O reteta inedita, care m-a atras din primul moment! Rulada este moale si ciocolatoasa, si nu, nu are deloc gust de omleta, daca asta va intrebati! ;) Singura bataie de cap o reprezinta rularea blatului, care are tendinta sa se rupa. Dar glazura ulterioara rezolva orice problema de aspect. Sursa aici. Sursa initiala: June Marinos, An Odyssey into Greek Cooking
Aveti nevoie de:
pentru blat:
7 oua mari
400 g zahar
100 g cacao
pentru crema:
400 ml smintina dulce pentru frisca*
1 plic creme ole dr oetker de vanilie**
pentru glazura:
150 g ciocolata amaruie
40 ml smintina dulce pentru frisca
40 g unt
Albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se bat cu zaharul, pina se inalbesc. Se incorporeaza cacaua, omogenizind bine, apoi albusurile, treptat. Se toarna aluatul intr-o tava intinsa (a mea a avut 28 x 38 cm, dar merge si una mai mare), neaparat tapetata cu hirtie de copt. Se coace cam 20-25 de minute la foc mediu (190C). Se lasa 5 minute sa se raceasca, apoi se rastoarna pe o alta hirtie de copt, pe care s-a presarat 2 linguri de zahar. Se scoate cu atentie hirtia de pe fundul blatului, apoi se ruleaza impreuna cu hirtia cealalta, cu mare atentie si cit mai strins. Se lasa pina la racirea completa. Blatul se va mai rupe, dar este normal.
Intre timp se prepara crema, batind praful cu frisca. Se deruleaza blatul racit, se unge cu crema si se ruleaza la loc, cit mai strins posibil. Se inveleste strins cu folie alimentara, si se da la rece pentru citeva ore bune (preferabil pentru o noapte).
Se prepara glazura, topind la foc mic toate componentele intr-un ibric, amestecind mereu. Se toarna pe rulada, se unge uniform toata suprafata. Se lasa la rece pina la intarirea glazurii, apoi se portioneaza si se serveste.
* in reteta e vorba de smintina cu 38% grasime, eu am folosit de 15%, de la dorna, ca sa mai scad din calorii.
** ca umplutura se poate folosi frisca batuta cu zahar dupa gust.
SUPA FINLANDEZA DE SOMON
Acum 5 zile
10 comentarii:
arata tare bine rulada asta...si chiar e foarte interesant blatul...cred ca e tare pufos
Interesant si apetisant!
Naty, da, e pufos blatul.
Miha, incearca si tu reteta, sper sa ai impresii bune. :)
Iti dai seama ca am trecut pe lista. :))
Arata super rulada, am zis ca o incerc in cel mai scurt timp. Doar o intrebare - cum ai facut sa fie glazura asa cu valuri?
Lena, metoda este foarte simpla: am "mingiiat" rulada cu o furculita, imediat ce am turnat glazura. :)
A fost buna?
Daaa, pe cand un tiramisu? :-P
Buna buna, si mai am!
Tiramisu-ul e pe lista!
Macar nu te mai lauda atata... ca e seara, in casa cald, ceaiul e aproape gata... iar desertul il mananca altii.
Lilia, anume desertul asta e deja demult mincat de acei altii :)))
Dar am altul, ha! drept ca fara ciocolata..
Trimiteți un comentariu