joi, 25 decembrie 2008
marți, 16 decembrie 2008
Placinta sarata cu peste
vineri, 12 decembrie 2008
Alte perle
joi, 11 decembrie 2008
Alfajores - fursecuri argentiniene
1 si 1/3 pahar faina
2,5 pahare amidon
2 lingurite praf de copt
200 g unt la temperatura camerei
3/4 pahar zahar
1 fiola vanilie
3 galbenusuri
3-4 linguri de rom (eu am pus o fiola de esenta de rom)
Pentru asamblare:
1 cutie lapte condensat caramelizat (dulce de leche / arequipe)
fulgi de cocos sau nuci maruntite. Se poate folosi si ciocolata rasa
Untul inmuiat se bate bine cu zaharul (mixer/robot). Se adauga vanilia, galbenusurile pe rind si romul. Apoi se incorporeaza ingredientele uscate (primele tei din lista). Se framinta un aluat nelipicios, de consistenta plastilinei.
Se ia cite o bucata de aluat si se intinde cu sucitorul, cam de 5 mm grosime. Masa si/sau sucitorul se pot pudra cu putina faina, daca e necesar. Se taie cerculete cu o forma rotunda (diametru acceptat: intre 4.5 si 8 cm, eu am avut forma de 4.5 cm). Restul aluatului se tine acoperit cu un prosop. Cerculetele se dezlipesc atent de pe masa cu ajutorul unui cutit si se muta pe o tava tapetata cu hirtie de copt. Se coc in cuptorul preincalzit la 150 C timp de 25 de minute (ale mele s-au copt mai repede). Atentie, nu se rumenesc, ramin albe-galbui. Se scot pe un gratar sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, se lipesc cu lapte caramelizat cite doua fursecuri, se ung si pe margine si se tavalesc prin cocos/nuca/ciocolata rasa. Se pastreaza in cutie de tabla cu capac. Sint mai bune a doua zi. De fapt, pe zi ce trece, devin tot mai bune.
In loc de lapte caramelizat se poate folosi gem sau crema de ciocolata, dar bineinteles ca in acest caz fursecurile vor avea o alta denumire. ;-)
Sursa: cook-talk.com
miercuri, 26 noiembrie 2008
Nu doar retete
duminică, 2 noiembrie 2008
joi, 9 octombrie 2008
Salata de vinete
luni, 6 octombrie 2008
Salata marinata de vinete
3 l apa
6 linguri sare
3 cepe mari taiate inele subtiri (eu le-am oparit cu apa clocotita)
1 legatura de patrunjel sau frunze de telina, taiat marunt
5 catei de usturoi maruntiti
150 ml ulei
150 ml otet 9% (prea mult, dupa parerea mea, am pus doar 50 ml (6%) pentru o jumatate de portie)
2 linguri zahar
1 lingura sare
3 linguri apa
3 ardei (grasi sau capia) taiati fisii
Vinetele se spala, se curata de cozi, se taie pe lung in 2 sau 4, in dependenta de marime, se pun in apa clocotita cu sare. Se fierb 10 minute (dupa mine, ajung si 5-7, altfel se inmoaie vinetele prea tare). Se scurge apa, se lasa la racit.
Intre timp intr-un vas mai mare se pun celelalte ingrediente. Cind s-au racit vinetele, se taie bucatele mai mici, se adauga in vas, se amesteca bine si se lasa la rece pt. citeva ore, sa se patrunda. Salata se poate pastra in frigider citeva zile. La fel se poate face cu ciuperci sau conopida.
joi, 2 octombrie 2008
Relaxare
duminică, 28 septembrie 2008
marți, 23 septembrie 2008
Masura iubirii
- Toata ziua?
- De fapt, nu chiar toata, la prinz facem pauza..
luni, 22 septembrie 2008
Ziua placintutei cu miere
Tortul se vrea un fluture, imi pare rau daca se intelege altceva :-D
Compozitia tortului: pandispan cu suc de portocale, portie din 4 oua, si crema de la brownies cappuccino. Blaturile le-am insiropat cu sirop de la dulceata de prune. Ornamente: bilute argintii si colorate din comert.
miercuri, 3 septembrie 2008
Prajitura “Krem a la krem” - rețeta originală
Tot eu am găsit ”praful” potrivit pentru a prepara prăjitura. Am încercat cu mai multe ce se găseau la vremea respectivă, singurul care s-a potrivit a fost Creme Ole de la Dr. Oetker. Acum e o varietate mult mai mare de budinci la plic. În principiu, merge oricare ce NU trebuie tratată termic, ci se prepară doar prin baterea cu mixerul. Respectați doar gramajul.
Sursa aici.
Blat:
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 1 plic (80 g) Creme Ole de ciocolata (de la Dr Oetker)
Crema:
- 200 ml smintina dulce 32% grasime (Dorna rosu sau milli)
- 200-220 ml lapte
- 1 plic (80 g) Creme Ole de vanilie
Glazura:
- 2 linguri apa
- 2 linguri zahar
- 2 linguri brandy (eu am pus lichior)
- 100 g ciocolata
- 100 g unt
Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri. Primele se bat spuma cu zaharul, ca la bezea. Apoi se adauga cite un galbenus si se bate un pic dupa fiecare. La sfirsit se adauga praful Creme Ole de ciocolata si se mai bate un pic (maxim 30-45 de secunde), cit sa se omogenizeze. Se toarna aluatul intr-o tava de 20/30 cm unsa cu unt sau asternuta cu hirtie de copt. Se coace la foc mediu (180 grade) cam 25-30 minute. Se apasa blatul cu degetul, daca adincitura dispare imediat, inseamna ca e copt. Se lasa la racit.
