duminică, 31 ianuarie 2010

Shake de banane


O alta idee pentru micul dejun, de data aceasta dulce. Se prepara rapid, are un gust delicios si este foarte hranitor. In plus, se pot utiliza banane mai moi, care nu mai merg sa fie consumate ca atare.

Aveti nevoie de:

1-1.5 banane bine coapte
2 linguri dulceata de capsuni
500 ml lapte

Se curata bananele, se pun intr-un vas inalt, se adauga dulceata
si laptele.
Se bate cu blenderul vertical, timp de citeva secunde, pina ce amestecul se omogenizeaza si face spuma. Se serveste imediat.

Friganele (piine prajita cu ou)


O idee de mic dejun pentru weekend, cind dimineata exista mai mult timp la dispozitie.

Aveti nevoie de:

4-5 felii de piine
4-5 felii de cascaval
2 oua
2-3 linguri de lapte
ulei

Ouale se sparg intr-o farfurie, se adauga laptele si se bat putin cu furculita. In aceasta compozitie se inmoaie feliile de piine, si se prajesc pe tigaie pina se rumenesc pe ambele parti. Cascavalul se pune pe piine fie cind se intoarce felia in tigaie,
fie cind se scoate pe platou, in functie de gradul dorit de topire a lui. Friganelele se servesc calde, fierbinti chiar, pe linga cafea sau ceai.

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Budinca de paste cu brinza


Asa cum o fac eu.

200 g paste (preferabil mai marunte, gen taitei)
400 g brinza de vaci
70-100 g zahar
2 oua
coaja de lamiie, vanilie, optional stafide

Pastele se fierb in apa cu putina sare, apoi se scurg, eventual se clatesc cu apa rece si se adauga putin ulei. Se amesteca si se lasa sa se raceasca un pic. Apoi se adauga celelalte ingrediente si se amesteca bine. Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hirtie de copt, se niveleaza si se unge cu putina smintina. Se coace la foc mediu pina s-a rumenit suprafata. Se taie si se serveste calda sau rece.

vineri, 29 ianuarie 2010

Usa

Cartofi la cuptor


Crocanti si deliciosi. Se prepara extrem de usor, nimic mai simplu de atit.

Aveti nevoie de:
1 kg cartofi
sare, piper, oregano, cimbru, piper, alte condimente dupa gust
3 linguri de ulei

Cartofii se curata, se spala, se taie in felii de-a lungul. Se pun intr-o oala, se presara peste ei sarea si condimentele, se adauga uleiul, apoi se pune capacul peste oala si se scutura energic, ca fiecare felie sa se acopere cu sare, condimente si ulei. Se imprastie cartofii intr-o tava si se dau in cuptorul incins, pentru circa o ora. Dupa 45 de minute se amesteca cu o paleta, ca sa se rumeneasca pe toate partile.
Se servesc ca garnitura pentru ce vreti voi, dar cei mai buni, dupa parerea mea, sint cu salata verde si cu telemea rasa deasupra.

joi, 28 ianuarie 2010

Budinca din brinza de vaci


Nu stiam ce desert sa le mai fac la copii, si Laura mi-a amintit de budinca de brinza. Acesta e modul in care o fac eu de obicei:

1 kg brinza de vaci (mai cremoasa)
3 oua
150 g zahar
3 linguri de amidon
coaja rasa de lamiie/portocala
optional, vanilie, stafide, alte fructe uscate

Intr-un castron se amesteca toate ingredientele, iar compozitia rezultata se intinde intr-o tava tapetata cu hirtie de copt si se niveleaza suprafata.
Se da in cuptorul incins la circa 160-180 C si se coace pina la rumenire. Se taie calduta sau rece. Are o consistenta fina si bine legata (datorita amidonului), este aromata si potrivit de dulce.

miercuri, 27 ianuarie 2010

Mincare de naut cu carne

Nautul este o leguminoasa inrudita cu fasolea, mazarea si lintea. Este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi în complexul de vitamine B. Având o concentraţie ridicată de proteine (24%), la care se adaugă şi un procent consistent de hidraţi de carbon şi grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne. Sursa: wiki.

