duminică, 28 februarie 2010

Gogosi din aluat oparit


Se mai numesc si gogosi frantuzesti. Ne-au placut foarte mult. Pufoase si usurele ca pana, se topesc in gura. Eu le-am tavalit prin zahar pudra, dar cred ca merg perfect servite cu un sos de caramel sau ciocolata cu frisca. Inspirate de aici.

Aveti nevoie de:
1/2 cana (sau 125 ml) de apa
1/2 cana (sau 125 ml) de lapte
50 g unt
1 cana (sau 150 g) faina
un praf de sare
1 lingura de zahar
coaja rasa de portocala
3 oua

ulei de palmier pentru prajit

Se pun pe foc intr-un ibric apa, laptele, untul, zaharul si sarea. Cind incep sa clocoteasca, se adauga faina in care s-a amestecat coaja de portocala. Se mai tine un pic pe foc, amestecind, pina se dezlipeste aluatul de pe peretii vasului. Se inchide focul si se lasa compozitia sa se raceasca vreun sfert de ora. Se adauga ouale pe rind, amestecind bine dupa fiecare.
Se incinge uleiul intr-un ceaun, se ia aluat cu o lingurita si se da drumul in ulei. Se prajesc gogosile la foc mai mult mic, pina la rumenire pe toate partile. Aveti grija sa lasati loc destul, intrucit gogosile cresc continuu. Ti se pare ca gata, s-au umflat destul, si cind colo, constati ca incep iar a se umfla in pene si se crapa. Dupa ce s-au rumenit bine, se scot pe servetele absorbante, sa se mai duca din ulei. Se servesc dupa preferinte.
Aici o sectiune, ca sa vedeti cit de tare se umfla, incit fac si gauri in interior.

vineri, 26 februarie 2010

Negresa

O reteta foarte reusita de negresa, cu blat compact, de tip brownies, si cu o aroma intensa de ciocolata.

Pentru blat:
100 g unt
200 g (1 cana cu volumul de 250 ml) de zahar
2 oua
55-60 g (2 linguri cu virf) de cacao
250 ml de smintina dulce (30-35%)
250 ml lapte
280 g (2 cani de 250 ml) de faina
1 plic praf de copt

Pentru glazura:
150 g ciocolata neagra
20 g unt
50 ml smintina dulce
drajeuri sau nuca de cocos pentru decor

Se bate untul moale cu zaharul, apoi se adauga ouale pe rind, batind mereu. Se adauga smintina lichida si laptele, iar la sfirsit, se incorporeaza faina cernuta cu praful de copt si cacaua. Aluatul trebuie sa aiba o consistenta mai groasa, cind cade de pe lingura, isi pastreaza forma citeva secunde. Se toarna aluatul intr-o tava (a mea are 25x35 cm) tapetata cu hirtie de copt, se niveleaza suprafata si se coace la foc mediu pina iese scobitoarea curata.
Pentru glazura se amesteca ciocolata, untul si smintina dulce intr-un ibric, pe foc mic, pina se topeste si se omogenizeaza compozitia. Dupa ce se raceste, se intinde pe blatul copt si racit. Se orneaza dupa preferinte. Se taie dupa ce s-a intarit glazura.

joi, 25 februarie 2010

Piine cu cartofi


O piine extraordinara, care m-a cucerit din prima! Pufoasa, aromata si moale, risca sa fie mincata toata in ziua prepararii! Amidonul din cartofi imbunatateste consistenta miezului piinii, mai ales in cazul fainii cu putin gluten. Autoarea recomanda sa nu se arunce apa de la fiertul cartofilor, ci sa se pastreze in congelator, apoi sa se foloseasca la prepararea oricarei retete de piine. Sursa aici.

Aveti nevoie de:
3-4 cartofi de marime medie
150 ml apa in care au fiert cartofii
25 g drojdie proaspata (sau 1.5 lingurite drojdie uscata)
1.5 lingurite sare
1.5 linguri zahar
3 linguri ulei
500-550 g faina

Cartofii se fierb, se lasa sa se raceasca in apa lor, apoi se scurg si se paseaza. Mie mi-au iesit 300 g piure. Se pune piureul in cuva masinii de piine, se toarna 150 ml de apa in care au fiert cartofii, apoi restul ingredientelor in ordinea mentionata (in cazul drojdiei uscate, aceasta se pune deasupra fainii, la sfirsit). Se alege programul de aluat dospit. Atentie: aluatul cu cartofi are proprietatea de a absoarbe mult lichid. De aceea, la inceput aluatul va parea prea tare, greu de framintat. Alungati tentatia de a mai adauga lichide. Veti vedea ca pe masura ce este framintat, aluatul va deveni tot mai moale, si poate chiar va trebui sa mai adaugati faina.
Dupa ce aluatul a crescut (1 ora), se pune in forme unse cu unt si se mai lasa la crescut pina isi dubleaza volumul. Apoi piinea se baga in cuptorul incins si se tine pina se rumeneste bine suprafata. Piinea coapta se scoate din forme, se unge cu putin ulei (daca va place sa fie coaja moale) si se acopera cu un prosop pina se raceste. Daca va place coaja crocanta, nu ungeti piinea cu nimic si lasati sa se raceasca neacoperita.