Crema:
Se pun intr-un bol smintina, laptele si praful de vanilie. Se bate cu mixerul cam 1 minut, crema trebuie sa se intareasca destul de bine. Se intinde uniform pe suprafata blatului racit si se baga la frigider.
Glazura:
Se infierbinta apa, se adauga zaharul, amestecind. Dupa ce s-a topit zaharul, se adauga lichiorul si ciocolata rupta bucatele. Se amesteca pina la topirea ciocolatei, apoi se adauga untul. Se mai tine pe foc amestecind pina se topeste si untul. Se lasa la racit. Cind a ajuns la temperatura camerei, se toarna pe prajitura si se intinde uniform. Se da la rece pentru 2-3 ore.
Apoi se portioneaza si se savureaza.
Fursecuri de cocos
Fursecuri de ciocolată crăpate (Chocolate Crinkle Cookies)
Pentru circa 40 de bucati:
200 g ciocolata, rupta bucatele
90 g unt
100 g zahar
un virf cutit sare
2 oua (in reteta originala sint 3)
o fiola vanilie
200 g faina (un pahar si jumatate)
25 g cacao (adica 2 linguri)
1/2 lingurita praf de copt
3/4 pahar zahar pudra
Intr-un ibric se topeste untul si ciocolata, pe foc mic, amestecind mereu, pina se obtine o compozitie omogena. Se ia de pe foc, se adauga zaharul si se amesteca bine pina ce acesta se topeste.
Se adauga ouale pe rind, batind bine cu mixerul (sau telul) dupa fiecare. Se adauga vanilia.
Se cerde faina, cacaua, sarea si praful de copt intr-un bol, se adauga compozitia de ciocolata si se amesteca bine cu lingura. Se acopera vasul cu folie si se da la rece pentru minim 2 ore. In acest timp aluatul se va intari simtitor. Se preincalzeste cuptorul. Se asterne hirtie de copt in tava sau se unge tava cu ulei.
Se toarna zaharul pudra intr-o farfurie. Se ia cite putin din aluat si se modeleaza bilute de marimea unei nuci, se tavalesc prin zahar pudra, sa se acopere uniform cu un strat gros. Se pun bilutele la distanta de circa 4 cm intre ele (restul aluatului se tine la frigider, daca se coace in 2 serii). Se coc la foc mic (circa 160 C) timp de aproximativ 15 minute. Fursecurile vor creste la copt, iar suprafata trebuie sa crape. Daca consistenta aluatului este corecta, zaharul pudra va ramine pe suprafata fursecului, fara sa se imbibe in aluat. Fursecurile coapte se racesc complet. Se pastreaza intr-un vas cu capac.
Fursecuri cu nuca si bezea
Pentru aluat:
250 g brinza de vaci
200 g unt sau margarina
2 - 2.5 cani faina
2 galbenusuri
o lingurita praf de copt cernut cu faina
Umplutura:
2 albusuri
1 pahar de zahar
0.5 pahar miez de nuca macinat
Se freaca untul/margarina cu 3/4 din faina, apoi se adauga galbenusurile si brinza de vaci, se framinta, adaugind restul de faina cite putin, pina iese un aluat elastic, care nu se lipeste de miini. Se pune intr-o punga si se lasa la rece pentru citeva ore (sau pentru minim o ora).
Se bat albusurile cu zaharul si se adauga nuca macinata.
Aluatul se imparte in bucati egale si se intind dreptunghiuri. Acestea se ung cu bezea (atentie, nu se exagereaza), se ruleaza nu f. strins si se taie segmente de circa 2 cm lungime. Se pun fursecurile cu atentie pe o tava tapetata cu hirtie de copt, asezindu-se pe una din partile taiate. Daca s-a scurs putina bezea pe masa, se ia cu cutitul si se unge suprafata fursecului. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 C pina se rumenesc (cam 20-30 minute).
In reteta originala scrie 3 oua, dar mie personal imi iese prea multa bezea, care ramine nefolosita. Din 2 oua iese perfect, si aluatul, si umplutura.
Prajitura cu ciocolata si bezea
80-100 g unt/margarina
0,5 pahar zahar (100 g)
3 galbenusuri
1 pahar faina (140-150 g)
Umplutura
150 g ciocolata
0,5 pahar stafide
0,5 pahar miez de nuca
Bezeaua
3 albusuri
0,5 pahar zahar
0,5 pahar faina
Se framinta un aluat din componentele enumerate. Se intinde un blat intr-o forma de 20-30 cm, in care s-a asternut in prealabil hirtie de copt. Se imprasite pe blat ciocolata taiata bucatele sau data prin razatoarea mare, stafidele si miezul de nuca.
Se bat albusurile cu zaharul pina se face o spuma mai fluida. Se adauga faina si se mai bate putin. Se toarna uniform pe toata spurafata blatului. Se da la cuptor, la foc mediu (180-200 C), pentru circa 30 minute, pina ce se rumeneste usor suprafata. Se portioneaza dupa ce s-a racit, cu un cutit inmuiat in apa rece.