Pe net exista o multime de retete cu naut. Eu vreau sa va arat cum se gateste acasa la mine. Cel mai des se gateste cu carne, in special pentru mese festive. Dar daca omiteti carnea, iese oricum o mincarica foarte buna si satioasa, potrivita pentru post
.
Aveti nevoie de:

500 g naut (il gasiti la plafar sau in hipermarketuri, pe linga fasole si orez)
2 pulpe de pui
1 ceapa
1 morcov
1 telina nu prea mare
1 radacina de patrunjel/pastirnac
optional, suc de rosii, eu n-am pus
sare, piper, cimbru

Nautul se spala bine in citeva ape si se lasa in apa peste noapte. A doua zi se va vedea ca este umflat, la fel ca fasolea. Se scurge nautul de apa ramasa, se pune in oala, deasupra se pun pulpele (pe care le-am fiert in prealabil vreo 10 minute si am aruncat apa), legumele taiate cubulete, sare, piper, cimbru, putin ulei, si se toarna apa cit sa acopere totul cam cu doua degete. Se inchide capacul si se tine pe foc mare pina incepe sa fluiere supapa, cind se micsoreaza focul si se lasa 15 minute, apoi se stinge. Se deschide capacul dupa ce a scazut presiunea de tot. Se adauga verdeata tocata la servit.

Daca nu dispuneti de oala sub presiune, se poate fierbe si in oala obisnuita, puneti mai multa apa si lasati la foc mic, timp de circa 1.5-2 ore.

marți, 26 ianuarie 2010

Fursecuri cu gem de curmale



Dupa reteta Laurei Sava. Exceptionale la gust, absolut minunate, iar procesul de modelare e o mare placere, datorita aluatului de o consistenta plastica si nelipicioasa. Multumesc, Laura, pentru aceasta reteta, cu siguranta o s-o mai repet!

Umplutura:
200g. curmale moi, fara samburi
100 g stafide, inmuiate in apa clocotita pentru vreo jumatate de ora
50 g miez de nuca
1 plic coaja rasa de portocala de la Dr. Oetker
1 virf cutit pudra de ghimbir

Aluatul:
280g faina
0.5 lingurita praf de copt
60g zahar pudra
110 g unt moale
2 linguri ulei (fara aroma)
60 ml lapte


Se incalzeste cuptorul la 160-165 C.
Ingredientele pentru umplutura se toaca la blender, pina devin ca un gem.
Se amesteca ingredientele pentru aluat, cu mina sau la robot, pina rezulta un aluat plastic si nelipicios. Se taie in 20 de bucatele. Fiecare bucatica se intinde in palma, se pune o lingurita de umplutura si se modeleaza o biluta, care apoi se turteste nitel. Se pun pe tava si se coc aproximativ o jumatate de ora, nu se rumenesc la suprafata, ci mai mult la baza. Se scot de pe tava si se dau prin zahar pudra. Dupa racire se pastreaza intr-un vas de tabla cu capac.

duminică, 24 ianuarie 2010

Budinca de varza

O mincare potrivita pentru o cina, sau de ce nu, reincalzita, si pentru dejunul de a doua zi, daca mai ramine. Se face usor si rapid. Sursa aici.

Aveti nevoie de:

500 g varza (eu am folosit chinezeasca)
150 g sunca
100 g cascaval

4 oua (in poza am uitat sa mai pun unul)
100 g faina
1 lingurita praf de copt
sare, piper

Varza se taie, apoi se presara sare si se freaca bine cu mina, ca sa mai scada din volum. Daca varza e mai tare, se opareste in prealabil. Se taie sunca si cascavalul cubulete si se adauga peste varza. Separat se bat ouale, se adauga faina cu praful de copt, sarea si piperul. Aluatul obtinut se toarna peste varza, se amesteca bine, apoi se toarna intr-o tava. Se niveleaza compozitia, se acopera tava cu staniol si se da in cuptor pentru circa 30-40 de minute. Apoi se scoate folia de staniol si se tine pina se rumeneste suprafata. Se serveste calda.
Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.