duminică, 30 mai 2010

Cartofi noi la cuptor

Aceeasi reteta de aici, doar ca se folosesc cartofi noi. Deliciosi la maxim! Mai ales pe linga o salata de cruditati!

Aveti nevoie de:
1 kg cartofi noi, de preferinta mici
condimente (eu am pus oregano, cimbru, busuioc si piper)
sare
2-3 linguri de ulei

Cartofii se spala, dar nu se curata de coaja, doar se taie eventualele pete mai intunecate. Se pun intr-un castron, se adauga sarea, condimentele si uleiul, se pune un capac si se scutura castronul temeinic de citeva ori, ca sa se acopere uniform toti cartofii. Apoi se imprastie cartofii intr-o tava, se baga in cuptorul incins si se coc cam 45-60 de minute, intorcindu-i uneori, ca sa se rumeneasca pe toate partile. Se servesc fierbinti, alaturi de o salata (de varza de ex.), si eventual un sos de iaurt cu marar si usturoi.

miercuri, 26 mai 2010

Prajitura de ciocolata cu bilute de brinza si cocos

O prajitura aspectuoasa si savuroasa. Sursa aici si aici.

Pentru bilutele de brinza si cocos:
250 g brinza
50 g cocos
50 g zahar
2 galbenusuri
3 linguri fara virf de amidon

Pentru blatul de ciocolata:
4 oua
60 g zahar
50 ciocolata topita
2 linguri faina
2 linguri amidon
3 linguri cacao (toate fara virf)
un praf de sare
praf de copt pe virful unul cutit
vanilie

Pentru glazura:
120 ml lapte
50 g zahar
25 g unt
100 g ciocolata

Pentru bilute se amesteca toate componentele, apoi se modeleaza cu miinile umezite bilute de marimea unei nuci. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hirtie de copt si unsa cu unt. Tava mea a avut 26 cm in diametru.

Se prepara aluatul:
Se bat ouale cu zaharul, se adauga ciocolata topita si vanilia, apoi ingredientele uscate (in reteta originala albusurile se bat separat si se incorporeaza la sfirsit). Se toarna aluatul obtinut peste bilutele de brinza din forma. Se coace la foc mediu (180 C) circa 25-30 de minute.

Pentru glazura:
Se pun intr-un ibric laptele, zaharul si untul, si se fierb pe foc mic citeva minute, pina se ingroasa putin. Apoi se adauga ciocolata, se amesteca rapid pina se topeste, si se toarna glazura pe prajitura calduta.
Se taie rece.

vineri, 21 mai 2010

ALMOIXÀVENA (MOIXÀVENA) - un fel de gogosi... deformate

O reteta care am inteles ca face furori in blogosfera culinara spaniola. Iulia, de la care am reteta, zice ca cele mai bune Almoixàvena se fac in localitatea numita Xàtiva, traditional joia. Si cum ieri a fost taman joi, am zis sa le fac :)) Ce reprezinta? M-am gindit mult sa gasesc un echivalent in romana. Singura expresie care mi-au venit in cap ar fi "gogosi sparte" :)
Aveti nevoie de (lichidele se masoara in grame, nu ml!):
200 g apa
100 g ulei fara miros (floarea soarelui sau simburi de struguri)
130 g faina
4 oua
untura (optional!)
scortisoara si zahar tos dupa gust
un praf de sare

Apa si uleiul se pun la fiert. Cind da in clocot, se ia de pe foc si se adauga faina, amestecind bine pina la omogenizare. Se incorporeaza ouale pe rind. Dupa ce se adauga oul, aluatul se sparge in fulgi, devine lunecos si greu de amestecat, dar cine e familiarizat cu aluatul de eclere, stie ca perseverenta te ajuta sa obtii un aluat omogen si lucios. :)
Aluatul obtinut se intinde in strat cit mai subtire pe o hirtie de copt, care se transfera pe o tava intinsa. Se presara cu zaharul amestecat cu scortisoara, si se pun bucatele mici de untura din loc in loc (eu am folosit unt la prima tava, am remarcat ca datorita lui, gogosile au iesit mai moi. La a doua tura n-am pus unt deloc, si mi-au iesit gogosi mai crocante). Se da tava in cuptorul incins, pina se umfla suprafata (in moduri care de care mai ciudate :D e normal) si incepe a se rumeni pe la margini. Se scoate tava, se lasa un pic la racit, apoi se rupe toata turta din tava in bucati la mici, dupa preferinta. Sint pufoase, usoare (ca greutate, altfel nu sint light!) si merg perfect cu o cana de lapte sau ceai. Copiilor le-au placut mult, 2 tavi s-au topit de ieri pina azi dimineata.