Triunghiuri cu cocos
Prajitura delicioasa cu fulgi de cocos
Blat:
200 g faina
1 lingurita praf de copt
65 g zahar
1 pliculet zahar vanilat
1 ou
60 g unt (taiat bucatele)
2 linguri de gem sau dulceata pentru uns
Pentru stratul de deasupra:
80 g unt
100 g zahar (se poate si mai putin)
1 pliculet zahar vanilat
2 linguri apa
150 g fulgi de cocos
Se amesteca toate ingredientele pentru blat si se framinta un aluat care nu se lipeste de miini.
Se intinde intr-o tava 20/30 cm unsa cu putin unt.
Se unge suprafata cu gem/dulceata.
Se prepara compozitia pentru stratul de deasupra: se amesteca apa untul, zaharul si vanilia intr-un ibric. Se tine pe foc mic, amestecind mereu, pina se topeste untul. Nu se da in clocot! Se stinge focul si se adauga fulgii de cosos. Dupa ce s-a racit un pic, se imprastie uniform compozitia pe suprafata unsa cu gem.
Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade (foc mediu) si se coace circa 25-30 minute, pina se rumeneste suprafata.
Dupa ce s-a racit un pic, se taie prajitura patrate, apoi triunghiuri.
Evident, prajitura poate fi taiata si in forme dreptunghiulare sau patrate:
marți, 2 septembrie 2008
Mini-budinci cu brinza
700 g brinza de vaci
3 oua
100 g zahar
1 lingura amidon
esenta de vanilie
Se amesteca bine toate componentele si toarna compozitia in forme de briose, unse in prealabil cu putin unt. Se coc la foc mediu spre mic cam 30-40 minute.
Se servesc cu dulceata, smintina, iaurt de fructe. Varianta mea e cu sirop de artar.
Clatite pufoase (Buttermilk Pancakes)
O reteta de clatite americane, pufoase si bune.
1 pahar lapte batut / iaurt / sana
1 ou
2 linguri unt topit sau ulei (se poate foarte bine si fara)
esenta de vanilie
1 pahar faina
2 linguri zahar
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt
Se amesteca intr-un vas laptele batut cu oul, untul/uleiul, vanilia si zaharul.
Intr-un alt vas se cerne faina cu sare, bicarbonat si praf de copt.
Acum urmeaza cel mai important lucru: se toarna amestecul lichid in cel uscat, amestecind lejer de citeva ori, dar nu de tot, adica aluatul trebuie sa arate ca avind cocoloase de faina. Se lasa aluatul sa stea cam 15-20 minute, timp in care cocoloasele vor disparea. Daca nu se respecta acest detaliu, clatitele nu vor iesi pufoase.
Se toarna aluatul cu lingura intr-o tigaie teflonata incinsa, unsa cu putin ulei. Se prajesc pe ambele parti pina se rumenesc. In aluat se pot pune bucatele de fructe. Se servesc cu dulceata, smintina sau cu crema de lamiie.
Crema de lamiie (Lemon curd)
E foarte populara atit in State, cit si in Europa. O crema ce se face din suc de lamiie, zahar si unt. Se poate face pe aragaz, dar si la microunde. Personal, am preferat a doua varianta, ca fiind mai rapida si mai simpla.
Pentru 450 g de crema:
75 unt taiat cubulete
3 oua
225 g zahar
coaja rasa si sucul de la 2 lamii
Pe aragaz:
Intr-un vas se amesteca ouale, zaharul si sucul de lamiie. Se tine la bain marie, amestecind continuu, pina se ingroasa (cam 10-15 minute). Se inchide focul, se adauga untul si coaja rasa de lamiie. Se amesteca pina la topirea untului.
La microunde:
Se pune untul intr-un vas potrivit pentru microunde si se tine la putere maxima 50-60 secunde, pina se topeste.
Se bat spuma ouale cu zaharul si se toarna peste untul topit. Se adauga sucul si coaja rasa de lamiie si se baga din nou la cuptor, la putere maxima, pentru 3 1/2 – 4 minute, pina se ingroasa, scotind la fiecare minut si batind un pic cu telul.
Crema gata preparata se toarna in borcanele si se pastreaza la rece pina la 2 saptamini.
Merge perfect la clatite, inghetata, torturi, prajituri. Se poate amesteca cu frisca batuta si folosita ca o crema de tort sau prajitura.
Desert cu fructe
Se poate face cu orice fel de fructe. Pentru o forma chec de 24 cm lungime eu am folosit urmatoarele:
2 portocale
1 banana
1 cutie compot ananas
1 compot pere
15 g gelatina
zahar
Se curata banana si portocalele si se taie felii subtiri. Fructele din compot se taie mai marunt, daca e cazul. Se aseaza fructele intr-un vas in ordinea dorita (e poate tapeta forma cu folie alimentara inainte de a pune fructele, mie insa nu mi-a trecut prin cap chestia asta la momentul potrivit). Compotul scurs din cutii se completeaza cu apa pina la 500 ml si se indulceste cu zahar dupa gust. Se da in clocot si se lasa sa se raceasca un pic. Separat se pune la umflat gelatina intr-o jumatate de pahar de apa rece. Dupa citeva minute, se topeste gelatina la bain marie sau microunde (putere mica). Se adauga in compotul de fructe si se amesteca bine. Dupa ce s-a mai racit un pic, se toarna cu atentie peste fructe. Se baga la rece pentru citeva ore, sa se prinda. Inainte de servire, se rastoarna pe un platou. Daca forma nu a fost tapetata cu folie alimentara, se cufunda in apa fierbinte pentru citeva secunde.
