marți, 29 iunie 2010

Tort de inghetata in 3 straturi


Am facut acest tort pentru ziua mea si cea a unei prietene (le-am serbat impreuna). A iesit mare si foarte bun, va spun cu modestie ca a placut la toata lumea. :) Blatul tortului a fost cel de la krem a la krem, taiat pe grosime, iar straturile au avut la baza reteta inghetatei cu lapte condensat.


Pentru baza tortului:
3 oua
3 linguri de zahar
1/2 plic de Creme Ole de ciocolata (de la Dr Oetker)

Pentru stratul 1 de inghetata:
1 cutie de lapte condensat (360-400 g)
400 ml smintina dulce pt frisca (30-35% grasime)
300 ml iaurt sau lapte batut
3 linguri de cacao

Pentru stratul 2 de inghetata:
1 cutie (360-400 g) de lapte condensat caramelizat, i se mai spune dulce de leche, arata ca un caramel foarte gros, se obtine prin fierberea intr-un vas cu apa a unei cutii de lapte condensat, la foc mic, timp de 2-3 ore
400 ml smintina dulce pt frisca (30-35% grasime)
300 ml iaurt sau lapte batut

Pentru stratul 3 de inghetata:
1 cutie de lapte condensat (360-400 g)
400 ml smintina dulce pt frisca (30-35% grasime)
300 ml iaurt sau lapte batut

Acest tort l-am facut timp de 4 zile: intr-o zi blatul, apoi in urmatoarele zile, straturile, cite 1 pe zi. Forma a avut 28 cm in diametru si e cu pereti detasabili.
Pentru blat se bat spuma albusurile cu zahar, apoi se adauga galbenusurile pe rind, batind mereu. La sfirsit se adauga praful creme ole, omogenizind compozitia, care se toarna intr-o tava tapetata cu hirtie de copt. Se coace pina suprafata isi revine daca e apasata cu degetul. Se lasa la racit, apoi se pune in forma in care se va asambla tortul. Se da la congelator.
Se mixeaza componentele pentru primul strat de inghetata, se congeleaza fie in aparat, fie la congelator, spargind acele de gheata dupa vreo 2 -3 ore. Apoi se toarna compozitia congelata, dar inca moale, peste blat. Se niveleaza si se lasa la congelator pina a doua zi.
Se procedeaza identic si cu celelalte 2 straturi. La sfirsit se orneaza dupa preferinte. Eu am folosit biscuiti amaretti si glazura de cioco.
Inainte de servire, tortul se lasa la frigider pentru circa 1 ora, ca sa se inmoaie, sa poata fi taiat si servit.

10 comentarii:

Goldielocks spunea...

La multi ani si tie si prietenei tale!

gaby_d spunea...

suuuper! bravo Natalia! clar!nu-i de mine! stii de ce?io mananc tot pana termin de facut:)))). La multi ani!

Nati spunea...

Goldie, Gaby, va multumesc!

Gaby, sa stii ca e tare bun, iti vine sa lingi lingura cind pui straturile alea. Dar a fost mult de tot (fiecare strat a avut cam cite 1 kil), deci tot ar fi ramas de un tortulet. :))

maria elena spunea...

La multi ani cu sanatate si bucurii! Tortul foarte reusit.

diamond spunea...

la multi ani! torttul arata fantastic!:D

kittytweedy spunea...

Natalia
Tortul tau arata absolut delicios!
La multi ani! :)
Am pus pe blogul meu o reteta pentru dulce de leche..e foarte usor de facut si nu iti trebuie lapte condensat. Aici in America lapte condensat (indulcit sau neindulcit) si lapte evaporat se gesesc la orice supermarket mai mic sau mai mare.
Blogul meu este www.kittytweedy.blogspot.com iar pentru varianta in romana http://kittytweedy-romanian.blogspot.com/

Lilia spunea...

Tortul este bestial! Foarte bun, delicios si deosebit! Ma bucur ca m-am numarat printre cei care au avut sansa sa il guste :)

Nati spunea...

Maria, Diamond, Kitty, va multumesc pentru urari!
Kitty, stiam si eu reteta de facut dulce de leche in casa, dar pentru putoarea de mine e prea de durata. :)) Drept ca am si noroc ca ma pot aproviziona periodic din Basarabia, unde atit laptele condensant, cit si dulce de leche se gaseste liber in orice magazin, cum e la voi in SUA. Chiar nu inteleg de ce nu se apuca romanii sa produca lapte condensat, nu cred ca e o tehnologie prea complicata la nivel industrial. Am intrat pe blogul tau, ai retete foarte interesante, o sa ma uit mai pe indelete la ele.

lenor spunea...

Buna,

Am vazut pe site-ul Laura's blog ca esti interesata de produse Tupperware. Iti pot da eu un catalog si lista de preturi daca te intereseaza;acum in august avem oferte speciale, de vara; produsele sunt foarte bune si eu le folosesc zi de zi. Cremesul inteligent e foarte bun; eu fac foarte des paine neagra cu susan si cozonac in forma de silicon.

Astept un raspuns de la tine.


Elena
0723590128;
lena__r12@yahoo.com

Doinitza`s cakes spunea...

ce tare arata!!!cum sa nu placa la toata lumea

Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.