marți, 14 aprilie 2009

Placinta cu cirese "Twin Peaks"



Urmatoarea reteta o am de la o prietena de pe un forum, Alynutza. E o placinta fenomenala la gust. Acusica vine sezonul cireselor, asa ca o puteti prepara in curind, ca sa va convingeti cit de buna e. Redau textul asa cum l-am copiat de pe forumul respectiv:

Va recomand in schimb cu tot dragul cea mai buna placinta cu cirese pe care am mancat-o vreodata: placinta Twin Peaks.
Pentru aluat aveti nevoie de :
350 gr. faina
200 gr. unt sau margarina
2 galbenusuri
2 lingurite zahar
1 praf de copt
sare, vanilie
2-3 linguri smantana
Se freaca untul cu zaharul, sarea, vanilia si galbenusele. Se adauga faina, praful de copt stins cu zeama de lamaie, si smantana pentru a obtine un aluat usor de intins si nelipicios. Se da la rece o ora.
Intre timp se prepara umplutura:
1500-1600 gr. cirese fara samburi (scoateti samburii de la 2 kg. de cirese)
3 linguri pesmet
90-120 gr. nuca taiata nu foarte marunt
225-300 gr. zahar tos (puteti pune mai mult sau mai putin in functie de gust si de cat de dulci sunt ciresele)
scortisoara si vanilie dupa gust
Aluatul se imparte in doua (o parte putin mai mare care sa acopere si marginile tavii) si se intinde (eu l-am intins cu facaletul intre 2 bucati de folie). Se aseaza o parte in tava cat sa acopere si marginile, peste se presara pesmet, cam jumatate din compozitia de zahar amestecat cu nuca, vanilie si scortisoara, se pun ciresele in strat generos, deasupra restul de zahar si apoi foaia de aluat ramasa, care se inteapa din loc in loc cu furculita.
Se da la copt la foc potrivit (mai degraba spre mic) si se coace pana foaia de deasupra este aurie.
Dupa racire se presara cu zahar pudra si o idee de scortisoara.
Eu o fac in tava de aragaz (aceea care vine cu aragazul la cumparare). Aluatul e un pic cam subtire, dar am incercat sa fac si din o cantitate jumate si a iesit prea mult aluat, tot farmecul acestei prajituri constand in stratul generos de cirese cu un pic de crusta de aluat fraged. Eventual mariti cantitatea cam cu 10%. Dureaza cam mult scosul samburilor, insa merita tot efortul.

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.