Tort cu miere si lamiie
2 oua
150 g unt (sau margarina)
3 linguri miere
1 pahar zahar (200 g)
1 lingurita de praf de copt sau bicarbonat de sodiu
3 pahare faina, aproximativ (la mine aluatul a “inghitit” 470 g)
Crema:
800 ml smintina (eu am folosit 1 l)
1,5 pahare zahar (eu am pus doar 1 pahar)
o jumatate de lamiie (daca lamiia e mica, se poate pune si intreaga)
gelatina (15 g)
Se amesteca bine mierea cu zaharul si ouale. Se adauga untul (margarina) topit(a), faina si praful de copt (bicarbonatul). Se framinta un aluat elastic, care nu se lipeste de miini.
Se imparte in 5 bucati. Fiecare bucata se intinde cu sucitorul pe hirtie de copt, intr-un cerc, de 2-3 mm grosime. Se pune hirtia pe tava si se coace la foc mediu (180 grade) timp de citeva minute, pina se rumeneste. Imediat dupa ce s-a copt, se pune o farfurie de marimea dorita peste blat si se decupeaza cu cutitul. Se face asta acum, pentru ca dupa racire blaturile devin crocante. Resturile de blat pot fi macinate si folosite la ornarea tortului.
Se bate smintina cu zaharul. Se da lamiia prin razatoare si se incorporeaza in frisca. Se pune gelatina la umflat intr-o jumatate de pahar de apa. Dupa ce s-a umflat, se topeste la bain marie. Se raceste pina la temperatura camerei, apoi se incorporeaza in frisca, amestecind cu mixerul. Se lasa crema la rece, amestecind din cind in cind. Trebuie sa se ingroase considerabil.
De fapt, mai intii se face crema si se lasa la rece, apoi se coc blaturile.
Blaturile racite se aseaza pe un platou, alternindu-le cu crema (multa :-) ). Se baga la frigider pentru minim 8 ore. Se pastreaza numai la rece.
Cheesecake a la Natalia
Blatul este cel de la Tortul nemtesc cu brinza.
200 g faina
1 plic de praf de copt
75 g unt
75 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou
Se amesteca toate componentele si se framinta un aluat care nu se lipeste de miini.
Umplutura:
500 g crema de brinza (Almette cu smintina sau Philadelphia)
4 oua
100 g zahar
200 ml smintina dulce (eu am folosit Dorna cutie rosie, de 32% grasime)
2 linguri amidon
vanilie
fructe pt. ornat
Umplutura:
Se serveste dupa racirea completa. Se orneaza dupa preferinte.
Tort Medovik (cu miere, adica)
2-3 oua
1 pahar de zahar (200 g)
2-3 linguri pline cu miere
60 g unt (sau margarina)
1 lingurita cu putin virf de bicarbonat de sodiu
faina cit cuprinde (cam 3-4 pahare)
Pentru crema:
1.5 kg smintina fermentata (acrisoara), cantitatea este minima, recomandarea e sa aveti 2 kg de smintina
merge si smintina dulce de frisca, dar cu cea clasica foile se inmoaie mai bine, datorita continutului mai mare de zer
1 pahar zahar
nuca macinata si/sau lamiie
vanilie
Intr-un ibric se bat impreuna ouale, zaharul, untul si mierea. Se pune la bain-marie si se amesteca pina incepe sa fiarba apa, iar zaharul din compozitie s-a topit. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur. Compozitia devine spumoasa si creste in volum.
Intr-un bol se pune faina (nu toata, cam 2-3 pahare), se toarna amestecul de mai sus si se omogenizeaza. Se framinta si se adauga faina, cit sa iasa un aluat ca plastilina (merge de minune framintatul in masina de piine, programul "aluat de taitei"). Se imparte in 10 parti egale, care se tin acoperite cu folie, sa nu se usuce. Din fiecare bucata de aluat se intinde o foaie subtire, cit e posibil de subtire, sa se vada masa. Se presara faina dedesubt, sa nu se lipeasca. Se taie foaia cu o forma rotunda sau patrata (de ex. cu un platou), se ia de pe masa si se transfera pe tava (in care se pune hirtie de copt). Resturile de la taiat se pun si ele in tava, dupa ce se vor coace, se macina la robot, ca sa se orneze tortul cu firimiturile. Foile se coc la foc mediu spre mare (180-200 C), efectiv citeva minute, cit sa devina foaia auriu-maronie. Atentie, se ard foarte usor.Foile se pot decupa si imediat dupa copt, cit sint inca moi. Dupa ce se racesc, devin crocante.
Tip: aluatul se intinde mai usor cind e cald. Daca s-a racit intre timp, e suficient sa se incalzeasca fiecare bucata de aluat cam 10 secunde la microunde, inainte de a fi intinsa.
Pentru crema se bate smintina cu zaharul si se adauga, dupa preferinte, nuca macinata sau lamiie data prin masina de tocat, sau vanilie.
