joi, 18 noiembrie 2010
Supa pasata de legume
Unul din felurile preferate de mincare ale copiilor mei. Mereu folosesc legume diferite, drept rezultat supa are mereu un gust (usor) diferit. Componentele de baza sint cartofii si ceapa, iar pe linga ele, se pot folosi si alte legume, pe care copilul in mod normal nu le accepta in mincare. Baiatul meu chiar asa imi spune: "mami, maninc orice legume, dar sa le maruntesti bine, sa nu le vad" :))
Pentru varianta din poza, am folosit:
3-4 cartofi de marime medie
3-4 cepe
2 morcovi
2 ardei rosii
1 broccoli nu prea mare
un cub de unt (30-40 g)
sare
fulgi de ovaz, la nevoie
Puteti folosi o combinatie din oricare citeva legume dintre urmatoarele: dovlecei, morcovi, dovleac, ardei gras, gogosari (daca nu sint picanti), broccoli, conopida, praz, ceapa verde, telina, pastirnac, porumb, mazare verde.*
Legumele se spala, se curata si se taie bucati. Se pun intr-o oala, sa umple cam 2/3 din ea. Se toarna apa cit sa le cuprinda, maxim de un deget peste ele. Se acopera oala cu un capac si se pune la foc mare, pina incep sa fiarba legumele. In momentul fierberii, se da focul mic si se lasa sa fiarba circa 40 de minute. La jumatatea fierberii se sareaza si se adauga untul**. Dupa ce legumele au fiert, se baga in oala un blender vertical si se toaca legumele direct in apa in care au fiert. Se verifica supa de sare si de densitate. Daca supa e prea groasa, se dilueaza cu un pic de apa fiarta. Daca se doreste o supa mai groasa, se mai pune pe foc si se adauga 1-2 linguri de fulgi de ovaz, se amesteca pina la primul clocot, apoi se inchide focul si se lasa acoperit 15 minute.
Se serveste cu crutoane si eventual ornata cu verdeata.
*se poate pune la fiert si o legatura de patrunjel si/sau marar, care fie se toaca la sfirsit o data cu legumele, fie se arunca.
** uneori, in loc de unt, pun citeva linguri de ulei de masline. In acest caz, supa este de post.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu