O piine delicioasa, cu miez pufos si aerat, putin umed, dar nu cleios. Se pastreaza excelent 3-4 zile, insa e atit de buna, incit nu rezista atit! Acum vara, ca e sezonul dovleceilor, fac aproape ca numai piine din asta. Reteta din care m-am inspirat e aici, autor: Daneza13.450 g zucchini (sau dovlecei) - ceea ce inseamna 2 dovlecei de marime medie
sare
600 g faina (de obicei, inlocuiesc cam 30-40 g de faina cu tarite)
1 cub drojdie (25 g)
1 lingurita zahar
2 linguri ulei de masline
200 ml apa calda
Dovleceii se rad pe razatoarea mare, se presara sare peste ei (ochiometric, cam 1 lingura), se lasa vreo jumatate de ora.
In apa calduta se dizolva zaharul si drojdia. In vasul masinii de piine (sau intr-un castron, daca se framinta cu mina) se pun dovleceii scursi foarte bine de suc, apa cu drojdie, uleiul si faina. Se framinta pina se obtine un aluat elastic, dar lipicios (din cauza dovleceilor). Se lasa la crescut vreo ora, apoi se framinta putin din nou si se pune in forme de chec (din cantitatea de mai sus imi ies de obicei 2 piini de 25 cm lungime. Se lasa iar la crescut, pina la umplerea formei, apoi se coace la foc potrivit, pina se rumeneste bine. Suprafata se poate unge inainte de copt cu galbenus, insa eu o prefer neunsa.
Dupa ce se coace, se scoate piinea pe un gratar pina la racirea completa.