joi, 25 februarie 2010

Piine cu cartofi


O piine extraordinara, care m-a cucerit din prima! Pufoasa, aromata si moale, risca sa fie mincata toata in ziua prepararii! Amidonul din cartofi imbunatateste consistenta miezului piinii, mai ales in cazul fainii cu putin gluten. Autoarea recomanda sa nu se arunce apa de la fiertul cartofilor, ci sa se pastreze in congelator, apoi sa se foloseasca la prepararea oricarei retete de piine. Sursa aici.

Aveti nevoie de:
3-4 cartofi de marime medie
150 ml apa in care au fiert cartofii
25 g drojdie proaspata (sau 1.5 lingurite drojdie uscata)
1.5 lingurite sare
1.5 linguri zahar
3 linguri ulei
500-550 g faina

Cartofii se fierb, se lasa sa se raceasca in apa lor, apoi se scurg si se paseaza. Mie mi-au iesit 300 g piure. Se pune piureul in cuva masinii de piine, se toarna 150 ml de apa in care au fiert cartofii, apoi restul ingredientelor in ordinea mentionata (in cazul drojdiei uscate, aceasta se pune deasupra fainii, la sfirsit). Se alege programul de aluat dospit. Atentie: aluatul cu cartofi are proprietatea de a absoarbe mult lichid. De aceea, la inceput aluatul va parea prea tare, greu de framintat. Alungati tentatia de a mai adauga lichide. Veti vedea ca pe masura ce este framintat, aluatul va deveni tot mai moale, si poate chiar va trebui sa mai adaugati faina.
Dupa ce aluatul a crescut (1 ora), se pune in forme unse cu unt si se mai lasa la crescut pina isi dubleaza volumul. Apoi piinea se baga in cuptorul incins si se tine pina se rumeneste bine suprafata. Piinea coapta se scoate din forme, se unge cu putin ulei (daca va place sa fie coaja moale) si se acopera cu un prosop pina se raceste. Daca va place coaja crocanta, nu ungeti piinea cu nimic si lasati sa se raceasca neacoperita.

2 comentarii:

Gospodina de Criza spunea...

Am avut o tresarire, cand am citit"Alfinuta". Chiar am fost trista cand am vazut ca nu mai aveam acces pe vechiul blog!
Dar, e mult mai bine asa!

Nati spunea...

Gospodino, lasa tresaririle, de-acu nu mai scapi de mine :)) Bine ai venit si te poftesc sa gatesti dupa retetele mele! Pupici.

Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.