2-3 plicuri jeleuri colorate diferite (eu am folosit Dr. Oetker)
1 l frisca La Dorna (cutie rosie, 32% grasime) – merge si iaurt, inclusiv de fructe
1 cana zahar
2 pliculete gelatina (Dr. Oetker)
Se prepara jeleurile conform instructiunilor, se toarna fiecare lichid intr-un vas mai larg si se baga la rece sa se prinda. Dupa ce se prind, se taie jeleurile cubulete.
Intre timp, se bate frisca cu zaharul. Separat se pune la umflat gelatina intr-o cana, cu 2-3 linguri de apa. Se topeste gelatina tinind cana intr-un vas cu apa fierbinte si amestecind continuu, sau la microunde la putere mica. Dupa ce s-a topit, se lasa gelatina sa se raceasca pina la temperatura camerei si se incorporeaza atent in frisca batuta. Pentru o omogenizare mai buna, se foloseste mixerul. Apoi se adauga cubuletele de jeleuri, se amesteca din nou si se toarna compozitia intr-o cratita/salatiera/casoleta clatita cu apa rece. Deasupra se pot pune niste biscuiti, daca se doreste o idee de blat. Se pune tortul la frigider pentru citeva ore. Dupa ce s-a prins, se rastoarna pe un platou. Ca sa iasa mai usor, se poate cufunda forma pentru citeva secunde in apa fierbinte.Tortul se poate orna cu figurine taiate din jeleuri, sau cu ciocolata rasa. Arata foarte frumos cind il tai, cubuletele de jeleuri fiind transparente, parca ar fi niste ferestruici.
1 l frisca La Dorna (cutie rosie, 32% grasime) – merge si iaurt, inclusiv de fructe
1 cana zahar
2 pliculete gelatina (Dr. Oetker)
Se prepara jeleurile conform instructiunilor, se toarna fiecare lichid intr-un vas mai larg si se baga la rece sa se prinda. Dupa ce se prind, se taie jeleurile cubulete.
Intre timp, se bate frisca cu zaharul. Separat se pune la umflat gelatina intr-o cana, cu 2-3 linguri de apa. Se topeste gelatina tinind cana intr-un vas cu apa fierbinte si amestecind continuu, sau la microunde la putere mica. Dupa ce s-a topit, se lasa gelatina sa se raceasca pina la temperatura camerei si se incorporeaza atent in frisca batuta. Pentru o omogenizare mai buna, se foloseste mixerul. Apoi se adauga cubuletele de jeleuri, se amesteca din nou si se toarna compozitia intr-o cratita/salatiera/casoleta clatita cu apa rece. Deasupra se pot pune niste biscuiti, daca se doreste o idee de blat. Se pune tortul la frigider pentru citeva ore. Dupa ce s-a prins, se rastoarna pe un platou. Ca sa iasa mai usor, se poate cufunda forma pentru citeva secunde in apa fierbinte.Tortul se poate orna cu figurine taiate din jeleuri, sau cu ciocolata rasa. Arata foarte frumos cind il tai, cubuletele de jeleuri fiind transparente, parca ar fi niste ferestruici.
In loc de praf de jeleuri din comert se pot face jeleurile din sucuri de fructe de diverse culori. In acest caz, se topeste gelatina in sucul infierbintat la circa 60 C, amestecind bine, apoi se procedeaza la fel ca mai sus. Proportia este de 10 g gelatina la 250-300 ml suc.
6 comentarii:
Excelent, de revista !! Imi place blogul tau caci ai retetete deosebite. Felicitari !!!
Merci, Ginette, pentru comentariu si pentru aprecieri. E cam modest blogul meu in retete, in comparatie cu al tau si multe altele de pe net. Scriu si eu cind am timp si chef. :-)
Felicitari pentru Blog!
Foarte apetisante retetele!
Am o intrebare referitor la tortul cu jeleuri. Cand am incercat sa omogenizez jelatina mea s-a intarit si s-a facut gogolosi in loc de a se omogeniza cu frisca. Stii cumva cum se poate evita problema?
Tutihami (scuze, nu-ti cunosc numele), stiu problema, am patit-o si eu. Ca sa nu se mai intimple, trebuie sa fie o diferenta cit mai mica de temperatura intre gelatina si frisca. Adica: gelatina topita o racesti pina la temperatura camerei, iar frisca batuta sa nu fie chiar de la gheata. Se toarna gelatina incetisor in frisca, batind continuu cu mixerul. Bafta data viitoare!
imi place tortul asta.nu stiam ca dr oetker are si jeleu.
Panseluto, avea cindva, dar de citiva ani n-am mai vazut in vinzare.
Trimiteți un comentariu