Pentru asamblarea tortului, se ung foile din belsug cu crema si se pun una peste alta. Nu se apasa cu nimic, foile se voi inmuia de la crema si se vor aseza ele singure. Resturile de blat coapte se macina in robot si se orneaza tortul cu ele, de preferat a doua zi.
Se poate tapeta o oala cu folie si sa se asambleze tortul in ea, ca sa nu se scurga crema dintre foi. A doua zi se rastoarna tortul pe platou si se orneaza.
Desi reteta cere timp destul pentru a fi preparata, merita sa o incercati, iese un tort absolut delicios.
Prajitura cu miere
3 oua
1 pahar zahar
2 linguri miere
1 lingurita bicarbonat de sodiu
3-3,5 pahare faina
Crema:
800 g smintina mai groasa
zahar dupa gust
intaritor pt. frisca, daca e nevoie
Intr-un vas se amesteca ouale cu zaharul si mierea.
Se pune vasul intr-o cratita cu apa ce se pune pe foc (bain-marie). Se amesteca cu lingura mereu, pina la dizolvarea zaharului.
Se adauga bicarbonatul. Compozitia se va face spuma si isi va mari semnificiativ volumul.
Intr-un alt vas se pune faina, peste care se toarna compozitia de mai sus. Se amesteca aluatul cu lingura, trebuie sa fie de o consistenta groasa, ca un aluat de chec. Eventual, se mai adauga faina.
Se unge o tava cu unt sau se presara un strat de faina.
Se intinde aluatul cu miinile in tava, presarind faina din belsug, altfel se lipeste de miini.
Se coace la foc mare pina se rumeneste. Dupa coacere se scutura faina de pe blat cu ajutorul unui prosop de bucatarie sau cu o pensula.
Se taie blatul in 4 parti, apoi fiecare parte se taie pe grosime in 2 blaturi.
Se bate smintina cu zaharul si eventual, cu intaritorul de frisca.
Se formeaza 4 dreptunghiuri de prajitura, ungind blaturile cu crema (cu cit se pune crema mai multa, cu atit iese prajitura mai buna).
Se decoreaza dupa preferinta. Se da la rece pentru minim 6-8 ore, dupa care se portioneaza si se serveste.
duminică, 31 august 2008
vineri, 22 august 2008
Aluatul fals dospit al lui Dr. Oetker
Varianta simpla:
150 g brinza de vaci mai mult cremoasa decit uscata
6 linguri lapte
6 linguri ulei
1 lingurita sare
300 g faina
1 pliculet (10 g) praf de copt
Varianta dulce:
150 g brinza de vaci mai mult cremoasa decit uscata
6 linguri lapte
6 linguri ulei
virf de cutit sare
1 pliculet zahar vanilat
75 g zahar
300 g faina
1 pliculet (10 g) praf de copt
Se amesteca intr-un vas brinza, laptele, uleiul, sarea/zaharul. In alt vas se cerne faina impreuna cu praful de copt. Se incorporeaza faina in pasta de brinza si se framinta, dar nu prea mult, efectiv citeva minute, cit nu se mai lipeste aluatul de miini.
Foarte important: daca brinza nu este cremoasa, ci mai mult uscata, se va micsora cantitatea de faina: mai intii se pune jumatate, apoi, pe masura ce se framinta, se mai adauga daca e nevoie. Daca se pune toata faina in cazul unei brinze uscate, aluatul va iesi foarte tare.
Salata "Poiana cu ciuperci"
2-3 cartofi
2-3 morcovi
2 oua
100 g cascaval
o jumatate de piept de pui fiert/copt
1 legatura de patrunjel + 1 de marar
2-3 fire ceapa verde
maioneza
Se fierb cartofii, morcovii si ouale. Dupa ce s-au racit, se rad prin razatoarea cu ochiuri mari, in vase separate. Se rade si cascavalul separat. Pieptul de pui se taie bucatele mici. Verdeata si ceapa se taie marunt.
Se tapeteaza un vas cu folie alimentara. Se pun ciupercile cu palariile in jos, acoperind tot fundul vasului. Se pune verdeata tocata deasupra ciupercilor.
Apoi se aseaza stratul de cartofi, indesind cu mina. Se unge cu maioneza. Se aseaza morcovul ras, apoi cascavalul. Se unge din nou cu maioneza. Ouale rase impreuna cu carnea se amesteca cu maioneza si se aseaza ca ultim strat. Se acopera cu folie si se da la rece pentru vreo ora. Apoi se rastoarna pe platou.
Observatie: salata e mai aspectuoasa atunci cind ciupercile sint mai micute:
joi, 21 august 2008
Ciuperci marinate
1/3 pahar (circa 80 g) otet de mere (concentratie acid acetic – 5%)
1/2 pahar (circa 120 g) ulei
2-3 catei usturoi
10 boabe de piper negru
1 lingurita sare
2 lingurite zahar
4 foi de dafin
Se spala ciupercile. Daca sint mari, se taie in 2 sau 4 bucati. Usturoiul se trece prin presa.
Intr-o cratita se pun toate componentele retetei si se acopera cu capacul. Se pune cratita pe foc moderat. Dupa ce da in clocot, se da focul mic si se mai tine 5 minute.
Dupa ce s-au racit, se muta ciupercile intr-un borcan si se pun la frigider.
