Am facut acest tort pentru ziua mea si cea a unei prietene (le-am serbat impreuna). A iesit mare si foarte bun, va spun cu modestie ca a placut la toata lumea. :) Blatul tortului a fost cel de la krem a la krem, taiat pe grosime, iar straturile au avut la baza reteta inghetatei cu lapte condensat.
Pentru baza tortului:
3 oua
3 linguri de zahar
1/2 plic de Creme Ole de ciocolata (de la Dr Oetker)
Pentru stratul 1 de inghetata:
1 cutie de lapte condensat (360-400 g)
400 ml smintina dulce pt frisca (30-35% grasime)
300 ml iaurt sau lapte batut
3 linguri de cacao
Pentru stratul 2 de inghetata:
1 cutie (360-400 g) de lapte condensat caramelizat, i se mai spune dulce de leche, arata ca un caramel foarte gros, se obtine prin fierberea intr-un vas cu apa a unei cutii de lapte condensat, la foc mic, timp de 2-3 ore
400 ml smintina dulce pt frisca (30-35% grasime)
300 ml iaurt sau lapte batut
Pentru stratul 3 de inghetata:
1 cutie de lapte condensat (360-400 g)
400 ml smintina dulce pt frisca (30-35% grasime)
300 ml iaurt sau lapte batut
Acest tort l-am facut timp de 4 zile: intr-o zi blatul, apoi in urmatoarele zile, straturile, cite 1 pe zi. Forma a avut 28 cm in diametru si e cu pereti detasabili.
Pentru blat se bat spuma albusurile cu zahar, apoi se adauga galbenusurile pe rind, batind mereu. La sfirsit se adauga praful creme ole, omogenizind compozitia, care se toarna intr-o tava tapetata cu hirtie de copt. Se coace pina suprafata isi revine daca e apasata cu degetul. Se lasa la racit, apoi se pune in forma in care se va asambla tortul. Se da la congelator.
Se mixeaza componentele pentru primul strat de inghetata, se congeleaza fie in aparat, fie la congelator, spargind acele de gheata dupa vreo 2 -3 ore. Apoi se toarna compozitia congelata, dar inca moale, peste blat. Se niveleaza si se lasa la congelator pina a doua zi.
Se procedeaza identic si cu celelalte 2 straturi. La sfirsit se orneaza dupa preferinte. Eu am folosit biscuiti amaretti si glazura de cioco.
Inainte de servire, tortul se lasa la frigider pentru circa 1 ora, ca sa se inmoaie, sa poata fi taiat si servit.
CAMEMBERT LA CUPTOR
Acum 19 ore