miercuri, 24 februarie 2010

Placinta fina cu mere

La placinta aceasta am folosit o portie dubla din aluatul fals dospit al lui Dr Oetker, varianta dulce. O minune de aluat, pufos si moale, potrivit pentru diverse placinte. In umplutura mi-a venit ideea sa adaug smintina dulce, idee ce s-a dovedit a fi mai mult decit minunata. Placinta a capatat un gust fin de frisca, daca va decideti sa o preparati si voi, n-o sa regretati.

Pentru aluat:
300 g brinza de vaci mai mult cremoasa decit uscata
12 linguri lapte
12 linguri ulei
virf de cutit sare
2 pliculete zahar vanilat
150 g zahar
500-600 g faina
1 pliculet (10 g) praf de copt

Pentru umplutura:
1 kg mere (eu am folosit golden)
2-3 linguri de zahar (in dependenta de dulceata merelor, merge si mai mult, daca e nevoie)
100-150 ml smintina dulce 30% grasime
vanilie

Mai intii se prepara aluatul. Se amesteca intr-un vas brinza, laptele, uleiul, sarea/zaharul. In alt vas se cerne faina impreuna cu praful de copt. Se incorporeaza faina in pasta de brinza si se framinta, dar nu prea mult, efectiv citeva minute, cit nu se mai lipeste aluatul de miini.
Recunosc ca n-am avut decit 200 g de brinza, restul de 100 g am inlocuit cu lapte batut. Rezultatul final n-a fost cu nimic influentat. Deci, daca nu va ajunge brinza, puteti sa o inlocuiti fara teama cu lapte batut/iaurt.
Pentru umplutura, se spala merele, se curata de coaja si cotoare si se taie cubulete. Se adauga zaharul, smintina si vanilia. Se amesteca bine.

Se imparte aluatul in 2 bucati, una de circa 2/3 si alta de 1/3. Bucata mare se intinde cu sucitorul si se aseaza intr-o tava (a mea are dimensiunile de circa 25x35 cm), pe fundul si peretii ei. Se pune umplutura de mere si se repartizeaza uniform in tava. Se intinde si bucata mica de aluat si se acopera placinta. Se impunge suprafata din loc in loc cu o furculita. Placinta se da in cuptorul incins la 180 C si se coace pina se rumeneste. Se taie calda sau rece.



vineri, 19 februarie 2010

Turte cu iaurt

Intr-o dimineata am constatat ca piinea pe care o aveam in casa era mucegaita. De aceea, am facut rapid aceste turte, care sint moi si foarte bune la gust. Pot fi servite cu crema de brinza, telemea, sunca, pate, cu ce vreti voi. Iar a doua zi ramin bune si nu se inaspresc (daca sint pastrate corespunzator).

Aveti nevoie de:
300-350 ml iaurt (merge si din cel usor expirat)
1 lingurita (fara virf) de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de sare
faina cit cuprinde, sa iasa un aluat ca de piine

Bicarbonatul si sarea se amesteca in putina faina, apoi se adauga peste iaurt. Se framinta, adaugind faina, pina se obtine un aluat de consistenta celui de piine. E posibil sa fie mai lipicios, e normal sa fie asa. Se lasa aluatul un pic sa se odihneasca (vreo 10-15 minute), apoi se taie bucati. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie subtire, folosind ulei, ca sa nu se lipeasca de masa. Se coace pe tigaie teflonata, fara grasime (este de ajuns uleiul cu care s-a intins aluatul). Suprafata se umfla si poate face chiar niste bule. Se intoarce turta pe tigaie si se tine pina se rumeneste si partea cealalta. Se scot turtele si se pastreaza intr-o oala cu capac, la cald. Sint bune si reci, si reincalzite a doua zi.

joi, 18 februarie 2010

Desert din prune uscate cu nuci si frisca


Inca un gust din copilaria mea. E un desert bun de tot, dar destul de caloric. Se prepara relativ usor (daca aveti prune fara simburi), se maninca si mai usor.

