Prajitura de ciocolata cu crema fina de brinza si glazura de ciocolata
sursa aici.
Este o prajitura extrem de rafinata, care va impresiona si pe cei mai pretentiosi musafiri. Desi prepararea ei dureaza ceva timp, nu este deloc complicata.
Pentru blat:
120 g ciocolata amaruie de calitate, rupta bucatele
85 g unt, taiat bucatele
1 lingurita ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte
3/4 pah. zahar
1 fiola de esenta de vanilie
2 oua
1/2 pah. faina
un virf de cutit de sare
1/2 pah. de miez de nuca, taiat bucati nu prea mici
Pentru crema:
150 g crema de brinza Almette cu smintina (o cutie) sau Philadelphia
40 g unt moale
3/4 pah. zahar pudra, cernuta
1/2 fiola de vanilie
1/2 lingurita scortisoara
Pentru glazura de ciocolata:
80 g ciocolata amaruie de calitate
20 g unt
1/4 pahar frisca lichida
2 lingurite ness, dizolvat in 1/2 lingurita apa fierbinte
Prepararea blatului:
Se incinge cuptorul la 180 С, se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o forma patrata de 20cm x 20cm (eu folosesc hirtia de copt).
Se topeste la foc mic ciocolata, untul si nessul dizolvat, pina cind compozitia devine omogena. Se lasa pina se face calduta, apoi se incorporeaza zaharul si vanilia. Se adauga pe rind ouale; se bate bine compozitia cu telul, pina devine lucioasa. Se cerne in ea faina si sarea, se amesteca ABIA ABIA si se adauga miezul de nuca.
Aluatul se intinde cu lingura in forma si se coace cam 25 min. Se poate verifica cu o scobitoare: daca se lipesc firimituri de ea, este gata. Se scoate din cuptor si se raceste complet.
Prepararea cremei:
Se bate cu mixerul crema de brinza cu untul, pina cind crema devine pufoasa. Se adauga zaharul pudra, vanilia si scortisoara si se mai bate citeva minute. Crema se unge in strat uniform pe suprafata prajiturii. Se pune la rece pentru 1-2 ore.
Prepararea glazurii:
Se topeste pe baie de apa ciocolata, untul, frisca si nessul dizolvat in apa, amestecind continuu, pina cind glazura devine omogena. Se raceste pina la temperatura camerei.
Se unge glazura uniform pe stratul de crema. Se acopera prajitura si se da la rece pentru minim 3 ore.
Se taie in 24 patrate si se scot din forma in stare rece.
Se servesc reci sau la temperatura camerei. Se pot pastra la frigider, intr-un singur strat, acoperite, pina la 5 zile.
Va garantez ca mai mult de 1 zi nu vor rezista, sint atit de bune, incit iti vine sa le maninci pe toate odata.
21 de comentarii:
Da, trebuie sa recunosc ca sint delicoase.
Pentru mine aceasta prajitura e regina sarbatorilor.Cu adevarat sublima!
Mmmm, si pentru mine! Ce-as savura una acum!
Felicitari, Nati!
Tocmai am primit de la soacra-mea vreo 2 kg de branza dulce...crezi ca ar merge in loc de almette sau philadelphia?
Ca eu-s moarta dupa capuccino, deci tb sa o fac!
Merci!
Liana, imi pare rau, brinza obisnuita de vaci nu merge pentru aceasta reteta, intrucit e nevoie de o brinza de consistenta cremoasa, cu continut minim de zer. Daca ai o cantitate atit de mare, iti recomand sa faci tortul nemtesc cu brinza: http://alfinuta.blogspot.com/2008/08/tort-nemtesc-de-brinza-din-pacate-fara.html La umplutura poti folosi chiar 1 kg de brinza, fara sa modifici cantitatea celorlalte ingrediente. Bafta!
Merci mult, Nati! O sa ma mai gandesc, dar parca brownies imi face maitere cu ochiul...
super, de cand nu le-am mai facut.ma bucur ca am dat peste blocul tau, nu mai stiam nimic de tine.
Buna!Pentru o tava de 23X27 merita sa maresc cantitatile?Multumesc
Raluka, eu cred ca da, trebuie marite cantitatile. Altfel, vor iesi cam subtiri straturile.
Desi, acum ma gindeam, eu fac aceeasi portie intr-o tava de 20x30 cm. In principiu, e cam la fel cu tava ta. Mie imi iese o prajitura de circa 2 cm inaltime, dar cum eu o tai in bucatele mici (cam ca prajiturile la kg de la cofetarie), e la fix.
dar totusi am sa le maresc..ca o vreau inaltuta:P oare daca as inlocui untul cu ulei?ar fi problema?mi-e frica sa nu se intepeneasca blatul dupa 2,3 zile...ce imi recomandati?de obicei blaturile care contin unt mi se intepenesc nujtiu de ce.de ex prajitura Bounty contine unt si am refacut-o de craciun si...iar mi s-a intepenit..poate reushiti sa imi dati un sfat!va pup
Raluka (te rog, la per tu), nu nu nu ulei! Va iesi cu totul altceva. Blaturile care contin unt se intaresc mai des atunci cind sint tinute la rece. Dar anume la aceasta prajitura blatul iese crocant de felul lui, insa dupa 1-2 zile se mai inmoaie de la crema. Oricum, nu e un pandispan, asa ca nu te astepta sa fie pufos.
okei!!!!!multumesc o sa folosesc unt!pup
Acuma am scos-o din cuptor si miroase divin!doar ca am pus si putin praf de copt!
Arata divin.Cred ca este super buna.Cu prima ocazie o prepar si eu,cred ca de Valentine's day.Ma bucur ca ti-am gasit blogul.Bafta in continuare!
miss chocolat, te astept cu impresii, e intr-adevar o prajitura speciala.
E bestiala, imbina tot ceea ce imi place mai mult, ciocolata si cafea. Cred ca am pus un pic cam multa faina ca e destul de tare biscuitul de jos, dar in rest e absolut DELICIOASA.
Am o intrebare " of- prajitura", o reteta de "seliotka pod shube" nu ai?
Irina, e normal ca blatul sa fie tare, crocant chiar. Dupa 1-2 zile se mai inmoaie de la crema. Dar cine asteapta atit, la cit e de e buna? :)
Reteta de "shuba" nu am pe blog, dar te poti uita aici: http://www.lalena.ro/93-reteta-salata-shuba.html Eu fac salata aceasta fix cum este descris acolo.
juAm citit reteta ta si nu stiu cat inseamna 0.5 pah cate grame ce dimensiune este paharul ca ma incanta sa incerc prajitura
Carmen, toate masuratorile le-am facut cu o cana cu volumul de 240 ml ("cup" in engleza). 3/4 cana zahar inseamna 150 g, 1/2 cana faina inseamna cam 70-75 g. De nuci n-as putea sa-ti spun cite grame incap intr-o jumatate de cana, n-am cintarit.
astea raman in topul preferintelor pe langa cheescake
Trimiteți un comentariu