Cum mi-a mai ramas frisca si lapte condensat dupa prajitura Kinder pinguin, am hotarit sa incerc si aceasta reteta. Rezultatul m-a incintat, atit la gust, cit la capitolul rapiditate. Singura chestie de care nu sint multumita sint pozele. Cind mi-am dat seama ca sint nereusite, nu mai aveam ce sa fotografiez. Asa ca pun o poza provizorie, iar cu prima ocazia am s-o schimb.
Aveti nevoie de:
Pentru blat:
4 oua
80 g zahar
2 linguri lapte
100 ml ulei
2 linguri pesmet sau gris
2 linguri cacao
2 linguri faina
2 linguri de miere
1 lingurita de praf de copt
esenta de vanilie
Pentru crema:
200 lapte condensat (cumparat sau facut in casa)
200 ml smintina dulce de 30% grasime
1 plic de intaritor de frisca
100 ml lapte
6 g gelatina
1 lingura cu virf de miere
esenta de vanilie
Se prepara blaturile. Se separa ouale. Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si vanilia pana se albeste compozitia.
Faina se amesteca cu praful de copt, cacao si pesmetul, si se adauga la crema de galbenusuri, amestecindu-se usor. Se adauga laptele, apoi uleiul si mierea.
Albusurile se bat spuma tare si se incorporeaza cu atentie in compozitia de galbenusuri.
Se coc doua foi (28/38 cm) in tava tapetata cu hirtie de copt, in cuptorul incins la 180C pentru 12 minute aproximativ.
Lasam blaturile sa se raceasca fara sa se scoata hirtia.
Gelatina se pune la umflat in lapte. Dupa un sfert de ora se topeste la bain marie sau la microunde la putere mica.
Laptele condensat se amesteca cu mierea si vanilia, apoi se adauga gelatina topita in lapte.
Se bate frisca cu intaritorul, apoi se adauga amestecul de lapte si gelatina.
Se lasa la frigider, si dupa ce se intareste putin, se pune pe primul blat si se acopera cu al doilea, de pe care se scoate abia atunci hirtia. Se lasa la frigider 2-3 ore, apoi se portioneaza.
SUPA FINLANDEZA DE SOMON
Acum 5 zile
11 comentarii:
Cat de bine arata... Neaparat trebuie sa o incerc si eu
Felis, e belea, nu te poti opri din mincat! O fac si de Craciun, e prima pe lista!
Buna prajitura, bune si pozele...ce-ai cu ele?
E frumoasa si poza asta,
esti tu prea autocritica:d:)))
Tare ne place si noua dar eu fac niste reactii tare tare urate de la miere:(.
Curios , stiu, dar ..asta e:)
Zi frumoasa sa aveti!
Liana, merci, prajitura a fost mai buna ca pozele :))
Gabi, imi pare rau ca ai alergie la miere. Ma gindeam ca poate ar merge un sirop mai gros, gen de porumb sau glucoza.
Delicioasa aceasta prajitura. Am facut-o de doua ori si e pe lista in continuare.
Cristina, asa e, iti vine sa maninci si sa tot maninci din ea.
bravos, un dulce fin si bun in orice moment!:D
diamond, asa e, deliciu maxim!
Aoileu.. mare disperare pe capul meu... ca nu mai stiam unde vazusem reteta.. si vreau sa i-o fac baiatului meu peste vreo 3 zile... Gata... am adaugat-o la favorite... :) Mi-e teama insa ca n-o sa imi iasa asa subtiri si frumoase blaturile... ca imi vor iesi denivelate si neuniforme...
Felis, tocmai asta e smecheria cu blatul intors. Oricit de denivelat ar iesi, daca il pui peste crema cu fundul in sus, si apoi scoti hirtia de pe el, iese o suprafata f neteda. Nu-ti fie teama, sigur iti va iesi totul perfect. Mult succes!
Trimiteți un comentariu