Aveti nevoie de:
prune uscate (cu sau fara simburi)
miez de nuca
smintina
zahar
ciocolata pentru ornat

Prunele uscate se spala, apoi se oparesc, daca sint fara simburi. Daca au simburi, se fierb 10 minute, apoi se tin o ora in apa in care au fiert. Se scot simburii prunelor, daca e cazul, se pune in loc o jumatate de miez de nuca. Separat se bate smintina cu zahar. Atentie la cantitatea de zahar, avind in vedere faptul ca prunele uscate sint foarte dulci. Se aseaza prunele umplute cu miezuri de nuca in vase de servit (cupe, pahare, boluri), in straturi. Peste fiecare strat de prune se pune frisca. La sfirsit se orneaza cu ciocolata rasa. Desertul se tine la rece minim o ora inainte de a fi servit.

Tip: prunele capata o savoare deosebita daca sint fierte/tinute in vin. Dar in acest caz, destinatarii desertului ar trebui sa aiba de la 18 ani in sus. :)

marți, 16 februarie 2010

Gogosi improvizate


Azi, facind curat in bucatarie, am descoperit ca uleiul de palmier din care mai am inca destul expira la sfirsitul lunii februarie. Asa ca am zis sa il folosesc urgent la ceva, deci, am facut gogosi. :-D Am improvizat cu ce aveam in frigider si mi-au iesit niste gogosele foarte bune, pufoase si spornice la mincat. :))

Aveti nevoie de:
200 g brinza de vaci mai cremoasa
80 g zahar
1 ou
25 g drojdie
225 ml apa
500-550 g faina (eu nu m-am putut abtine si am pus si 2 linguri de tarite :)) )
2-3 linguri de ulei
un praf de sare
1 lingurita scortisoara, 1 fiola vanilie

ulei de palmier pentru prajit
zahar pudra

Drojdia se dizolva in apa calduta + 1 lingura de zahar. Se lasa un sfert de ora, apoi se adauga restul ingredientelor si se framinta un aluat moale, cam lipicios. Stapiniti-va tentatia de a mai pune faina, intrucit aluatul care contine brinza este de obicei mai lipicios de felul lui. Daca faina va fi in exces, gogosile vor iesi mai tari si mai aspre la gust. Se lasa aluatul la crescut pina isi dubleaza volumul. Se rup bucatele de aluat cu mina, se modeleaza bilute si se arunca in uleiul incins. Se prajesc pina se rumenesc bine, apoi se scot pe servetele, sa se scurga excesul de ulei. Se tavalesc prin zahar pudra si se servesc.

duminică, 14 februarie 2010

Tort cu lapte


De cind am vazut tortul acesta la Amalia, mi-a ramas in suflet. Am zis ca il fac cu prima ocazie, care s-a intimplat sa fie ieri. Eu un tort minunat, cu o combinatie nemaipomenita de blat, crema si glazura. Sursa originala e vestitul blog al lui Palachinka.

Pentru blat:
4 oua
4 linguri de zahar
4 linguri de faina
1 lingurita praf de copt
3 linguri de cacao
4 linguri de apa calda

Pentru crema de lapte:
670 ml lapte (am pus fix dupa cintar :)) dar nu se intimpla nimic rau daca puneti 700 ml)
70 g amidon
2,5 linguri de zahar
70 g ciocolata alba
170 g unt la temperatura camerei
100 g zahar pudra

Pentru glazura:
140 g ciocolata cu lapte
3 linguri de lapte
2,5 linguri de zahar
100 g unt
In reteta originala se fac 2 blaturi, eu am facut unul singur, apoi l-am taiat pe grosime. Se bat ouale cu zaharul timp de citeva minute, pina acesta se topeste. Se adauga faina, in care s-a amestecat cacaua si praful de copt, iar la sfirsit, apa. Se amesteca usor pina la omogenizare, apoi se toarna aluatul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina. Forma mea a avut 26 cm in diametru. Se coace pina iese scobitoarea curata.

Pentru crema de lapte, se opresc 100 ml de lapte, in care se dizolva amidonul si 2.5 linguri de zahar. Restul laptelui (570 ml), impreuna cu ciocolata alba, se pune la fiert. Cind da in clocot, se face focul mic si se adauga compozitia de mai sus. Se amesteca incontinuu, tinind cam inca 1 minut pe foc, sa se ingroase crema. Se lasa la racit. Untul se bate cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza budinca treptat.

Pentru glazura se amesteca ingredientele intr-un ibric pe foc nu prea mare, pina se topesc si se omogenizeaza. Se lasa la racit, apoi se bate cu mixerul. Eu recunosc sincer ca mi-a scapat momentul acesta, asa ca am turnat glazura racita, dar inca lichida.

