Stiu ca postul este pe sfirsite, dar aceasta placinta este atit de buna, incit merita sa fie pregatita oricind.Aveti nevoie de:
Pentru aluat:
- 250 ml lapte de soia
- 25 g drojdie proaspata
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita de sare
- 100 g ulei de palmier usor incalzit
- 500 g faina (eu am adaugat si tarite, ca de obicei, nu m-am putut abtine :D)
Pentru umplutura:
- 1 kg mere
- 50 g zahar (sau mai mult, daca merele sint acrisoare)
- 2-3 linguri de stafide
- 1 lingura de virf de amidon
- vanilie
- sucul de la o jumatate de lamiie
Drojdia se dizolva cu zaharul in laptele de soia caldut, apoi se adauga faina, sarea si uleiul. Se framinta un aluat elastic si complet nelipicios. Se lasa la crescut vreo ora.
Se pregateste umplutura: merele se spala, se curata de coaja si cotor, se taie cubulete nu foarte marunte. Se toarna peste ele sucul de lamiie, ca sa se evite oxidarea, apoi se adauga stafidele, zaharul, vanilia si amidonul. Se amesteca bine.
Se imparte aluatul in 2 parti: de 2/3 si 1/3. Cea mare se intinde cu sucitorul, apoi se transfera intr-o tava teflonata neunsa, formind margini de 2-3 cm inaltime. Se toarna umplutura si se imprastie uniform. Se intinde si bucata de mica de aluat si se acopera placinta, sigilind marginile. Se inteapa din loc in loc cu furculita si se da tava in cuptorul incins pina se rumeneste suprafata. Initial, placinta iese cu blatul mai tare, dar daca se tine sub folie de aluminiu, se inmoaie, mai ales pina a doua zi. Se taie neaparat rece, altfel se imprastie umplutura.