1 ou
100 g smintina
1 lingurita sare
circa 100-120 ml apa
faina cit cuprinde (cam 3 pahare sau vreo 450 g)
60-80 g unt moale la temperatura camerei (in reteta originala e margarina) pentru uns aluatul
100 g smintina pentru uns placintelele
Pentru umplutura:
600 g brinza de vaci
1 ou
sare/zahar+arome
o legatura mica de marar + citeva fire de ceapa verde
stafide
Din ou, smintina, apa, sare si faina se framinta un aluat ca de piine, nitel lipicios. Se lasa sa se odihneasca pe masa vreun sfert de ora.
Apoi, tot presarind faina, se imparte aluatul in 3 parti egale. Fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, care se unge cu unt moale.
Se string rulou si se dau la rece pentru vreo jumatate de ora cel putin.
Pentru umplutura, se amesteca brinza de vaci cu oul, apoi se imparte in 2 castroane: in unul se pune sarea si verdeata tocata marunt, iar in celalalt, zaharul, aromele si stafidele. Se amesteca bine.
Se scot rulourile de la rece, se taie fiecare in circa 10-12 bucatele,
fiecare din ele se intinde cu sucitorul,
se pune umplutura,
se aduc colturile spre centru, lipind bine, apoi se intoarce placintuta cu marginile in jos. Se pun pe o tava, neaparat pe hirtie de copt,se unge suprafata cu smintinasi se coc in cuptorul incins mai intii la 220 C pina incep a se rumeni, apoi se scade focul la 150 C si se mai tin vreo 10 minute. Se scot din tava si se acopera cu un prosop, ca sa se inmoaie.
fiecare din ele se intinde cu sucitorul,
se pune umplutura,
se aduc colturile spre centru, lipind bine, apoi se intoarce placintuta cu marginile in jos. Se pun pe o tava, neaparat pe hirtie de copt,se unge suprafata cu smintinasi se coc in cuptorul incins mai intii la 220 C pina incep a se rumeni, apoi se scade focul la 150 C si se mai tin vreo 10 minute. Se scot din tava si se acopera cu un prosop, ca sa se inmoaie.
Ce placintele apetisante!
RăspundețiȘtergereCitind reteta si vazind pozele e clar:absolut delicioase!
RăspundețiȘtergereGoldie, Mariana, si nu se fac greu!
RăspundețiȘtergereClar...sunt in lista.
RăspundețiȘtergereMi s-a facut o pofta, incat as trage o fuguta pana la tine. :))
Miha, ia avionul, altfel nu mai prinzi nimic! :))
RăspundețiȘtergerePlacintele moldovenesti...mmm!
RăspundețiȘtergereLa fel de puhave si ademenitoare ca la mama!
Sugestie: a fi servite cu ceai (va face Natali unul bun-bun :) )
Cu ceai, daaa, la fix!
RăspundețiȘtergereMerci de compliment, Elena, e extrem de flatant pentru mine!
Sunt delicioase, confirm! Iar pozele sunt bestiale, as manca cu ochii :)Merci, Natali, ca ai fost pe faza, ai notat si ne-ai prezentat si noua reteta. Asa, o sa o avem si noi in arhiva. Si Merci Elenei ca ne-a oferit si noua asa bunataturi.
RăspundețiȘtergereSunt minunate.Ai incercat cu umplutura de mar?
RăspundețiȘtergeremikaelacorina, scuze ca raspund abia acum. Nu mai stiu daca am facut eu cu mar, dar stiu sigur ca am gustat la cineva si sint foarte foarte bune.
RăspundețiȘtergere