Se asambleaza tortul in urmatoarea ordine: 1 blat, o jumatate din crema de lapte, o jumatate din glazura, apoi se repeta. Eu am asamblat intr-o forma cu diametrul de 26 cm si inaltimea de 5 cm. Mi-a iesit la fix, tortul a umplut forma exact pina la margini.
Privitor la glazura am ceva de obiectat: este prea casanta in comparatie cu consistenta blatului si a cremei. Dupa mine, merge mai bine o glazura de gen ganache, mai cremoasa, sa fie in ton cu ansamblul tortului. In rest, e un tort fabulos si merita sa-l incercati!

Aici se poate vedea cum l-am ornat.



joi, 4 februarie 2010

Cornulete fragede

O alta reteta din copilaria mea. Astfel de cornulete ne facea mama, fie de sarbatori, fie asa, fara nicio ocazie. Sint foarte fragede si intr-atit de bune, incit e greu sa te opresti din mincat. Eu le-am facut cu visine si cu rahat. Dar cele mai bune, dupa parerea mea, sint cele facute cu dulceata din petale de trandafir amestecata cu miez de nuca, mori mincind, nu alta!

Aveti nevoie de:
cantitati egale de untura si smintina, in cazul dat am pus:
200 g untura
200 g smintina
0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu, stins intr-o lingura de otet
un praf de sare
faina cit cuprinde, la proportiile de mai sus, a intrat circa 450 g
Trebuie sa iasa un aluat neted si nelipicios, de consistenta plastilinei.

Pentru umplutura:
visine fara simburi, din compot sau congelator
rahat
gem/dulceata + miez de nuca

Se framinta aluatul si se lasa la rece vreo ora. Apoi se imparte in mai multe bucati, fiecare se intinde intr-un cerc, care se taie in 8 segmente. Se pune umplutura la margine, apoi se ruleaza spre centru. Se pun cornuletele pe o tava neunsa (cel mai bine pe hirtie de copt, ca umplutura mai poate curge, si sa nu va chinuiti sa spalati tava dupa aia). Se dau in cuptorul incins la foc mediu, pina se rumenesc usor. Se scot de pe tava si se dau imediat prin zahar pudra.

miercuri, 3 februarie 2010

Melcisori din aluat dospit cu brinza


Extrem de moi si pufosi, chiar si a doua zi. Aluatul a fost o improvizatie de moment, foarte reusita, dupa parerea mea.

Pentru aluat:
50 g unt
1 banana mai moale (a mea a avut 130 g)
200 ml apa calduta
70 g zahar
25 g drojdie
500 g faina
un virf de cutit de sare
esenta de rom, scortisoara

Pentru umplutura:
400 g brinza de vaci mai moale
1 albus
50-60 g zahar
coaja rasa de lamiie/portocala

Pentru uns:
1 galbenus
2 linguri de lapte


Se dizolva drojdia in apa calda, cu cite 1 lingura din cantatea de zahar si faina. Se amesteca putin si se lasa intr-un loc cald pentru 10-15 minute. In vasul masinii de piine se taie untul si banana in bucatele mici. Se adauga restul zaharului, maiaua, faina, sarea, romul si scortisoara. Se framinta pina se obtine un aluat moale, putin lipicios. Se lasa la crescut la cald timp de o ora. Intre timp, brinza de vaci se amesteca cu albusul, zaharul si coaja de citrice.
Aluatul dospit se taie in doua, fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi. Se unge suprafata cu jumatate din umplutura, se ruleaza si se taie segmente, care se aseaza pe taietura intr-o tava tapetata cu hirtie de copt. Se lasa melcii crescut vreo jumatate de ora, apoi se ung cu galbenusul desfacut in lapte si se coc in cuptorul incins la 180 C pina cresc frumos si se rumenesc.

marți, 2 februarie 2010

Pilaf cu piept de pui si legume


Aveti nevoie de:
200 g orez (o cana de 250 ml plina ochi)
1 piept de pui
ceva legume, gen:
1 ceapa
1 morcov
1 dovlecel
1 ardei sau citeva buchetele de broccoli
sare, piper

Carnea se spala si se taie cubulete. Se incinge putin ulei intr-o oala si se pune carnea la calit, dar sub capac, ca sa fie mai mult inabusita. Intre timp se pune pe foc un ibric cu 750 ml (adica 3 cani) de apa, ca sa ajunga la fierbere atunci cind terminam de calit si legumele.
Cit se inabusa carnea, legumele se spala, se curata
si se taie cubulete. Se adauga peste carne, se amesteca si se lasa 5 minute. Apoi se adauga orezul, spalat si scurs. Se toarna apa clocotita, se sareaza, se pipereaza si se fierbe sub capac, la foc nu prea mare, pina cind orezul absoarbe toata apa (circa 20 de minute). Se inchide focul si se mai lasa o jumatate de ora, apoi se serveste.