miercuri, 3 septembrie 2008

Fursecuri de ciocolată crăpate (Chocolate Crinkle Cookies)


Cu aspect festiv si gust intens de ciocolata. Sursa aici.

Pentru circa 40 de bucati:

200 g ciocolata, rupta bucatele
90 g unt
100 g zahar
un virf cutit sare
2 oua (in reteta originala sint 3)
o fiola vanilie
200 g faina (un pahar si jumatate)
25 g cacao (adica 2 linguri)
1/2 lingurita praf de copt
3/4 pahar zahar pudra

Intr-un ibric se topeste untul si ciocolata, pe foc mic, amestecind mereu, pina se obtine o compozitie omogena. Se ia de pe foc, se adauga zaharul si se amesteca bine pina ce acesta se topeste.
Se adauga ouale pe rind, batind bine cu mixerul (sau telul) dupa fiecare. Se adauga vanilia.
Se cerde faina, cacaua, sarea si praful de copt intr-un bol, se adauga compozitia de ciocolata si se amesteca bine cu lingura. Se acopera vasul cu folie si se da la rece pentru minim 2 ore. In acest timp aluatul se va intari simtitor. Se preincalzeste cuptorul. Se asterne hirtie de copt in tava sau se unge tava cu ulei.

Se toarna zaharul pudra intr-o farfurie. Se ia cite putin din aluat si se modeleaza bilute de marimea unei nuci, se tavalesc prin zahar pudra, sa se acopere uniform cu un strat gros. Se pun bilutele la distanta de circa 4 cm intre ele (restul aluatului se tine la frigider, daca se coace in 2 serii). Se coc la foc mic (circa 160 C) timp de aproximativ 15 minute. Fursecurile vor creste la copt, iar suprafata trebuie sa crape. Daca consistenta aluatului este corecta, zaharul pudra va ramine pe suprafata fursecului, fara sa se imbibe in aluat. Fursecurile coapte se racesc complet. Se pastreaza intr-un vas cu capac.

2 comentarii:

Sabina Ulubeanu spunea...

mie mi s-au turtit si au iesit tari ca piatra, ce-am gresit?:) prea putina faina poate? era lipicios rau aluatul, chiar dupa aproape 2 ore in frigider.

Nati spunea...

Sabina, trebuie sa fie tari, dar nu ca piatra, ci cam ca turta dulce. Turtite imi ies si mie uneori, dar in ultima vreme obisnuiesc sa bag tava la congelator, dupa ce le modelez, cam pentru o jumatate de ora, apoi direct in cuptorul incins. In felul acesta, nu reusesc sa se turteasca prea tare.
Acum, despre lipiceala. Cum era aluatul dupa alea 2 ore, moale sau tare? Dupa ce sta la rece, trebuie sa se intareasca in mod vizibil. Eu il las de obicei peste noapte la frigider. Dar chiar si dupa acest timp, e normal ca aluatul sa fie putin lipicios. Daca iti umezesti miinile periodic, nu ar trebui sa fie probleme cu modelatul.
Totusi, cit de mare era paharul cu care ai masurat faina (sau ai folosit cintar)? Ouale cum erau, mici, mari sau de marime medie? Sint de preferat alea mai micute.

Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.