vineri, 26 februarie 2010

Negresa

O reteta foarte reusita de negresa, cu blat compact, de tip brownies, si cu o aroma intensa de ciocolata.

Pentru blat:
100 g unt
200 g (1 cana cu volumul de 250 ml) de zahar
2 oua
55-60 g (2 linguri cu virf) de cacao
250 ml de smintina dulce (30-35%)
250 ml lapte
280 g (2 cani de 250 ml) de faina
1 plic praf de copt

Pentru glazura:
150 g ciocolata neagra
20 g unt
50 ml smintina dulce
drajeuri sau nuca de cocos pentru decor

Se bate untul moale cu zaharul, apoi se adauga ouale pe rind, batind mereu. Se adauga smintina lichida si laptele, iar la sfirsit, se incorporeaza faina cernuta cu praful de copt si cacaua. Aluatul trebuie sa aiba o consistenta mai groasa, cind cade de pe lingura, isi pastreaza forma citeva secunde. Se toarna aluatul intr-o tava (a mea are 25x35 cm) tapetata cu hirtie de copt, se niveleaza suprafata si se coace la foc mediu pina iese scobitoarea curata.
Pentru glazura se amesteca ciocolata, untul si smintina dulce intr-un ibric, pe foc mic, pina se topeste si se omogenizeaza compozitia. Dupa ce se raceste, se intinde pe blatul copt si racit. Se orneaza dupa preferinte. Se taie dupa ce s-a intarit glazura.

8 comentarii:

  1. Arata nemaipomenit, chiar ca inauntru are consistenta de brownies. Se noteaza, mersi. O zi buna! Csmi

    RăspundețiȘtergere
  2. Si azi toata ziua ma gandeam la reteta de negresa :) Ne-am sincronizat gandurile, doar cred ca voi incerca mai intai o reteta de post, apoi asta - arata demential.....

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasa si apetisanta prajiturica!

    Neaparat o voi face si eu, ca e taman pe gustul nostru. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna prajitura! Doar ca poza m-a indus in eroare: pare subtirel baltul :).
    In consecinta am facut o portie dubla, care ne va ajunge pan` la Craciun :)).

    RăspundețiȘtergere
  5. Elena, intr-adevar era subtirel, dar si forma era mare. Ma bucur ca ti-a iesit. Eu sper ca pina la Craciun o terminati, ca sa mai faci si altele. :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Acum ca am si gustat din ea, pot sa spun ca intr-adevar e o prajitura de mare clasa, care impaca gusturile chiar si celui mai rafinat ciocoholic!

    RăspundețiȘtergere
  7. Lion, ma bucur ca reteta a fost pe placul tau!

    RăspundețiȘtergere