Observatie: daca otetul este mai acru (8-9%), se micsoreaza cantitatea de otet, altfel ciupercile ies cam acre.
Pandispan cu suc de portocale
3/4 pahar suc de portocale
1/3 pahar ulei
1,5 pahar zahar
6-7 oua
3 lingurite praf de copt
2 pahare faina
Se amesteca uleiul, sucul, galbenusurile si 1 pahar de zahar. Se adauga faina amestecata in prealabil cu praful de copt.
Se bat separat albusurile cu o jumate de pah. de zahar. Se amesteca cu grija cele 2 compozitii.
Se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina, se coace la foc moderat.
Tort de ciocolata cu trufe (Truffle Cake)
Pentru foi:
6 galbenusuri
5 albusuri
2/3 pah. zahar (150 g)
1/2 lingurita tartar sau suc de lamiie
2 linguri apa fierbinte
2 linguri cacao
5 linguri faina
2 linguri amidon
Pentru sirop:
3 linguri apa
2 linguri zahar
1 lingura lichior (eu am folosit de ciocolata)
Pentru crema:
150 g ciocolata (de preferinta amaruie)
2 pahare frisca lichida (minim 30% grasime)
Pentru trufe:
150 g ciocolata
1/3 pah. frisca lichida
1 lingurita lichior
200 g ciocolata pentru glasarea bomboanelor si ornarea tortului
Foile:
Se incalzeste cuptorul la 190 grade (foc mediu). Se deseneaza pe hirtie de copt, cu ajutorul unei farfurii, 8 cercuri de 20 cm. (eu am avut doar 2 hirtii pe care le-am folosit alternativ, de citeva ori, pina am copt toate foile, dar daca aveti un aragaz mai mare, puteti coace mai multe foi o data).
Se bat albusurile spuma cu 50 g zahar.
Galbenusurile se bat cu restul de zahar (100 g) pina se albeste compozitia. Batind incontinuu, se adauga cacaua dizolvata in apa fierbinte.
Faina se cerne impreuna cu amidonul si se incorporeaza atent in galbenusuri.
Se incorporeaza albusurile cu atentie, in 3 reprize.
Se unge hirtia de copt cu unt si se intinde aluatul cu lingura in cercurile desenate (merg cam 3 linguri pentru fiecare foaie), fara sa se depaseasca marginile, nivelind suprafata (mie mi-au iesit 10 foi din cantitatile de mai sus).
Se coc foile 5-8 minute. Atentie sa nu se arda. Se acopera cu un prosop si dupa ce se racesc, se scot cu atentie de pe hirtie si se pun pe un platou.
Siropul:
Se da in clocot apa cu zaharul. Se ia de pe foc si se adauga lichiorul.
Crema:
E mai bine sa se inceapa pregatirea ei cu o zi inainte de asamblarea tortului. Se incalzeste frisca pina aproape de fierbere si se toarna peste ciocolata rasa. Se amesteca bine pina se topeste ciocolata si se lasa la racit. Se tine la rece citeva ore bune. Inainte de asamblarea tortului, se bate crema cu mixerul pina se intareste.
Trufele:
Se incalzeste frisca pina aproape de fierbere si se toarna peste ciocolata rasa. Se amesteca bine pina se topeste ciocolata, se adauga lichiorul si se lasa la racit. Peste citeva ore se ia din compozita intarita cu lingurita si se formeaza bilute cu diametrul de circa 2 cm. Se pun bomboanele pe hirtie de copt/pergament si se baga la congelator pentru o ora. Se topeste ciocolata si se glaseaza trufele. Se lasa la intarit.
Asamblarea tortului:
Se insiropeaza fiecare foaie cu sirop cu ajutorul unei pensule si se unge cu crema. Intregul tort se unge cu crema pe suprafata si margini. Se aseaza trufele pe tort si se orneaza cu ciocolata rasa.
Prajitura “Lady’s fingers”
Aluat pentru “fingers”:
150 g unt
1,5 pahare apa
1,5 pahare faina (200 g)
6 oua
Crema:
800 g smintina
1 pahar zahar
vanilie
cacao pentru decor
Se pune la fiert apa cu untul, iar cind da in clocot, se adauga faina, amestecind continuu cu o lingura de lemn. Se mai tine un pic pe foc, pina cind aluatul incepe sa se dezlipeasca de vas. Se raceste un pic, apoi se adauga ouale pe rind, amestecind bine.
Se pune aluatul intr-o punga, care se taie la virf, si se spriteaza mici “degetele”, de grosimea unui creion si de circa 5 cm lungime, pe o tava pe care s-a asternut hirtie de copt. Se coc la foc mare, destul de repede (cam 10-15 minute). Arata cam asa cind sint coapte:
(din cantitatea de mai sus de aluat mie imi iese o cratita de 2.5 l plina cu “degetele”)
Se bate smintina cu zaharul si vanilia.
Se inmoaie fiecare “degetel” in frisca si se aseaza intr-un vas mai adinc, in straturi. Se toarna deasupra restul cremei, se niveleaza cu lingura si se presara cacao.
Se pune prajitura la rece, pentru minim 6-7 ore.
Biscuiti cu ovaz
Sursa aici.
100 g unt moale
o jumatate de pahar de zahar
2 pahare fulgi de ovaz
1 ou
1 lingura faina
2-3 linguri nuca macinata
Untul se amesteca bine cu zaharul, se adauga fulgii de ovaz, din nou se amesteca bine, si tot asa cu fiecare component.
