O piine aromata, cu miez dens si nesfarimicios. Gustul este usor acrisor, iar coaja e rumenita frumos. Se mentine proaspata mai multe zile. Am adaptat reteta dupa originalul de aici. Reteta originala mai contine un ou si bacon.90 g faina de ovaz
375 ml apa
1 lingurita zahar
25 g drojdie proaspata
1.5 lingurite sare
4 linguri ulei
450 g faina de griu
Intr-un bol mai adinc se amesteca faina de ovaz cu zahar. Apa se infierbinta si se toarna clocotita peste faina de ovaz. Se amesteca bine si se lasa la racit.
Cind compozitia este calduta, se incorporeaza drojdia si se lasa pina isi dubleaza volumul.
Se adauga restul ingredientelor si se framinta un aluat elastic, nelipicios (eu le pun in masina de piine si aleg programul doar de framintare).
Aluatul se modeleaza sub forma de cilindru si se pune intr-o forma de piine unsa cu ulei si tapetata cu faina.. Se lasa la dospit pina volumul creste de 1.5 ori. Daca e lasat sa creasca mai mult, mijlocul piinii se poate lasa la copt. Suprafata se stropeste cu apa.
Se coace mai intii in cuptorul incins la maxim primele 7-10 minute, pina se rumeneste coaja, apoi focul se reduce pina la mediu (circa 180 C) si se acopera forma cu folie de aluminiu. Se coace inca 45-60 de minute, in functie de marimea formei, eventual se verifica cu scobitoarea.
Se scoate din forma si se raceste pe un gratar, invelita cu un prosop.
3 comentarii:
Super painica ta!
De multisor tot zic sa ajung si eu sa cumpar faina de ovaz,de secara sau de ce-o mai fi,dar n-am mai apucat!
Si cu faina de secara sint retete destule de piinica buna. Fainuri diverse gasesti la plafar. Incearc-o pe asta, sper sa-ti placa.
Exelenta, voi face si eu!
Trimiteți un comentariu