura camerei (in reteta originala e margarina) pentru uns aluatul
100 g smintina pentru uns placintelele

Pentru umplutura:
600 g brinza de vaci
1 ou
sare/zahar+arome
o legatura mica de marar + citeva fire de ceapa verde
stafide

Din ou, smintina, apa, sare si faina se framinta un aluat ca de piine, nitel lipicios. Se lasa sa se odihneasca pe masa vreun sfert de ora.
Apoi, tot presarind faina, se imparte aluatul in 3 parti egale. Fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, care se unge cu unt moale.
Se string rulou si se dau la rece pentru vreo jumatate de ora cel putin.
Pentru umplutura, se amesteca brinza de vaci cu oul, apoi se imparte in 2 castroane: in unul se pune sarea si verdeata tocata marunt, iar in celalalt, zaharul, aromele si stafidele. Se amesteca bine.

Se scot rulourile de la rece, se taie fiecare in circa 10-12 bucatele,
fiecare din ele se intinde cu sucitorul,
se pune umplutura,
se aduc colturile spre centru, lipind bine, apoi se intoarce placintuta cu marginile in jos. Se pun pe o tava, neaparat pe hirtie de copt,se unge suprafata cu smintinasi se coc in cuptorul incins mai intii la 220 C pina incep a se rumeni, apoi se scade focul la 150 C si se mai tin vreo 10 minute. Se scot din tava si se acopera cu un prosop, ca sa se inmoaie.

10 comentarii:

  1. Citind reteta si vazind pozele e clar:absolut delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  2. Goldie, Mariana, si nu se fac greu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Clar...sunt in lista.
    Mi s-a facut o pofta, incat as trage o fuguta pana la tine. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Miha, ia avionul, altfel nu mai prinzi nimic! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Placintele moldovenesti...mmm!
    La fel de puhave si ademenitoare ca la mama!

    Sugestie: a fi servite cu ceai (va face Natali unul bun-bun :) )

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu ceai, daaa, la fix!
    Merci de compliment, Elena, e extrem de flatant pentru mine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt delicioase, confirm! Iar pozele sunt bestiale, as manca cu ochii :)Merci, Natali, ca ai fost pe faza, ai notat si ne-ai prezentat si noua reteta. Asa, o sa o avem si noi in arhiva. Si Merci Elenei ca ne-a oferit si noua asa bunataturi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt minunate.Ai incercat cu umplutura de mar?

    RăspundețiȘtergere
  9. mikaelacorina, scuze ca raspund abia acum. Nu mai stiu daca am facut eu cu mar, dar stiu sigur ca am gustat la cineva si sint foarte foarte bune.

    RăspundețiȘtergere