duminică, 28 iunie 2009
Tort cu mousse de ciocolata
Facut dupa reteta Mihaelei, cu citeva mici modificiari: pentru crema alba am folosit dulce de leche, de unde si culoarea roscata a cremei; blatul mi-a iesit cam gros, de aceea l-am taiat pe grosime in 2 si am pus unul jos si altul sus. Am ornat nu cu frisca, ci cu o simpla glazura de ciocolata amaruie, peste care am mizgilit niste abstractiuni cu ciocolata alba. Delicios tortul, absolut minunat! Merci, Miha!
marți, 23 iunie 2009
Piine cu zucchini (dovlecei)
O piine delicioasa, cu miez pufos si aerat, putin umed, dar nu cleios. Se pastreaza excelent 3-4 zile, insa e atit de buna, incit nu rezista atit! Acum vara, ca e sezonul dovleceilor, fac aproape ca numai piine din asta. Reteta din care m-am inspirat e aici, autor: Daneza13.
450 g zucchini (sau dovlecei) - ceea ce inseamna 2 dovlecei de marime medie
sare
600 g faina (de obicei, inlocuiesc cam 30-40 g de faina cu tarite)
1 cub drojdie (25 g)
1 lingurita zahar
2 linguri ulei de masline
200 ml apa calda
Dovleceii se rad pe razatoarea mare, se presara sare peste ei (ochiometric, cam 1 lingura), se lasa vreo jumatate de ora.
In apa calduta se dizolva zaharul si drojdia. In vasul masinii de piine (sau intr-un castron, daca se framinta cu mina) se pun dovleceii scursi foarte bine de suc, apa cu drojdie, uleiul si faina. Se framinta pina se obtine un aluat elastic, dar lipicios (din cauza dovleceilor). Se lasa la crescut vreo ora, apoi se framinta putin din nou si se pune in forme de chec (din cantitatea de mai sus imi ies de obicei 2 piini de 25 cm lungime. Se lasa iar la crescut, pina la umplerea formei, apoi se coace la foc potrivit, pina se rumeneste bine. Suprafata se poate unge inainte de copt cu galbenus, insa eu o prefer neunsa.
Dupa ce se coace, se scoate piinea pe un gratar pina la racirea completa.
luni, 22 iunie 2009
Ziua lui Vlad
vineri, 19 iunie 2009
Un mod sanatos de viata
"Mami, ce-i aia margarina?"
"Mami, ce-i aia meuneza" :)))
Astea sint citeva din multele intrebari puse de baiatul meu. :-P
"Mami, ce-i aia meuneza" :)))
Astea sint citeva din multele intrebari puse de baiatul meu. :-P
duminică, 14 iunie 2009
Despre cruzimea oamenilor
Azi ne plimbam cu copiii prin parc, unde avem si un lac. Ne-am apropiat de lac, sa vedem mai bine o barcuta teleghidata a unui copil. In apa lacului, neasteptat de limpede, am vazut... niste trupusoare de pisoi. M-a busit plinsul instant, am chemat imediat copiii si le-am propus sa mergem un pic mai intr-o parte a malului, ca sa nu vada si ei oroarea. Nu m-as fi simtit in stare sa-i explic baiatului meu de 5 ani, care e un mare iubitor de animale in general, dar de pisici in special, ce fel de om e acela care a curmat viata unor fiinte nevinovate in acest mod, si inca intr-un parc public, mereu plin de copii.
luni, 8 iunie 2009
Piine cu ovaz
O piine aromata, cu miez dens si nesfarimicios. Gustul este usor acrisor, iar coaja e rumenita frumos. Se mentine proaspata mai multe zile. Am adaptat reteta dupa originalul de aici. Reteta originala mai contine un ou si bacon.
90 g faina de ovaz
375 ml apa
1 lingurita zahar
25 g drojdie proaspata
1.5 lingurite sare
4 linguri ulei
450 g faina de griu
Intr-un bol mai adinc se amesteca faina de ovaz cu zahar. Apa se infierbinta si se toarna clocotita peste faina de ovaz. Se amesteca bine si se lasa la racit.
Cind compozitia este calduta, se incorporeaza drojdia si se lasa pina isi dubleaza volumul.
Se adauga restul ingredientelor si se framinta un aluat elastic, nelipicios (eu le pun in masina de piine si aleg programul doar de framintare).
Aluatul se modeleaza sub forma de cilindru si se pune intr-o forma de piine unsa cu ulei si tapetata cu faina.. Se lasa la dospit pina volumul creste de 1.5 ori. Daca e lasat sa creasca mai mult, mijlocul piinii se poate lasa la copt. Suprafata se stropeste cu apa.
Se coace mai intii in cuptorul incins la maxim primele 7-10 minute, pina se rumeneste coaja, apoi focul se reduce pina la mediu (circa 180 C) si se acopera forma cu folie de aluminiu. Se coace inca 45-60 de minute, in functie de marimea formei, eventual se verifica cu scobitoarea.
Se scoate din forma si se raceste pe un gratar, invelita cu un prosop.