marți, 2 septembrie 2008

Tort Medovik (cu miere, adica)


Pentru foi:
2-3 oua
1 pahar de zahar (200 g)
2-3 linguri pline cu miere
60 g unt (sau margarina)
1 lingurita cu putin virf de bicarbonat de sodiu
faina cit cuprinde (cam 3-4 pahare)

Pentru crema:
1.5 kg smintina fermentata (acrisoara), cantitatea este minima, recomandarea e sa aveti 2 kg de smintina
merge si smintina dulce de frisca, dar cu cea clasica foile se inmoaie mai bine, datorita continutului mai mare de zer
1 pahar zahar
nuca macinata si/sau lamiie
vanilie

Intr-un ibric se bat impreuna ouale, zaharul, untul si mierea. Se pune la bain-marie si se amesteca pina incepe sa fiarba apa, iar zaharul din compozitie s-a topit. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur. Compozitia devine spumoasa si creste in volum.
Intr-un bol se pune faina (nu toata, cam 2-3 pahare), se toarna amestecul de mai sus si se omogenizeaza. Se framinta si se adauga faina, cit sa iasa un aluat ca plastilina (merge de minune framintatul in masina de piine, programul "aluat de taitei"). Se imparte in 10 parti egale, care se tin acoperite cu folie, sa nu se usuce. Din fiecare bucata de aluat se intinde o foaie subtire, cit e posibil de subtire, sa se vada masa. Se presara faina dedesubt, sa nu se lipeasca. Se taie foaia cu o forma rotunda sau patrata (de ex. cu un platou), se ia de pe masa si se transfera pe tava (in care se pune hirtie de copt). Resturile de la taiat se pun si ele in tava, dupa ce se vor coace, se macina la robot, ca sa se orneze tortul cu firimiturile. Foile se coc la foc mediu spre mare (180-200 C), efectiv citeva minute, cit sa devina foaia auriu-maronie. Atentie, se ard foarte usor.Foile se pot decupa si imediat dupa copt, cit sint inca moi. Dupa ce se racesc, devin crocante.
Tip: aluatul se intinde mai usor cind e cald. Daca s-a racit intre timp, e suficient sa se incalzeasca fiecare bucata de aluat cam 10 secunde la microunde, inainte de a fi intinsa.

Pentru crema se bate smintina cu zaharul si se adauga, dupa preferinte, nuca macinata sau lamiie data prin masina de tocat, sau vanilie.

Pentru asamblarea tortului, se ung foile din belsug cu crema si se pun una peste alta. Nu se apasa cu nimic, foile se voi inmuia de la crema si se vor aseza ele singure. Resturile de blat coapte se macina in robot si se orneaza tortul cu ele, de preferat a doua zi.
Se poate tapeta o oala cu folie si sa se asambleze tortul in ea, ca sa nu se scurga crema dintre foi. A doua zi se rastoarna tortul pe platou si se orneaza.

Desi reteta cere timp destul pentru a fi preparata, merita sa o incercati, iese un tort absolut delicios.

4 comentarii:

Andreea Dörr spunea...

Extraordinar torul. L-am facut si eu si a iesit suuuuper. Multumesc de reteta :)

glacial spunea...

Draga Nati, o intrebare as avea: foile ce dimensiuni le faci, 20x20 cm, sau rotund cam 18cm diametru, sau mai mari?
Reteta este foarte ineresanta si as vrea sa incerc cu jumate de cantitate.

Nati spunea...

glacial, pentru acest tort, de obicei tai foile de forma unui platou dreptunghiular in care asamblez tortul. Dimensiunile aproximative sint de 20/30 cm. Pentru o jumatate de cantitate, diametrul de 18 cm sau un patrat de 20/20 cm sunt foarte ok ca sa-ti iasa un tortulet nu prea mare. Mult succes!

Unknown spunea...

Am facut si eu aceasta torta! S-a primit foarte mare si gustoasa! Multumesc din suflet pentru receta!
Pofta mare la toti :*

Related Posts with Thumbnails
© All rights reserved Natalia Negara
Toate fotografiile de pe acest blog sunt protejate de legea copyright-ului.
Folosirea in orice scop sau publicarea lor se face numai cu acordul proprietarului.