miercuri, 3 septembrie 2008

Prajitura “Krem a la krem” - rețeta originală

O prajitură savuroasă, rețeta a avut un succes nebun pe forumul unde am postat-o prima dată, dovada e ca s-a răspândit deja în tot netul romanesc ;-) sub diverse variații ale denumirii: de la krem, crem până la creme și kreme :))). Aceasta este rețeta originală, tradusă de mine acum câțiva ani din limba rusă. Dovadă e sursa de mai jos.
Tot eu am găsit ”praful” potrivit pentru a prepara prăjitura. Am încercat cu mai multe ce se găseau la vremea respectivă, singurul care s-a potrivit a fost Creme Ole de la Dr. Oetker. Acum e o varietate mult mai mare de budinci la plic. În principiu, merge oricare ce NU trebuie tratată termic, ci se prepară doar prin baterea cu mixerul. Respectați doar gramajul.

Sursa aici.

Blat:



Crema:
  • 200 ml smintina dulce 32% grasime (Dorna rosu sau milli)
  • 200-220 ml lapte
  • 1 plic (80 g) Creme Ole de vanilie


Glazura:

  • 2 linguri apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri brandy (eu am pus lichior)
  • 100 g ciocolata
  • 100 g unt


Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri. Primele se bat spuma cu zaharul, ca la bezea. Apoi se adauga cite un galbenus si se bate un pic dupa fiecare. La sfirsit se adauga praful Creme Ole de ciocolata si se mai bate un pic (maxim 30-45 de secunde), cit sa se omogenizeze. Se toarna aluatul intr-o tava de 20/30 cm unsa cu unt sau asternuta cu hirtie de copt. Se coace la foc mediu (180 grade) cam 25-30 minute. Se apasa blatul cu degetul, daca adincitura dispare imediat, inseamna ca e copt. Se lasa la racit.

Crema:
Se pun intr-un bol smintina, laptele si praful de vanilie. Se bate cu mixerul cam 1 minut, crema trebuie sa se intareasca destul de bine. Se intinde uniform pe suprafata blatului racit si se baga la frigider.

Glazura:
Se infierbinta apa, se adauga zaharul, amestecind. Dupa ce s-a topit zaharul, se adauga lichiorul si ciocolata rupta bucatele. Se amesteca pina la topirea ciocolatei, apoi se adauga untul. Se mai tine pe foc amestecind pina se topeste si untul. Se lasa la racit. Cind a ajuns la temperatura camerei, se toarna pe prajitura si se intinde uniform. Se da la rece pentru 2-3 ore.
Apoi se portioneaza si se savureaza.

2 comentarii:

gaby_d spunea...

grozava!una dintre preferatele mele ;)uite vezi..habar n-aveam ca "pornirea"e de la tine!bravo.

Nati spunea...

Gaby, ma bucur ca iti place prajitura, e intr-adevar deosebita. Si se face extrem de usor!

Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.