marți, 23 iunie 2009

Piine cu zucchini (dovlecei)


O piine delicioasa, cu miez pufos si aerat, putin umed, dar nu cleios. Se pastreaza excelent 3-4 zile, insa e atit de buna, incit nu rezista atit! Acum vara, ca e sezonul dovleceilor, fac aproape ca numai piine din asta. Reteta din care m-am inspirat e aici, autor: Daneza13.

450 g zucchini (sau dovlecei) - ceea ce inseamna 2 dovlecei de marime medie
sare
600 g faina (de obicei, inlocuiesc cam 30-40 g de faina cu tarite)
1 cub drojdie (25 g)
1 lingurita zahar
2 linguri ulei de masline
200 ml apa calda

Dovleceii se rad pe razatoarea mare, se presara sare peste ei (ochiometric, cam 1 lingura), se lasa vreo jumatate de ora.
In apa calduta se dizolva zaharul si drojdia. In vasul masinii de piine (sau intr-un castron, daca se framinta cu mina) se pun dovleceii scursi foarte bine de suc, apa cu drojdie, uleiul si faina. Se framinta pina se obtine un aluat elastic, dar lipicios (din cauza dovleceilor). Se lasa la crescut vreo ora, apoi se framinta putin din nou si se pune in forme de chec (din cantitatea de mai sus imi ies de obicei 2 piini de 25 cm lungime. Se lasa iar la crescut, pina la umplerea formei, apoi se coace la foc potrivit, pina se rumeneste bine. Suprafata se poate unge inainte de copt cu galbenus, insa eu o prefer neunsa.
Dupa ce se coace, se scoate piinea pe un gratar pina la racirea completa.

6 comentarii:

Ina Todoran spunea...

Suna interesant! Oare merge si cu faina integrala?

Nati spunea...

Sigur merge, Ina, doar ca trebuie ceva mai mult lichid, sa zicem 250 ml. Oricum, poti adauga in timpul framintatului, daca simti ca e nevoie.

Miha spunea...

Ce idee super! Chiar mai am niste dovlecei in frigider cu care nu stiam ce sa fac.
Dar daca ii fac pasta merge? Ca sa-i pacalesc pe ai mei ca e paine normala? :)))

Nati spunea...

Hmm, nu stiu daca poti sa scurgi sucul din pasta... Poate sa razi pe razatoarea mica, nu chiar pasta, stiu si eu. Vlad si el e foarte pretentios, dar la piinea asta nu zice nimic, o maninca. Chiar ma mir ca nu sta cu microscopul sa o analizeze :))
Daca folosesti dovlecei, nu zucchini (care au coaja verde inchis), si ii mai cureti si de coaja, eu zic ca n-o sa observe nimic copiii.

Miha spunea...

Dar sotul,ce zici?O sa observe? :))

Nati spunea...

Da mofturoasa familie mai ai, draga! :)))
Ce sa spun, pune-i in fata faptului implinit, fa piinea si serveste-le-o, fara sa mai dai detalii. :-D Poate n-or sa observe

Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.