duminică, 16 mai 2010

Briosele de ciocolata refacute

Nu mi-a placut cantitatea mare de ulei la reteta de briose de ciocolata cu umplura de almette si ciocolata alba. Asa ca am decis sa le refac, inlocuind uleiul cu smintina dulce pentru frisca. Varianta imbunatatita a iesit mai pe gustul nostru. Nu se mai simte gustul de ulei, aroma de ciocolata este parca mai intensa, iar umplutura iese mai bine in evidenta.

Pentru umplutura:
100 g crema de brinza (almette sau philadephia)
2 linguri zahar pudra
1 plic zahar vanilat
90 g ciocolata alba

Pentru aluat:
280 g faina
40 g cacao
1 lingurita bicarbonat de sodiu
160 g zahar
1 plic zahar vanilat
260 ml lapte
200 ml smintina dulce (32-35% grasime)
zahar pudra pentru ornat

Pentru umplutura se bate crema de brinza cu zaharul pudra si cu cel vanilat, se adauga ciocolata alba topita, se omogenizeaza si se lasa deoparte un sfert de ora.
Intre timp se pregateste aluatul. Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate: faina, cacaua, bicarbonatul, zaharul + cel vanilat. Se face o adincitura in mijloc si se toarna amestecul de lapte cu smintina. Se amesteca putin, dar nu constiincios, trebuie sa mai ramina ceva cocoloase.
Se umplu formele de briose cu aluat la 1/3 din volum, se adauga cite o lingurita sau o biluta modelata de umplutura (care intre timp se intareste si se poate modela), apoi se acopera cu aluat. Se coc in cuptorul incins la 180 C circa 20-25 de minute. Se orneaza cu zahar pudra (eu le-am lasat simple).

marți, 11 mai 2010

Briose de ciocolata cu crema de brinza si ciocolata alba

Briose pufoase si ciocolatoase, care in interior ascund o surpriza de ciocolata alba. Crema in sine este dementiala, iti vine sa o maninci pe toata, iar combinatia cu aluatul de ciocolata este mai mult decit reusita! Sursa aici.

Pentru umplutura:
100 g crema de brinza (almette sau philadephia)
2 linguri zahar pudra
1 plic zahar vanilat
90 g ciocolata alba

Pentru aluat:
280 g faina
40 g cacao
1 lingurita bicarbonat de sodiu
160 g zahar
1 plic zahar vanilat
185 ml lapte (eu am pus 220 ml)
185 ml ulei (eu am pus 150 ml)
zahar pudra pentru ornat

Pentru umplutura se bate crema de brinza cu zaharul pudra si cu cel vanilat, se adauga ciocolata alba topita, se omogenizeaza si se lasa deoparte un sfert de ora.
Intre timp se pregateste aluatul. Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate: faina, cacaua, bicarbonatul, zaharul + cel vanilat. Se face o adincitura in mijloc si se toarna amestecul de lapte cu ulei. Se amesteca putin, dar nu constiincios, trebuie sa mai ramina ceva cocoloase.
Se umplu formele de briose cu aluat la 1/3 din volum, se adauga cite o lingurita sau o biluta modelata de umplutura (care intre timp se intareste si se poate modela), apoi se acopera cu aluat. Se coc in cuptorul incins la 180 C circa 20-25 de minute. Se orneaza cu zahar pudra (eu le-am lasat simple).

Comentariile mele:
- mie aluatul mi-a ajuns fix pentru 12 forme de briose, in schimb umplutura mi-a ramas cam jumatate, desi am pus cite o lingurita. Asa ca am facut inca o portie de aluat si am utilizat si restul de umplutura (bineinteles, era mai simplu de mincat ce a mai ramas din umplutura :-D dar asa cum aveam nevoie de o cantitate mai mare de briose, a fost la fix).
- deoarece mi s-a parut ca s-a cam simtit gustul de ulei, am zis ca data viitoare o sa inlocuiesc uleiul cu smintina dulce grasa (din aia pentru frisca).
Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.