joi, 11 decembrie 2008

Alfajores - fursecuri argentiniene

Delicioase si numai bune de facut pentru Craciun


1 si 1/3 pahar faina
2,5 pahare amidon
2 lingurite praf de copt

200 g unt la temperatura camerei
3/4 pahar zahar
1 fiola vanilie
3 galbenusuri
3-4 linguri de rom (eu am pus o fiola de esenta de rom)

Pentru asamblare:
1 cutie lapte condensat caramelizat (dulce de leche / arequipe)
fulgi de cocos sau nuci maruntite. Se poate folosi si ciocolata rasa

Untul inmuiat se bate bine cu zaharul (mixer/robot). Se adauga vanilia, galbenusurile pe rind si romul. Apoi se incorporeaza ingredientele uscate (primele tei din lista). Se framinta un aluat nelipicios, de consistenta plastilinei.
Se ia cite o bucata de aluat si se intinde cu sucitorul, cam de 5 mm grosime. Masa si/sau sucitorul se pot pudra cu putina faina, daca e necesar. Se taie cerculete cu o forma rotunda (diametru acceptat: intre 4.5 si 8 cm, eu am avut forma de 4.5 cm). Restul aluatului se tine acoperit cu un prosop. Cerculetele se dezlipesc atent de pe masa cu ajutorul unui cutit si se muta pe o tava tapetata cu hirtie de copt. Se coc in cuptorul preincalzit la 150 C timp de 25 de minute (ale mele s-au copt mai repede). Atentie, nu se rumenesc, ramin albe-galbui. Se scot pe un gratar sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, se lipesc cu lapte caramelizat cite doua fursecuri, se ung si pe margine si se tavalesc prin cocos/nuca/ciocolata rasa. Se pastreaza in cutie de tabla cu capac. Sint mai bune a doua zi. De fapt, pe zi ce trece, devin tot mai bune.
In loc de lapte caramelizat se poate folosi gem sau crema de ciocolata, dar bineinteles ca in acest caz fursecurile vor avea o alta denumire. ;-)
Sursa: cook-talk.com

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.