Se ia din compozitie si se formeaza cu mina turtite de forma ovala sau rotunda. Se pun pe tava pe care s-a asternut hirtie de copt. Se coc biscuitii la foc moderat cam 20-25 minute.
Prajitura cu banane
2 linguri lichior sau suc de fructe
1 pahar faina
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
un virf de cutit de sare
3/4 pah. zahar
50 g unt moale la temperatura camerei
1 banana mai mare rascoapta (sau 2 mai mici), pasata
3 linguri lapte batut
esenta vanilie sau zahar vanilat
2 albusuri mari (cind nu am ce face cu galbenusurile, pun 1 ou)
1/3 pah. miez de nuca, taiat bucatele
Se toarna lichiorul sau sucul de fructe fierbinte peste stafide si se acopera. Se lasa un sfert de ora sa se umfle.
Se infierbinta cuptorul la 180°C (350°F).
Se unge o forma (20/20 cm) cu unt sau se tapeteaza cu hirtie de copt.
Intr-un vas se amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
In alt vas (mai mare) se bate untul cu zaharul circa 2 minute.
Se adauga banana pasata, laptele batut, vanilia si albusurile. Se bate bine.
Se adauga faina si se amesteca cu o lingura de lemn. Apoi se pune miezul de nuca si stafidele, se amesteca bine.
Se toarna compozitia in forma pregatita, se niveleaza suprafata.
Se coace circa 30-40 minute, pina la rumenire.
Se raceste pina la temperatura camerei si se taie bucati. Se presara cu zahar pudra, dupa preferinta.
Eu am folosit o forma mai mare (20/30), de aceea mi-a iesit prajitura nu foarte inalta.
Prajitura cu lamiie nr. 2 (fara lapte condensat)
Baza prajiturii:
2 pahare faina
2/3 pah. zahar pudra
1/4 pah. amidon
un virf de cutit de sare
1 pachet de unt (200 g), taiat bucatele
Umplutura de lamiie:
4 oua, batute usor
1,5 pah. zahar
3 linguri faina
coaja rasa de la o lamiie
2/3 pah. de suc de lamiie
1/3 pah. lapte
un virf de cutit de sare
Pentru baza prajiturii:
Din ingrediente se face un aluat fraged care se pune intr-o forma (20/30), in care s-a asternut hirtie de copt. Hirtia trebuie sa fie un pic mai lata, sa iasa din marginile formei, ca sa putem apuca de ea pentru a scoate prajitura din tava, inainte de a o taia. Se apasa aluatul pe fundul formei (grosime circa 5 mm) si un pic pe margine (inaltime circa 1 cm). Se pune forma in frigider pentru o jumatate de ora, apoi se coace la foc moderat circa 20 min., pina se rumeneste blatul.
Pentru umplutura:
Se bat ouale cu zaharul si faina, apoi se adauga coaja si sucul de lamiie, laptele si sarea, se amesteca bine.
Se scade un pic focul la cuptor. Se toarna umplutura pe blat (e lichida rau, nu va speriati, asa si trebuie sa fie). Se coace pina se prinde umplutura, circa 20 min. Se raceste pina la temperatura camerei, apoi se scoate din forma cu ajutorul marginlor mai lungi ale hirtiei de copt. Se pune pe un fund de lemn si se taie bucati.
Briose sarate cu brinza topita
200 g brinza topita
2 oua
2 lingurite zahar
0.5 lingurita sare
1.5 lingurita praf de copt
un virf de cutit de bicarbonat de sodiu
2 linguri ulei
2 linguri smintina
3/4 pahar faina (circa 100 g)
Brinza topita se pune intr-un vas. Se adauga ouale si se bate bine, apoi uleiul si smintina.
Intr-un vas separat se amesteca faina cu sarea, zaharul, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
Se amesteca cele doua compozitii.
Dupa preferinta se poate adauga in aluat umplutura dorita (ceapa verde sau praz, cubulete de sunca/cirnaciori afumati sau cascaval).
Se ung formele de briose si se toarna aluatul cam la 2/3 din forma.
Se pune in cuptorul preincalzit si se coace la foc moderat timp de 20-25 minute.
Cind sint gata, se opreste focul si se lasa usa cuptorului intredeschisa timp de 10 minute.
Tarta cu dovleac
Cu acelasi aluat am facut intr-o zi o tarta de dovleac
Deci, aluatul este cel de mai sus (adica mai jos :p), de la tortul cu brinza.
Iar umplutura a avut urmatoarea compozitie:
500-600 g dovleac copt
2-3 linguri de zahar
4 oua
100 g smintina
1 lingurita de scortisoara
Se bat ouale cu zaharul, se adauga smintina, scortisoara si dovleacul pasat. Se toarna peste aluatul pus in forma si se coace la foc potrivit pina se prinde umplutura.
Tort nemtesc de brinza
Un tort foarte fin la gust, e unul din preferatele mele.
Pentru blat:
200 g faina
1 pliculet praf de copt
75 g unt
75 g zahar
1 fiola esenta de vanilie
1 ou
Pentru umplutura:
750 g brinza de vaci
150 g zahar
4 oua
1 pliculet zahar vanilat
250 ml lapte
2-3 linguri amidon
Blatul:
Se amesteca toate componentele pentru aluat. Iese aluat pentru baza tortului. Se ia o forma cu pereti detasabili (diametrul optim – 26 cm), se unge cu un pic de unt si se intinde aluatul in ea cu miinile, formind de jur inprejur o bordura de circa 3 cm. Daca se lipeste aluatul de miini, se umezesc periodic cu apa. Pina se pregateste crema, se pune forma cu blat in frigider.
Umplutura:
2 oua + 2 galbenusuri se bat bine cu 100 g de zahar si esenta de vanilie. Se adauga brinza (de preferat sa se treaca printr-o sita), se amesteca, apoi laptele si amidonul si iar se amesteca.
Se toarna crema peste blat. Se bat 2 albusuri cu restul de zahar (50 g) si se aseaza bezeaua pe crema de brinza.
Se coace la foc mediu (175-180 grade) timp de 60-70 minute. Atentie la bezea, daca se arde, se micsoreaza focul si se acopera forma cu staniol.
Se scoate din forma cu atentie abia dupa racirea completa.
Observatiile mele: uneori prefer sa pun ouale intregi in umplutura, iar dupa coacere, sa ornez tortul cu fructe si sa torn jeleu peste ele, se poate vedea din poza.
Chec dietetic cu fructe uscate
350 g fructe uscate (stafide, curmale, caise uscate, prune uscate, in cantitati variabile) sau 200 g fructe uscate + 150 g miez de nuca
75 g zahar
2 oua
250 g faina (sau 150 g faina + 100 g fulgi de ovaz sau tarite de griu)
1 pliculet praf de copt
Fructele uscate se taie bucatele (cele mai mari), se pun intr-o cana si se toarna ceaiul fierbinte peste ele. Se acopera cana si se lasa o jumatate de ora.
Ouale se bat cu zaharul citeva minute. Se adauga restul componentelor (inclusiv ceiul in care s-au infuzat fructele), se amesteca bine.
Se toarna aluatul intr-o forma unsa cu unt (eu folosesc forma de chec). Se coace cam 45-55 minute la foc moderat.
Se taie dupa ce s-a racit.
miercuri, 20 august 2008
Nu doar retete
marți, 19 august 2008
Tort Krancin-Mancin
Seamana mai mult cu o tarta, dar asa cum in original se numeste tort, am lasat si eu denumirea de tort. Sursa aici.
Aveti nevoie de:
150 g ciocolata amaruie
70 g miez de seminte de floarea soarelui
50 g de fulgi expandati, oricare
diverse fructe (mure, coacaze, capsuni, etc.)
1 pliculet de gelatina pentru tort
1. Ciocolata se rupe bucatele si se topeste la bain marie.
2. In ciocolata fierbinte se pun fulgii si miezul de seminte si se amesteca bine. Fulgii si semintele trebuie sa fie complet cuprinse de ciocolata.
3. Intr-o forma rotunda (eu am folosit una cu pereti detasabili, cu diametrul de 28 cm) se asterne folie alimentara, astfel incit aceasta sa acopere fundul si peretii formei. Se toarna in forma compozitia de ciocolata si se intinde cu lingura, apasind. Se baga la frigider pentru 40-50 minute.
4. Fructele (daca sint proaspete), se spala si se usuca. Eu am folosit congelate (amestec de fructe de padure), de aceea le-am lasat un pic sa se decongeleze. Se scoate forma cu din frigider si se aseaza fructele pe „blat” in ordinea dorita.
5. Se prepara gelatina conform instructiunilor de pe plic. Se toarna uniform pe fructe cu ajutorul unei linguri. Se baga tortul la frigider pentru minim o ora. Dupa acest interval timp se scoate tortul din forma si se aseaza pe un platou. E un tort cu un gust proaspat si inedit, datorat combinatiei foarte reusite intre ciocolata dulce si fructele acrisoare.
Prajitura cu mere
3 ouă se bat usor cu 2-3 linguri de zahar, cu telul sau furculita, timp de 2-3 minute, nu e nevoie de mixer. Se adauga 1 pahar (200 g) de iaurt simplu (sau sana, kefir, lapte batut), se amesteca bine. Se rade pe razatoarea mica coaja unei lamii, se stoarce sucul din lamiie, se adauga in compozitie coaja maruntita si sucul.
Intr-un alt vas se amesteca 1,5-2 pahare faina (200-250 g) si o lingurita de bicarbonat de sodiu sau praf de copt.
Se curata de seminte si codite vreo 500-600 g mere, dacă vreti, si de coajă, eu o pastrez. Se taie merele bucati mai mari.
Se amesteca bine toate trei compozitii. Merele trebuie sa fie predominante, aluatul abia sa le cuprinda, aici sta tot farmecul. Deci daca e nevoie, se mai adauga mere.
Se toarna aluatul intr-o tava ca pentru friptura, in care se asterne in prealabil hirtie de copt unsa cu un pic de ulei sau unt. Se niveleaza cu lingura si se baga in cuptorul preincalzit, se coace mai intii la foc mare vreo 10 minute, dupa aia la foc moderat pina se rumeneşte (cam inca 20-30 minute). Se verifica cu o scobitoare de lemn daca s-a copt inauntru. In caz ca e deja rumenit, dar inauntru e crud, se acopera tava cu o folie de aluminiu.
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.